Koruyucu gece plağı ile hastanın uyku sırasında istemsiz olarak yaptığı diş sıkma, gıcırdatma ve sürtme gibi hareketlerinden oluşabilecek diş aşınmalarının etkisinin azaltmak amacı ile kişinin kendi ağız, diş ve çene sağlığına vereceği zararın önlenmesi amaçlanmaktadır. Diş gıcırdatma yani bruksizm, normal bir durum değildir ve oldukça rahatsız edicidir.
Gece Plağını Kimler Kullanmalı?
Diş hekiminiz tedavi planı oluştururken, diş, ağız ve çene sağlığını etkileyen fizyolojik bir sebepten mi, yoksa psikolojik bir nedenden mi olduğunu tespit eder. Fizyolojik olmayan, psikolojik nedenli bruksizm için gece plakları önerilmektedir. Koruyucu gece plakları farklı malzemelerle farklı amaçlar için üretilerek değişiklik göstermektedir. Şeffaf olarak üretilen gece plakları şeffaf görüntüsü nedeni ile gündüzde kullanılabilmektedir.
Gece ve Yemek Plağı Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Bruksizmi yani diş gıcırdatması, diş sıkması olan kişiler dişlerine uyguladıkları kuvvet nedeni ile dişlerinin ve dolgularının kırılmasına neden olmaktadır. Sabahları kas ağrısı, çene eklemi şikayetleri ve baş ağrısı gibi şikayetler gözlemlenmektedir. Koruyucu gece plağı kullanılırken, stres kökenli bruksizmi gidermek amacı ile eş zamanlı psikolojik destek alma da tavsiye edilmektedir.
- Yemek yerken, sıcak ve ya asitli içecekler tüketirken plakların çıkarılması gerekmektedir. Yemek ve gece plağı bir arada olmamalıdır. Beslenme dışında ne kadar çok ağızda kalırsa o kadar fayda sağlamaktadır.
- Gece plağının temizliği de oldukça önemlidir. Çünkü yemek yerken gece plağı çıkarılsa da ağız ile doğrudan teması olduğu için yağ, yemek artığından etkilenerek deformasyona uğraması olasıdır.
İki türlü temizleme şekli bulunmaktadır. Nemli, temiz bir beze su miktarının beşte biri kadar alkolü beze döküp plaklarınızı silerek temizleme işlemi yapabilirsiniz, diğer bir temizleme şekli, sabun veya diş macunu ile temizleme yöntemidir. Hassas bir diş fırçası ile dairesel hareketler fırçalanarak etkili bir sonuç elde edilmektedir.