Ağızdaki tüm dişlerin, çürük, travma yada kemik erimesi gibi nedenlerle kaybedildiği durumlarda uygulanan protezlerdir. Halk arasında damaklı protez olarak adlandırılan total damak protezleri, akrilik denilen diş etine benzer renkteki reçinelerden yapılır. Hareketli olan bu protezler alt ve üst çeneye dokudan destek alarak ağza oturtularak uygulanmaktadır. Estetik görünüme önem verilerek dizilen protez dişleri ile güzel bir gülüş sağlanmaktadır.
Total Damak Protez Nedir, Nasıl Uygulanır?
Total damak protezlerinde,hastaların genel şikayeti üst damağın iyi bir şekilde tuttuğu ancak alt damağın konuşurken ve yemek yerken oynadığı yönündedir. Bunun nedeni, alt çenede dilin bulunmasından dolayı protezi daha hareketli hale getirmesidir.
Total Damak Protez Bakımı: Total damak protezlerinin bakımı konusuna değinecek olursak, geceleri protezlerin uyumadan önce mutlaka çıkarılması gereklidir.
- Çıkarılan protezlerin su dolu bir kap içerisinde bekletilmesi önerilmektedir.
- Total damak protez kaynar su ile yıkanmamalı.
- Çıkarıldıktan sonra asla kuru bir şekilde peçeteye sarılıp bırakılmamalıdır.
- Hiç çıkarılmayan protezler ise mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabildiği için dikkatli olunmalıdır. Bunun dışında hasta günde 2 kere protezlerini sabun ile fırçalayarak yeterli ve gereken bakımı uygulamış olur. Asla macun kullanılmamalıdır.
Total damak protez kırılması halinde tamiri yapılmakta, hasta fazla bekletilmeden 1-2 gün içinde teslim edilmektedir. Kırılma, hastanın ani kilo kaybı veya kemik erimesi gibi nedenlerle protez bollaşabilmesi dışında, bakımı güzel yapılan total damak protezleri hastalara uzun yıllar sorunsuz hizmet vermektedir.