Ortodonti kelimesi eski Yunancaya dayanan anlamı düzeltmek ve diş kelimelerinden oluşmaktadır. Ortodontide amaç yüzün genel görümünü etkileyen dişler ile alt ve orta yüz bölgesine yapılan müdahaleler ile bireylere daha sağlıklı ve daha estetik bir görünüm kazandırmaktır.
Ortodonti Nedir?
Ankara evde diş hizmeti başta olmak üzere evde implant yapımı gibi hizmetleri sunan diş kliniklerinde, konum bozukluğuna sahip dişlerin ve çenenin tespit edilerek en erken dönemde durdurulması veya önlenmesi, ilerleyen dönemlerde ise bu bozuklukların iyileştirilmesini kapsamayan ortodontik tedaviler yaptırılmalıdır. Diş hekimliğinin bir alt dalı olan ortodonti halk arasında daha çok diş teli tedavisi olarak bilinmektedir. Ortodontik tedavide asıl amaç dişler ve çenenin fonksiyonel ve estetik açıdan ideale ulaştırılarak bireylerin yaşam kalitesini yükseltmektir. Ortodontik tedavi hangi yaşta olursa olsun uygulanabilen bir yöntemdir ve diş sağlığınızla beraber size yepyeni bir gülümseyiş kazandıracaktır.
Hangi Durumlarda Ortodontik Tedavi Gereklidir?
Ağızda alt dişler üst dişlerin gerisinde kapanıyorsa yani çapraz kapanış varsa, dişlerin sıralı değil de üst üste bindiği durumlarda, dişlerin aralıklarının çok fazla olduğu durumlarda, dişlerde gözle görülür bozukluk olmadığı halde çiğnemede sorunlar yaşanıyorsa, aşırı geride veya ileride çene yapılarında, dengeli olmayan çene ve yüz yapısında, süt dişlerin geç veya erken kayıplarında, ağızdan solunumun yapılmasında, önde konumlanmış diş yapılarında mutlaka ortodonti doktoruna gidilerek tedaviye başlanması gerekmektedir.
Ortodontik Tedaviye Başlama Yaşı
Genellikle çocukların ilk ortodontik muayeneleri 7 yaşında yapılmalıdır. Çocuklarda ortodontik tedavilere 9 ile 14 yaşları arasında başlanarak daha sağlıklı dişler, kemik ve diş etlerine kavuşmaları sağlanmaktadır. Ortodontik tedavilerde ilk akla gelen çocuklar olsa da günümüzde birçok yetişkin estetik ve fonksiyonel problemlerinin çözümü için bu tedaviye başvurmaktadır. Diş hekimlerinin ortak görüşü olarak erken dönemde teşhis edilen problemlerin erken tedavisi ile mevcut rahatsızlıklar ya tamamen ya da ileriki yaşlarda olacak tedavilerin daha kolay ve daha kısa zamanda tamamlanmasını sağlamaktadır. Buda bize Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan bireylerin erken dönemde tedaviye başlaması çok önemli olduğunu göstermektedir.
Ortodontik Tedavi Süreci
Diş teli ile özdeşleşen ortodonti dişleri hareket ettirmekle birlikte çenenin gelişimini düzenlemek ve kasların gelişimini de kontrol altına almaktadır. Bir veya birden fazla dişe istenen yönde kuvvet uygulayan braketler ve aralarındaki tellerden meydana gelen bir mekanizma olan diş teli evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan alanında uzman diş hekimlerinin bulunduğu kliniklerde uygulanmaktadır. Kişilere uygulanan ortodontik tedavilerin süresi genellikle 6 ay 3 yıl arasında değişmektedir. Tedavi sonrası çıkarılan apereylerden sonra koruyucu bir önlem olarak dişin durumunu sabitlemek için pekiştirme tedavisi uygulanmaktadır.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri
Ortodondik tedavilerde ilk süreç diş hekiminin gerekli muayeneleri yapmasının ardından mevcut problem ve kullanılacak tedavi yöntemlerine karar vermesidir. Tedavide kullanılacak teller hastada bulunan mevcut yapısal bozukluklara ve bazen de hastanın beklentisine göre değişebilmektedir. En eski ve en kullanışlı diş teli olarak her probleme uygun olan metal diş telleri, porselen bazlı üretilen ve diş yapısı gibi doğal görünümü olan şeffaf diş telleri, dişin görünmeyen iç yüzeyine yerleştirilen lingual diş telleri, daha hafif diş ve çene bozukluklarında uygulanan ve braketler ile tellerin olmadığı şeffaf diş plağı ortodontik tedavi şekilleridir. Ortodontik tedavi süresinde ağız ve diş sağlığına mutlaka dikkat edilmeli, sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır, her yemekten sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır.