Ön dişin kırılması, sadece ağrı vermekle kalmaz, aynı zamanda estetik olarak da kötü bir görünüm verir. Ön dişin kırılması durumunda diş hekimi, kırılma şiddetine göre bonding, kaplama, kuron ve hatta implant tedavisi de önerebilir.
Diş minesi, vücuttaki en sert dokulardan biridir. Ancak yine de kırılmaya karşı savunmasızdır. Düşmeler, yüze gelen darbeler, dişleri kullanarak plastik veya diğer ambalajları yırtmak, hatta sert yiyecekleri ısırmak bile dişlerin kırılmasına neden olabilir. Diş kırılması durumunda hemen bir diş hekimine görünülmelidir. Diş hekimi, kırık dişi tedavi ederek onarmanın en iyi yolunu bulacaktır ve böylece, gülümsemeyi eski ihtişamına kavuşturabilecektir.
Ön Diş Kırılırsa Ne Yapılmalıdır?
Ön dişin kırılması durumunda en kısa sürede diş hekiminden randevu alınmalıdır. Randevu almak birkaç gün sürebilir. Bu nedenle bu arada sık sık gargara yapılmalı ve durumu kötüleştirebilecek yiyecek parçacıklarından kurtulmak için diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ön dişin kırılması durumunda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Kanamayı durdurun: Herhangi bir kanamanız varsa giysilerinizin lekelenmesini önlemek ve bu süreçte kan kaybını en aza indirmek için önce kanamayı durdurmalısınız. Soğuk suyu ağzınıza alıp çalkalayarak kanamayı durdurabilir ve ardından bir havluyla baskı uygulayabilirsiniz.
- Ilık tuzlu suyla gargara yapın: Etkilenen bölge açık olduğu için ılık tuzlu su ile gargara yapmak, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır. Gargara yapılmazsa bakteri ve diğer hastalığa neden olan ajanlar, kan dolaşımına girebilir.
- Ağrı kesici alın: Ağrınız varsa reçetesiz olarak satılan ibuprofen bazlı iltihap önleyici ve ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
- Diş hekiminizi ziyaret edin: Kaza meydana geldikten hemen sonra diş hekiminizi ziyaret etmeniz çok önemlidir. Diş hekimi, ağrıyı giderecek ve aynı zamanda kırılmış veya çatlamış dişi onaracaktır.
Ön Dişin Kırılması Durumunda Başvurulabilecek Tedavi Seçenekleri
Ön dişin kırılması durumunda tedavi seçenekleri arasında kırılmanın ciddiyetine bağlı olarak basit kaplamalardan, kuronlara ve dolgulara kadar çeşitli yöntemler vardır. Kırığın ciddiyetine bağlı olarak diş hekimi, kanal tedavisi bile önerebilir. Genel olarak ön dişin kırılması durumunda tercih edilebilecek tedavi yöntemleri şunlardır:
Bonding
Bonding, ön dişin kırılması durumunda başvurulabilecek yaygın bir onarım yöntemidir. Bu tedavi, kırık ön dişin yapıştırılmasını ve dişin sağlıklı bölgesinin üzerine kompozit bir materyalin kalıplanmasını içerir.
İlk olarak diş hekimi, kalan diş minesini pürüzlendirir ve böylece kompozit, düzgün bir şekilde yapışabilir. Diş hekimi, kırık dişin üzerinde doğal görünümlü bir kaplama oluşturmak için kompozit malzemeyi yapıştırır ve şekillendirir. Son olarak, malzemeyi sertleştirmek için lazer kullanır.
Diş Kaplaması
Ön dişin kırılması durumunda tercih edilebilecek bir diğer uygulama da diş kaplamasıdır. Diş kaplaması, kırık dişleri onarır ve estetik bir görünüm kazandırır.
Diş hekimi, uyumlu bir görünüm oluşturmak için yalnızca kırılan dişin üzerine de kaplama uygulayabilir. Bu uygulama için zirkonyum, seramik, metal veya porselen materyaller tercih edilebilir.
Diş Kuronları
Diş kuronları hasar alan, çürüyen veya kırılan dişlerin üzerine yerleştirilen, doğal dişlerin şeklini büyük oranda taklit edebilen önemli bir protezdir. Kaplamalara benzerdir, ancak kaplamalardan farklı olarak diş kuronları, dişin sadece yüzeyini veya görünen kısmını değil, bütün dişi kaplar. Genel olarak bu tedavi, kırık diş onarımı için en iyi yöntem olarak kabul edilir.
Kuronlar, gülümsemenizi hızla düzeltirken aynı zamanda daha fazla hasarı, diş çürümesini ve açıkta kalan sinirlerden kaynaklanan ağrıyı da önler. Bu tedavi, genellikle iki seansta yapılır. İlk seansta kuronlar için kalıp oluşturulur ve ikinci seansta ise diş hekimi, kuronları dişlere yerleştirir.
Diş Dolgusu
Diş dolgusu, özellikle de kırık bir dişi onarmanın yaygın bir yoludur. Metal dolgular, eskiden en yaygın seçeneklerden biriydi. Ancak porselen gibi doğal dişlerin görünümüne ve verdiği hisse daha çok benzeyen yeni malzemeler üretildi.
Tedavide ilk aşamada diş hekimi, kalan diş dokusunu, tedavi için hazır hale getirir. Bu aşama dişleri derinlemesine temizler. Bu uygulamadan sonra doktor, ön dişin konumuna, estetiğine, işlevine, boyutuna göre uygun malzemeyi seçer ve boşluğu dolgu ile doldurur.
Kanal Tedavisi
Ön dişin büyük bir kısmı kırılmışsa ancak diş çatısı sağlamsa hekim, kanal tedavisi önerebilir. Kanal tedavisinde uzman, ön dişin hasarlı olan sinirini çıkarır, dişi dezenfekte eder ve ardından kalıcı dolgu ile kapatır. Son olarak ön dişin estetik görüntüsü için dişin üzeri kuron ile kaplanabilir.
İmplant
Ön dişin kırılmasından sonra çok az dişin kalması, herhangi bir diş restorasyonunu tutacak diş yapısının olmadığı anlamına gelir. Böyle bir durumda implant tedavisi yapılmalıdır.
Diş hekimi, kalan dişi çeker, bölgeyi iyice temizler ve implant için diş etine kesi yapar. Diş kökü işlevi görecek implant için doktor, tıbbi bir matkapla kemikte derin bir delik açar ve implantı yerleştirir. Bu işlemlerden sonra protez diş takılarak işlem sonlandırılır.
Bu tedavi yöntemleri, sadece kırılan ön dişleri eski haline getirmekle kalmaz, aynı zamanda gülerken, konuşurken ve çiğneme sırasında kendinize olan özgüveninizi arttırır.