Sinüs lifting, dişsiz bölgeleri eski haline getirmek için yapılan önemli bir tedavi türüdür. Bu tedavi, implantla aynı anda veya implant tedavisinden önce yapılır. Aslında sinüs lifting, implant yerleştirmeden önce en sık yapılan rekonstrüktif işlemlerden biridir.
Büyük ve küçük azı dişleri yerinde kaldığı sürece sinüsler, doğal yerlerindedir. Ancak bu dişlerin kaybı ile sinüsler büyür ve üst çenedeki kemiği tahrip etmeye başlar. Öte yandan dişsizlik durumu, kemik kaybına da neden olur. Kemik kaybı oranı, kişiden kişiye göre tamamen değişir. Bununla beraber dişlerini nispeten uzun süre önce kaybetmiş kişilerde bu sorunu çözmek için sinüs lifting işlemi yapılır.
Sinüs Lifting Neden Yapılır?
Dişler herhangi bir nedenden dolayı kaybedildiğinde kemiğin yüksekliğinin bir kısmı da kaybolmaya başlar. Bu nedenle üst çenedeki azı dişlerinin kaybı, çene kemiğinin çok ince olmasına neden olabilir. İnce bir çene kemiği ve maksiller sinüsle yakın ilişkisi nedeniyle implant takmak için yeterli alan kalmaz. İmplantın tam güç kazanması ve sağlıklı olması için kemiğe oturması gerektiğinden implantın sinüs içine oturması bu durumda uygun değildir. Bunun için sinüs lifting yapılır.
Diş hekimi, çene kemiğinin takviye müdahalesi olmadan implantı tutamayacak kadar ince olduğunu düşünürse sinüs lifting işlemini düşünebilir. Doktor, çene boşluğunun genişlediği bölgede üst çeneye implant yerleştirmeyi planlarsa da bu işlem gerekir. Çene boşluğunun hava dolu bir boşluk olması nedeniyle yeterli kemik yoksa sinüs lifting uygun bir çözümdür.
Sinüs Lifting Nasıl Yapılır?
Sinüs lifting, nispeten hızlı ve kolay bir işlemdir. Genel olarak sinüs lifting işlemi şu şekilde yapılır:
- Hazırlık
Sinüs lifting, aslında bir kemik grefti işlemidir. Sinüs lifting işlemine hazırlanmanın ilk adımı, kemiğin nereden alınacağını belirlemektir. Diş hekimi, duruma göre kemiğin nereden alacağını belirleyecektir. Uzman, nakledilecek kemiğin orijini belirledikten sonra implant bölgesindeki kemiğin yüksekliği ve genişliği ile sinüsün ne kadar yükseltilmesi gerektiğini belirleyecektir. Bunun için doktor, sinüs ve çenenin yapısı inceleyerek dikkatlice ölçer.
- İşlem
Bu tür bir tedavide doktor, ilk olarak diş etlerinde bir kesi yapar ve daha sonra alttaki kemiği çıkarır. Çene kemiği açıktayken sinüse erişim sağlamak için doktor, kemiğe de küçük bir delik açabilir. Sinüsün tamamı, ince bir mukoza zarı ile kaplıdır. Bu mukoza zarını doktor, dikkatli bir şekilde yukarı kaldırır. Böylece ağız boşluğundan sinüs mukozasına olan mesafe artar. Daha sonra sinüsün tabanı kemik grefti ile kaplanır. Bu şekilde sinüs, sağlam bir şekilde tutulur, ancak alt kısım daha yükseğe kaldırılır. Böylece üst çene kemiğine implant yerleştirmek için yer kalır.
Daha sonraki aşamada çene kemiğinden sinüse kadar olan delik, bir zar ile kapatılır ve diş etleri ise dikkatli bir şekilde yerine yerleştirilerek birkaç dikişle kapatılır. Bu süreçten sonra kemiğin iyileşmesine ve büyümesine izin verilir. Bu işlem, birkaç ay sürer.
Sinüs Lifting İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sinüs lifting işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Kapsamlı sinüs lifting sonrası yüzde morluklar ve şişlikler görülmesi normaldir. Bazen bu morluk, göz altına doğru da iner. Şişlik ile beraber morlukları azaltmak için ilk etapta soğuk kompres, 48 saat sonra ise sinüs lifting işleminin yapıldığı bölgeye ılık su kompresi uygulanabilir.
- Prosedürden sonraki iki hafta boyunca sigara içilmemelidir.
- Baskı nedeniyle bir şeyler içmek için pipet kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Sinüslere baskı yapmamak için hapşırırken ve öksürürken ağız açık tutulmalıdır.
- Dişler, özenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu süreçte ağız ve diş hijyeninin sağlanması çok önemlidir.
- Yapılması gereken bir diğer en önemli işlem, operasyon bölgesine baskının girmesini önlemektir. Bu nedenle özellikle de burun bölgesine baskı yapmaktan kaçınılmalıdır (alerjenlere maruz kalınmamalıdır). Böyle bir durumda kemik grefti materyali, hareket edebilir ve dikişler büyük oranda gevşeyebilir.
- Tuzlu su spreyi (solüsyonu) ile burun bölgesi düzenli olarak nemli tutulmalıdır. Bu işlem, burun tıkanıklığını ve şişmeyi de önler.
- Doktor, ağrı kesici reçete edebilir. Ağrı oluşması sırasında ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca diş hekimi, antibiyotik ve antiseptik bir gargara da reçete edebilir. Bu durumda enfeksiyondan korunmak için mutlaka doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
- Ameliyattan bir hafta veya on gün sonra greftin durumunu kontrol etmek için doktor ziyaret edilmelidir. Eğer emilebilir dikişler kullanılmadıysa bu seansta dikişler de alınır. Bazı durumlarda, kemiğin düzgün bir şekilde kaynaştığından emin olmak için doktor, hastadan birkaç defa daha röntgen çektirmesini isteyebilir.
Sinüs Lifting İşleminin Fiyatı Ne Kadar?
Sinüs lifting fiyatları, birçok etkene göre değişir. Fiyatlar doktorun deneyimi, lokasyon, farklı işlem gerekip gerekmediği ve anestezi tipi gibi birçok faktörden etkilenir.
Ayrıca sinüs lifting işlemi ne kadar basitse tedavi de çok daha uygun fiyatlı olacaktır ve işlem, ne kadar karmaşıksa o kadar pahalıdır. Nakledilecek materyalin türü ve miktarı da tedavi maliyetini etkiler. Kesin fiyatlar için muayene olunması gerekmektedir.