Ortodonti kelime anlamı olarak “düz diş” anlamına gelmektedir. Ortodonti diş yapısındaki bazı uyumsuzlukların ve bozuklukların giderilmesi için araştırma yapan ve çalışan bir alandır. Ortodonti tedavisi yapan hekimlere “ortodontist” adı verilir. Ortodonti alanında yapılan tedaviler de “ortodontik tedavi” olarak adlandırılır. Yaygın olarak çocuklarda ve gençlerde yapılan ortodonti tedavisi yetişkin bireyler için de yapılmaya başlamıştır.
Ortodontik Tedavilerin Yapılma Amaçları
Ortodontal sorunların bir kısmı kalıtsaldır. Çene yapısından kaynaklanan alt çenenin önde ya da geride olması gibi durumlar bu kalıtsal durumlara örnektir. Dişlerin diziliminde bir çarpıklık meydana gelmesi, dişlerin yanlış bir şekilde hizalanması, dişlerin yapısında meydana gelen uyumsuzluk gibi sorunlarda ortodonti tedavisi uygun görülebilir.
Ortodonti Tedavisini Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Ortodonti tedavisinin yapılmasını gerektiren çeşitli durumlar olabilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir: Dişlerdeki uyumsuzluk (çarpıklık, yanlış hizalanma gibi.), estetik sorunlar; yapılması gerekli olan ya da isteğe bağlı olarak yapılması istenen estetik düzenlemeler, gülüşte ya da yemek yemede ağız ve çene yapısından kaynaklı zorlanmalar, çenenin yapısına bağlı olarak alt çenenin üst çeneye göre ya önde ya da geride olması, dişlerin düz bir hale getirilmek istenmesi gibi.
Ortodontal Tedavi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Ortodonti tedavisi, gerekli görülen durumlarda genelde genç yaşlarda yapılması önerilen tedavidir. Kişinin kemik yapısının gelişim süreci de göz önüne alındığında çocuk ya da genç yaşta yapılan ortodonti tedavisi daha iyi sonuçlar vermektedir. Genel olarak bu yaşlarda yapılan ortodonti tedavisi sonrasında tekrarlayan problemler yaşanmamaktadır.