Dişlerimiz yemek yememizde önemli bir yere sahip olduğu kadar görünüş açısından da öneme sahiptir. Özellikle implant tedavisi gerçekleştirilecek olan hastalarda tedavinin uzun sürmesi halinde birden fazla dişin tedavisindeki süreçte dişsiz kalmamak için geçici önlemler uygulanmaktadır.
Tedavi Süreci
Diş kayıpları hastaların fiziksel görünüm, besinlerin tüketilmesi ve çiğnenmesi bağlamında etkilemektedir. Gerçekleşen tedavi sürecinde hastanın estetik görünümünü etkilememesi anlamında özellikle de her gülümsemede ve konuşmada ortaya çıkan ön dişlere geçici diş protez uygulanmaktadır. Aynı zamanda yapılan geçici protez hasta için yapılacak kalıcı diş hakkında bilgi vererek işlemleri kolaylaştırır.
Protez yapılacak olan hastanın dişlerinin çekilmesi bu süreçte diş etlerinin ve kemik dokusunun iyileşmesi öncelikle kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla da bu dokuların iyileşme sürecinde hasta mağdur edilmemek amacıyla geçici diş protez uygulaması yapılır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Geçici protez tedavisi olan kişilerde bu protezin sivri uçlu kürdan çatal gibi materyaller aracılığıyla oynanması ya da diş temizliği yaparken diş ipi kullanılarak geçici protezin yerinden oynamam ya da çıkma ihtimali oluşur.
- Geçici protezin oluştuğu madde plastik bir madde olması dolayısıyla sert ve yapışkan besinlerin tüketilmesi karşılığında diş çıkabilir ya da kırılabilir.
- Geçici protezin bakımı yapılmalıdır.
- Uzun bir zaman geçici protezi kullanma ya da çıktığı halde yerine geri yapıştırılmayan protezler kırılabilir yerinden çıkabilir.
Burada önemli olan nokta da yine geçici protezin de normal dişleriniz gibi fırçalanması ve günlük bakımının yapılmasıdır.