Diş hekimliğinin temeli sayılan koruyucu diş hekimliğinde amaç dişlerin olabilecek en sağlıklı bir şekilde ağızda tutulmasıdır.
Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?
Kişiler arasında belirli bir yaştan sonra tüm dişlerin kaybedileceği düşüncesi değişmeye başladığından bu yana önemi daha iyi anlaşılan koruyucu diş hekimliği genel sağlık hizmetlerinin temelinde yer almaktadır. Ankara evde sağlık hizmeti ile evde implant yapımı hizmeti sunan uzman diş hekimlerinin bulunduğu diş kliniklerinde uygulanan koruyucu diş hekimliği zaman içerisinde çeşitli sebeplerle meydana gelebilecek diş ve ağız sorunlarını önlemeye çalışır. Genellikle altı ayda bir yapılacak düzenli diş hekimi kontrolleri ile varsa diş problemleri tedavi edilerek ileride olması muhtemel diş sorunları da engellenmeye çalışılır.
Koruyucu Diş Hekimliğinin Önemi
Çocukluk döneminin erken yaşlarından itibaren başlaması gereken koruyucu diş hekimliği ziyaretleri süt dişlerinde meydana gelen ve komşu dişleri de etkileyerek sorun yaratan ve gelecek dişlere de yanlış rehberlik yapan problemleri engelleyecektir. Koruyucu diş hekimliğinin bilinenin aksine bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Yapılacak koruyucu diş hekimliği ziyareti ile ciddi problemler çıkmadan engellenmektedir. Örneğin yetişkin bir bireyde diş ara yüzeyde başlayan çürük erken tanı ile küçük bir dolgu ile tedavi edilebilirken geç kalınması durumunda ise kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gibi sonuçlara neden olabilmektedir. Bunun sonucunda altı ayda bir yapılacak diş hekimliği ziyareti ile uzun vadede yapılacak yorucu ve daha pahalı diş işlemlerinden korunmuş olunmaktadır.
Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları
Evde diş çekimi ile evde diş hizmeti sağlayan dil kliniklerinde uygulanan koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile düzenli kontroller ve iyi bir ağız ve diş bakımı ile kendi dişlerinizi sağlıklı ve uzun seneler sorunsuz bir şekilde koruyabilirsiniz. Çocuklarda ve yetişkinlerde diş hekimliğinin uygulamaları; ağız ve diş hijyeni, gerekli tedaviler ve rutin yapılan kontrollerdir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları ilk önce yapılacak muayene ile başlamaktadır. Ağız ve diş hijyeni sağlanarak gerekli tedaviler yapılmalıdır. Koruyucu diş hekimliğinde, çürük risk testi, bakteri plak boyamaları, diş sıkma probleminin takibi ve tedavisi, flor vernik ve jel uygulamaları, fissur örtücü uygulamaları ve çapraşık dişlerde uzun dönemde oluşabilecek çürük ve eklem problemlerinin ortodontik tedavisi koruyucu hekimlik alanındaki uygulamalardır.
Koruyucu Diş Hekimliği Tedavisi İçin Yaş
Koruyucu diş hekimliği tedavilerinin bilinçlenen hastalar tarafından daha iyi değerlendirilmesi ile birlikte yaş sınırının olmadığı anlaşılmıştır. Çocukluk döneminin süt dişleri ile başlayan koruyucu diş hekimliği uygulamaları yetişkinlerde ve özellikle hamilelikte daha da önem kazanmaktadır. Yetişkinlerde diş kaybına neden olabilecek sorunları erken müdahale ile engelleyen uygulamalar bulunurken hamilelikte ilk üç ay ve son üç ay tedavi yapılmamaktadır. Çok geniş bir alanı kapsayan koruyucu diş hekimliği süt dişlerinin tedavisinden ortodontik tedavilere kadar birçok diş probleminde çözümler üretmektedir.
Koruyucu Diş Hekimliği ile Diş ve Ağız Bakımı
Koruyucu diş hekimliğinin uygulama alanının ilgilendiği konuların başında diş ve ağız sağlığı gelmektedir. Çocukluğun erken yaşlarından itibaren kazandırılması gereken ağız ve diş bakım ve hijyeni erken yaşlarda öğretilmelidir. Bu konuda bilinçlendirilen çocuklar diş doktorunun kontrolü altında yakından gözetilmelidir. Çocuğa doğru diş fırçalama teknikleri gösterilmeli, diş bakımını önemi anlatılmalı, dişlerin bakımının yapılmaması durumunda sonuçlarının ne olacağı belirtilmelidir. Günlük diş bakımı ebeveynler tarafından takip edilen çocuğa anne ve baba bu uygulamalarda iyi birer örnek olmalıdır.