Köprü diş, ağız içinde bulunmayan bir dişin, komşu dişlerden köprüyle bağlanarak tedavi edilmesidir.
Dişlerimiz, günlük yaşamımızı düzgün bir şekilde geçirebilmemizde önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple ağız sağlığımız çok önemlidir.
Eksik dişler, yüz yapımızın değişmesine bile sebep olabilmektedir. Köprü diş uygulaması, eksik dişin komşu dişlerden köprü yardımı ile desteklenerek tedavi edilmesidir.
Eksik olan dişin, zaman kaybedilmeden düzeltilmesi çok önemlidir.
Köprü Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?
Köprü diş uygulaması, sağlam olan komşu dişlerle desteklenen yapay diş oluşturma işlemidir ve birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Köprü diş ile diş boşlukları, olması gereken dişlerin yapılması ve oturtulması ile kapatılır. Bu sayede sağlam olan dişler için oluşan kayıp ihtimalleri en aza indirgenir.
Geçici köprü diş tedavisi, hastanın ihtiyaçlarına göre uygulanır ve istenildiğinde bakım ve temizlik amacıyla bile çıkartılabilir. Genel olarak bilindik köprü uygulamasıyla aynı özelliklere sahiptir.
Köprü Diş Ne Kadar Dayanır?
Sağlam yerleştirilmiş ve düzenli bakımı yapılan köprü dişlerinizi uzun yıllar boyunca kullanmanız mümkündür.
Köprüyü dayanıksız hale getiren etmenler;
- Daha önce kanal tedavisi yapılmış dişe köprünün desteklenmesi,
- Dişleri sıkmak veya gıcırdatmak,
- Düzensiz ve yeterli yapılmayan ağız temizliğidir.
Balkon köprü diş uygulaması, eksik dişin tek tarafında destek olarak alınabilecek diş olması durumunda uygulanan tedavidir. Çenenin arka tarafından iki diş destek olarak alınır ancak destek dişe çok fazla ağırlık bineceğinden çok dikkatli planlanması gerekmektedir.
Köprü Diş Alışma Süresi Ne Kadardır?
köprü diş uygulaması, uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında alışma süresi 1 hafta kadar sürmektedir.
Köprü dişin çeşitlerine ayrılmasında;
- Görünüş, duruş,
- Kullanılan malzeme,
- Köprünün boyutu,
- Köprünün biçimi etkilidir.
Asma köprü diş uygulamasında, köprü çenenin üzerinde bulunmamaktadır. Köprü bu uygulamada çenenin üzerinde havada asılı bulunmaktadır.
Köprü Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü temizliği önemli bir noktadır ve es geçilmemelidir. Her ne kadar yapay dişte çürük veya tartar oluşmayacak olsa da, köprünün ayaklarının sabitlendiği kaplama kenarlarına ve diş eti temizliğine önem verilmelidir.
Bu nedenle dişler, özellikle kaplama kenarları ve köprünün aparatları özenle fırçalanmalıdır. Aksi halde köprünün aparatlarından kaynaklı bakteri oluşumdan, diş eti iltihaplanmaları yaşanabilmesi olası bir problemdir.
Alt çene köprü diş uygulaması ise en sağlam köprü uygulamasıdır ve sabit köprü adıyla da bilinir. Bu uygulamada diş olmayan kısmın iki tarafında da destek dişler bulunur ve köprü bu dişlere sabitlenir.
Diş Kesilmeden Köprü Yapılabilir Mi?
Evet, diş kesilmeden de köprü uygulaması yapılabilir ve bu gayet modern bir uygulamadır. Bu uygulamaya cam fiber diş adı verilmektedir.
Boş diş yerine köprü uygulaması, diş yapısında ki eksik dişlerin yerini yapay dişle doldurma ve komşu dişlerle destekleme işlemidir.
Eksik dişiniz bulunmaktaysa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmanız ve tedavi ettirmeniz diğer dişleri de kaybetmemeniz için çok önemlidir.