Birçok farklı işlemi başarılı bir şekilde yapan dişler, iyi bakılmadığı zaman farklı problemlerle karşı karşıya kalabilir. Böyle durumlarda dişlerin kaybedilmesi söz konusudur. Yerine ise protez olarak bilinen yapma diş yapılır. Bunun birden fazla çeşidi vardır.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
Protez diş türleri 4 tanedir. Bunlardan birisi total, tam damak protez diş olarak tanımlanır. Diğeri bölümlü, yani kancalı olanlardır. Çıt çıt proteze ek olarak bir de implant üstü olanlar kullanılmaktadır. Bunların tümü farklı özellikleriyle öne çıkar. Kullanımı çerçevesinde hastanın ağız ve diş yapısı göz önünde bulundurulur. Kaç tane diş kaybedilmiş, çene dokusu zayıf mı gibi soruların yanıtlanmasından sonra uygun olanı takılır.
İmplant Üstü Hareketli Protezler
İmplant üstü hareketli protezler, özellikle ilgili yapının çok sık hareket etmesinden dolayı sıkıntı çeken hastalar için oldukça idealdir. Bu noktada implant kavramından bahsetmek lazım. İmplant, bir vida olarak tanımlanabilir. Protezin konumunun sabitlenmesi için kullanılır. Aynı zamanda üstüne yapma diş takılabilir. Mevcut sistemde implantlar, adeta doğal olmayan bir diş kökü gibi çalışır. Vidalarla tutturulma işlemi sayesinde, protezin sağa sola ya da aşağı yukarı hareket etmesinin önüne geçilir. Minimum olarak 2 tane yerleştirilir. Bir denge oluşturulur. Bunun sayısı, protezin durumuna ve hastayı ne kadar rahatsız ettiğine göre değişiklik göstermektedir. Mevcut protezler, kişide ortaya çıkan konuşma, çiğneme problemlerinin çözümünde başarılı bir sonuç vermektedir.
Kancalı Protez Diş
Kancalı protez diş, bir hastanın ağzındaki dişlerin çok büyük bir bölümü kaybedildiği zaman kullanılır. Bu noktada tercih edilme sıklığı genellikle fazladır. Sisteme göre protez kroşe olarak bilinen bir yapı vardır. Bunlar bildiğimiz kancadır. Böylelikle sorunsuz bir biçimde dişlere tutturulması sağlanmaktadır. Kullanımı kolaydır. Aynı zamanda kişide bir rahatsızlık duygusunun ortaya çıkmasını engeller. Zaman zaman destek alınan diş, oldukça büyük bir baskıya maruz kaldığında, çeneyle olan bağlantının kesilmesi gibi durumlar görülebilmektedir. Böyle hallerde çekim işlemi uygulanır. Uygulama öncesinde hastanın ağız içindeki kemik dokusu kontrol edilir. Eğer istenen seviyede ise implant olarak bilinen işlem gerçekleştirilerek, protezin monte edilmesi sağlanmaktadır.
Total Protez Diş Nedir?
Zaman zaman bazı hastaların ağzında, farklı gerekçelerden dolayı diş kalmayabilir. Bu tip sorunlarda uygulan proteze total adı verilir. Tam damak da denilir. İlgili yapı desteği, damağın olduğu bölümden almaktadır. Hem daimi hem de geçici türleri vardır. Diş çekiminin başarılı bir şekilde yapılmasından sonra yaklaşık 12 haftanın geçmesi gerekmektedir. Böylelikle ağız, protez için hazır olur. Ancak geçici protez uygulanacağı zaman bunun için beklemeye gerek yoktur. Kullanımı çok zor değildir. İstenildiği vakit çıkarılması, temizlenmesi mümkündür. Ancak total protezlere alışılması belli bir süre alabilmektedir.
Çıt Çıt Protez
Çıt çıt protez, son yıllarda en çok karşımıza çıkan ve nispeten yeni bir uygulamadır. Hassas tutuculu bir yapısı vardır. Destek aldığı yere baktığımız zaman karşımıza damak ve dişler çıkar. Çünkü bu tip bir protezin uygulanabilmesi için hastanın ağzında diş olması şarttır. Birçok avantaj sağlar. Bunlardan birisi; kullanımın kolay olmasıdır. Çünkü çıt çıtlı bir yapısı vardır. Özel bir şekilde tasarlanmış olan pin dikkat çeker. Bu, bir yuvaya geçmektedir. Aynı zamanda çıt çıt protez, kancalı gibi kötü bir görünüme sahip değildir. Dışarıdan bakıldığı zaman protezin anlaşılması çok güçtür. Özellikle estetiğe önem veren kişilerin beklentilerini karşılayabilmektedir. Dişlere bağlanması çok sıkıdır. Son yıllarda destek yeri ön diş olarak belirlenmiştir. Düzenli bir biçimde mutlaka temizliğinin yapılması şarttır.