Diş ve ağız sağlığı son yıllarda oldukça gelişti; implantlar ise hem sağlık hem estetik bir görünüm sağlama adına uygulanan tedaviler arasındadır. Implantlar eksik dişler nedeniyle tercih edilen bir tedavi çeşididir. Takma diş ve köprülerden sonra artık implant diş sayesinde diş kayıpları telafi edilebiliyor.
Dental Implant Nedir?
Dental implant; yapma diş kökü anlamına gelir. Sizin doğal dişlerinize uyum sağlayacak biçimde imal edilirler. Kullanılan malzemenin kalitesi tedavinin başarı oranını büyük ölçüde etkileyecektir.
Diş implantları diş protezlerini desteklerler; ağzın içine yapay olarak yerleştirilen diş kökleridir. Titanyum malzemeden yapılmıştır; bu da ağız için en uygun ve doğal kaynaklardan biridir. Çene kemiğine eksik diş yerine yerleştirilen vidalar implant adını alır.
Dental Implant Neden Tercih Edilir?
Dental implant avantajları şunlardır:
- Konuşma bozukluklarını giderir ve konuşmayı güçlendirir. Diş eksikliğinde konuşmanın kötü duruma gelmesi en çok görülen sorunlar arasındadır
- Görünümü düzeltir ve daha estetik bir hava katar
- Kişilerin eksik diş nedeniyle kaybettikleri güveni geri kazandırır; sosyal ortamlarda daha rahat olmayı sağlar
- Yemeyi kolaylaştırır; sindirim sorunlarının önüne geçer
- Daha sağlam bir diş yapısı oluşur
- Uzun süreli olarak bu dişler kullanılabilir
- Implant dişler doğal bir uyum sağlarlar
- Ağız sağlığı için olumlu etki yapar
İmplant tedavisi birçok yönden insanlara avantaj sağlayacaktır.
Implant Diş Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?
İmplant diş tedavisinde başarı oranı yüksektir; kullanılan malzeme, vidanın çene kemiğinde yerleştirildiği yer, hastanın genel durumu gibi faktörler başarıyı etkiler. %97-98 oranında implant tedavileri başarı ile sonuçlandırılır. Bir avantajı da implantların ağız içine yerleştirildikten sonra uzun süre kullanılabilmeleridir.
Implant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Dental implant tedavisi kimler için uygun? ; Implant tedavisinde sağlıklı diş etlerine ve yeterli diş kemiğine sahip olmak gerekir. Oral cerrahi işlem için uygunluk tespiti yapılmalıdır. Çene kemiğini uygun hale getirmek için bazı durumlarda ekstra tedaviler uygulanabilir.
Implant tedavisi olmuş hastaların tedavi sonrası sürece de dikkat etmeleri gerekir. Ağız ve hijyen sağlığına önem verildiği takdirde daha kalıcı ve etkili sonuçlar alınacaktır. Kalp hastalıkları, ağır diyabet, çok sigara kullanmak gibi bazı unsurların bulunması implant tedavisi için riskli olabilir.
Implant Nasıl Yapılır?
Dental implant tedavisi için öncelikle hastanın genel ağız ve diş kontrolleri yapılır. Kişiye özel bir tedavi planı çıkartılacaktır. Diş kök implantı Titanyumdan imal edilmiştir ve eksik dişin yuvasına yerleştirilir. İmplantın yerine uyum göstermesi için biraz zaman geçmelidir; çene kemiğinin iyileşmesine göre kaplama aşamasına geçiş yapılacaktır.
Implantın kalıcı olması için çene kemiğine iyi biçimde tutunması gerekir. Implant ile çene kemiği kaynaştıktan sonra üst yapı ile de uyum sağlanır. Kaplamalar seçilirken diş rengine yakın doğal tonları tercih edebilirsiniz. Böylece implant dişler yapma değil kendi dişiniz gibi gözükecektir. Doğal görünüm ise implant dişlerin en büyük avantajları arasındadır.
Implant dişlerin avantajı sadece görünümünün doğallığı değiş işlevi ile de ortaya çıkar. Implant diş kendi dişiniz mi gibi işlev görür; eksikliği yoktur. Tedavi esnasında çoğunlukla lokal anestezi yapılır.
Ağız duşu, özel diş ipleri, ara yüz fırçaları hekim tavsiyesi doğrultusunda kullanılabilir. Implant yapıldıktan sonra ilk 2 yıl boyunca 6 ayda bir düzenli diş kontrolüne gidilmesi yeterli olacaktır. Sonraki dönemlerde ise senede bir gidebilirsiniz.
Eksik dişlerinizin yarattığı tüm estetik, psikolojik ve sağlık sorunları implant ile çözülebilir. Doğru hekimlerle, güvenli ve steril ortamlarda yapılan kaliteli implantları ömür boyu kullanabilirsiniz. Kaplamalar içinse birçok farklı seçenek sunulur.