Sindirim sistemi yardımcısı ve konuşma düzenleyicisi olmak üzere bir çok işlevi olan dişler vücudumuzun demirbaş işçileridir.
Diş Protezi Nedir?
İnsanlar için son derece önem taşıyan dişler gerekli değerin anlaşılamaması, ilerleyen yaşlardaki deformasyonlar, sert darbe veya birtakım hastalıklar sebebi ile kaybedilebilmektedir. Çene kemiğindeki zayıflık, kazalar veya yaşın ilerlemesi gibi durumlarda kaybedilen dişin görevlerini ve işlevlerini taklit ederek yerine getiren yapay organlara protez denilmektedir. Ankara evde diş hizmeti ve evde implant yapımı gibi ayrıcalıklı hizmetleri uzman diş hekimi kadrosu ile sunan diş kliniklerinde diş eksiklikleri bulunan hastalar muayene ve tetkikler sonucunda protez yaptırabilmektedirler.
Diş Protez Uygulamaları
Diş tedavisinde uygulanan protez diş dişini yada birden çok dişini kaybetmiş kişiler için uygulanmaktadır. Dişlerde meydana gelen ve tedavisinde çok geç kalınmış büyük çürükler bulunması, dişlerin kırılmış olması yada dolgunun diş için yetersiz kalması durumlarında protez diş tedavisi uygulanmaktadır. Protez diş genellikle porselen veya akrilik kullanılarak sabit yada hareketli protez olarak yapılmaktadır. Günümüzde diş protezinde 4 çeşit bulunmaktadır. Bunlar implant dişler, sabit protezler, hareketli protezler ve çene-yüz protezleri olarak sayılmaktadır. Ağız ve çiğneme deformasyonlarının giderilmesi için dişlerin ağızdaki işlev yerleri ve eksik dişin konumu belirlenerek protez çeşidi seçilmektedir. Duruma göre yapılan değerlendirmeler ile kökü sağlam dişler küçültülerek üzerleri kaplanmakta ve işlevselliği yeniden yakalanmakta iken bazen de yeri boş kalmış dişler için çeşitli teknikler kullanılarak yapılan yapay dişler yani protezler uygulanmaktadır.
Sabit Protez Nedir?
Ağız içerisinde eksik dişlerin hem estetiğini hem de fonksiyonunu geri kazandırabilmek için çeşitli teknikler uygulanarak yapılan yapay dişlere sabit protez denilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi sabit protezler hastanın takıp çıkaramayacağı genellikle dişe bağlı olan veya olmayan protezlerdir. Bir veya birkaç dişini kaybetmiş hastalara uygulanan sabit protez doğal dişlerden destek alınarak yada doğal dişlerin üzerine işlem uygulanarak diş eksiklerini tamamlama yöntemidir. Sabit dişler ağız içerisinde kalıcıdırlar ve takılıp çıkartılamazlar. Bu uygulama ile tek diş üzerindeki deformasyonlar giderilirken aynı zamanda diş eksiklikleri köprü yöntemi ile tamamlanabilmektedir.
Sabit Protez Uygulama Aşamaları
Sabit diş protezinde ilk adım diş hekiminden randevu alarak gerekli muayenenin yapılarak hasta için en verimli ve en kullanışlı yönteme karar verilmesidir. Çeşitli sebeplerle deformasyona uğramış ve kurtarılamayacak durumda bulunan diş, diş hekimi tarafından çekilmektedir. Çekilen dişin boşluğu temizlendikten sonra kesilen diş hazırlanır ve üzeri kaplanarak diş boşluğuna yerleştirilir. Sabit protezin hazırlanması 5 ila 7 gün arasında değişebilmektedir. Bu sürenin sonunda hazırlanan sabit protez diş takılır. Bazı durumlarda köprü yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde başta ve sonda dayanıklı dişler varsa bu dişler köprü ayağı gibi kullanılarak arada diş eksikliği bulunan yere kalıcı dişler yani protezler yerleştirilir.
Sabit Protez Bakımı
Evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan diş kliniklerinde yeni dişlere kavuşan kişilerin bu dişlerin bakım ve temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Sabit diş ömrünü etkileyen temizlik ve bakım ihmal edilmeden günlük olarak mutlaka yerine getirilmelidir. Diş fırçalama sıklığı, diş ipi kullanma alışkanlığı, sert cisimleri diş ile kırmamaya dikkat etmesi gibi durumlarla protezin ömrü daha fazla uzayacaktır. Her altı ayda bir dişinizde bir sorun olmasa dahi mutlaka diş hekimine kontrole gidilmelidir. Diş ipinin yanı sıra protez dişler için özel olarak üretilen diş fırçaları ve diş protezini koruyan diş macunları kullanılarak diş temizliği yapılmalıdır.