Zirkonyum, gümüş beyazı renkte bir metaldir, birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Zirkonyum maddesi çok çabuk tepkime geçirebilen bir maddedir, bu yüzden kesinlikle oksijen ve azotla bir araya gelmemelidir. Bu da onu titanyum sanayisinde kullanılmaya uygun yapmaktadır.
Zirkonyumun kullanım alanları nelerdir, nedir biraz bilgi verelim.
Zirkonyum Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Zirkonyum, doğada tek başına bulunamayan bir madde olmakla beraber, üzerinde ki oksit katmanı sayesinde metal olarak paslanmaya, kireçlenmeye dayanıklıdır. Fakat yüksek ısıya maruz kalması durumda, tehlikeli ve tepkimeye geçebilen bir maddedir.
Zirkonyumun kullanım alanları nelerdir, zararları var mıdır diye merak ediyorsunuz. Zirkonyum genellikle tıp alanında saf haliyle kullanılan bir malzeme olmamaktadır.
Zirkonya adı verilen zirkonyum oksit, işlenerek seramik sanayisinde kullanılmaktadır. Buradan yola çıkılarak da diş hekimliği alanında implant, kaplama, braket gibi uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır.
Zirkonyum Elementinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Zirkonyum elementi oksijen ve azot ile tepkimeye girebileceği için ancak titanyum teknolojisinde olduğu gibi kendine has bir fırınlama tekniğiyle işlenebilmektedir.
Zirkonyumun kullanım alanları nelerdir örneklervererek bahsedeyim. Zirkonyum başlı başına yalnızca bomba veya patlayıcı madde imalatlarında, flaşlarda ve nükleer sanayisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diş hekimliğinde ise zirkonyum mineralinden alınan zirkonyanın seramik formuna getirilmiş hali kullanılmaktadır.
Zirkon Minerali Nedir?
Zirkonyum metali, teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok alanda kullanılmaya başlandı. Zirkonyum doğada tek başına bulunmadığı gibi kullanımı da çoğu alanda işlemden geçirilmeden yapılmaz.
Zirkonyumun sadece %5i saf metal olarak kullanılmaktadır. Zirkon içerdiği toryum sadesinde radyoaktif bir maddedir ve seramik yapımında kullanılır.
Diş alanında kullanımı seramik kaplama uygulamasıdır. Zirkonya fildişi beyazı rengindedir ve ışığı net bir şekilde geçirir.
Zirkonyumun kullanım alanları madde madde belirtecek olursak;
- Nükleer enerji üretimi
- Mücevher yapımı
- Çelik üretimi
- Yüksek ısıya dayanıklı askeri malzemeler
- Deodorantlar
- Tıbbi cerrahi malzemelerde kullanımı sağlanır.
Zirkonyumun Diş Alanında Kullanımı Nedir?
Diş alanında zirkonyumdan elde edilen Zirkonya yani zirkonyum oksit kullanılmaktadır.
Zirkonya yüksek çok yüksek ısıya dayanıklı bir maddedir bu sebeple yüksek ısılı fırınlarda ve potalarda tercih edilmektedir.
Diş hekimliği alanında Zirkonyumun kullanım alanları nelerdir bilgi verelim;
- Zirkonya estetik diş ve gülüş uygulamalarının vazgeçilmez maddesidir.
- Zirkonyadan elde edilen seramik çeşidi, en yaygın kullanılan seramiktir.
- Seramik, diş kaplama uygulamasında kullanılır ve beyaz fildişi rengine sahiptir.
- Işık geçirgenliği vardır.
Zirkonyumun Üretimi Nasıl Yapılır?
Zirkonyum, yer sene Dünya’da 1,5 milyon ton elde edilen metaldir.
Zirkonyum Dünya üzerinde;
- Avusturalya’da %50’si
- Güney Afrika’da %25’i
- Çin’de %10’u
- Brezilya, ABD, Hindistan, Sri Lanka, Endonezya ve Mozambik’te %15’i elde edilen metaldir.
Ülkemizde zirkonyum, sadece sahil kumlarında rastlanan yoğunlaştırılmış zirkonla sınırlıdır ve üretimi yapılmamasına rağmen yılda 2 ila 3 ton arasında zirkonyum tüketimi sağlanır, bu Zirkonyum başka ülkelerden ithalatla sağlanmaktadır.