Ortodontik tedavi yapıldıktan ve dişler düzeltildikten sonra dişi saran dokuların, dişlerin yeni durumuna uyum sağlamaları için zaman gerekir. Çünkü kemik doku tam olgunlaşmamıştır. Bu nedenle dişe takılan aygıtlar çıkartıldıklarında dişler eski pozisyonlarına dönme eğiliminde olurlar. Bu durumun gerçekleşmemesi için dişleri yeni yerlerinde pekiştirmek gerekir.
Pekiştirme Tedavisi ve Uygulaması
Tedavi için sabit veya hareketli çeşitli aygıtlar kullanılmaktadır. Bu adaptasyon sürecinde yapılan işlemlere pekiştirme tedavisi, işlem için uygulanan apareylere ise pekiştirme apareyleri denilir.
Sık kullanılan pekiştirme yöntemi önde bulunan dişlerin dile bakan kısmına yapıştırılan tellerdir. Dişlere yapıştırıldığı için kaybolma, kırılma veya kullanılmama gibi riskleri olmamaktadır, bu sebepten ortodontistler tarafından tercih edilir. İç tarafta olduğu için de görünmezler. Bu aparey çok uzun yıllar ağızda kalmalıdırlar. Tedavi görmeyen kişilerde bile özellikle alt ön dişlerde yirmi yaş dişlerinin çıkmasıyla ya da çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle çapraşıklıklar gözlenirken, ortodontik tedavi gören bireylerde bu risk daha fazladır.
Aktif ortodontik tedavinin süresine, diş hareketi miktarının ne kadar olduğuna, hastanın yaşına ve tedavi başındaki sorunun cinsine göre pekiştirme tedavisinin süresi ve tedavide kullanılan aygıtların cinsi değişmektedir. Pekiştirme tedavisi aktif bir tedavi türü değildir. Doktorunuz sizin için en uygun pekiştirme apareyini belirleyip, braketlerinizin çıkartıldığı gün ya da en kısa zamanda apareylerinizi takar. Bu apareyler dişlere estetik açıdan problem olmaz ve dişe herhangi bir baskı oluşturmazlar.
Pekiştirme Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sabit pekiştirme aygıtınız varsa her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir yapamıyorsanız ağzınızı su ile çalkalayınız.
- Plak kullanıyorsanız her gün günde bir kez diş fırçası ve sıvı sabun kullanarak iyice temizlemelisiniz. Ilık su kullanmalısınız.
- Fırçalanma aparey üzerinde plak oluşmasını, birikmesini ve dolayısıyla koku oluşumunu da önlemektedir.
- Hareketli plaklar yemek yerken çıkarılmalı ve daima kutusuna koyulmalıdır. Apareyleriniz cebinizden ya da çantanızdan düşebilir. Etrafta unutursanız yere düşebilir ve üzerine basılabilir.
- Bu durumları önlemek için apareylerinizi kullanmadığınız zamanlar kutusunda saklayınız. Böylece zarar görmez ya da kaybolmaz.
Başlangıçta retainer ile konuşmak zor gelecektir. Konuşma, okuma ve sesli olarak şarkı söyleme egzersizleri yaparak daha hızlı alışabilirsiniz. Retainerlar kırılabilirler, bu sebeple onlara özen göstermeniz gerekir. Eğer retainerınız kaybolur veya kırılırsa, derhal ortodonti kliniğini arayıp yenisini talep etmelisiniz.
Retainerınız hakkında herhangi bir sorun olduğunda veya rahat hissetmiyorsanız retainerınızın yeniden ayarlanması gerekiyorsa ortodonti kliniğinizi arayın. Kendi başınıza ayarlamaya çalışmayın.
Dikkat: Diş hekiminiz ile randevularınıza mutlaka retainerlarınızı da götürmelisiniz.
Diş telleriniz çıkarıldıktan sonra dişleriniz ve etraflarındaki kemik yapısı yeni pozisyonlara uyum sağlar. Bu nedenle, asıl sorununa bağlı olarak tutucularınızı gece ve gündüz en az birkaç ay veya daha fazla süre boyunca takmanızı rica ediyoruz. Tutucularınızı yemek sırasında ve fırçalarken veya diş ipi kullanırken takmanıza gerek yoktur.
Zaman geçtikçe ve kemik ve diş eti dokusu yeni gülüşünüze uyum sağladığında, tutucu aşınması yalnızca gecelere düşer. Geceleri taktıktan yaklaşık bir yıl sonra, haftadan birkaç gece atlamanıza izin verilebilir. Tutucunuzu kullanma sürenizi yaymanız için yer açmış olsanız da, tamamen kullanmamanız tamamen yasaktır. Tutucunuzu haftada en az birkaç gece, süresiz olarak takmak, yeni gülümsemenizin bir ömür boyu devam etmesi için en iyisidir.