İmplant, diş eksikliği olan hastaların bir vida yardımı ile çene içerisine yerleştirilen yapay bir diş kökü olarak bilinmektedir. Bu yapay diş köklerine yerleştirilen vidalar genel olarak titanyum malzemeden yapılmaktadır. Bu malzemenin seçilmesinin ana nedeni vücudun titanyumu kendi parçasıymış gibi kabul etmesindendir.
Titanyumun vücut içinde yüksek doku uyumuna sahip olması da ayrıca önemli bir noktadır. Bazen tek diş eksikliği bazen de tüm dişler için implant yapılmaktadır. Bu uygulamayı yaparken sağlam olan dişlere zarar verilmemesi de bu yöntemin yararları arasındadır. implantlar hastaların kendisi çıkarıp takamayacağı şekilde yapılmaktadır. Herhangi sıkıntılı bir durumda diş doktorunun müdahalesi ile işlem gerçekleştirilmektedir.
İmplant Üstü Geçici Protez
Bu işlem implant yapıldıktan hemen 1 gün sonra implantların üzerine yerleştirilen kaplamalardır. Bu kaplamaları hasta kendisi takıp çıkaramaz. Bu işlemi implant çeneye uyum sağlayana kadar bekletilir. Çünkü kaynaşma olana kadar implanta herhangi bir yükün binmemesi gerekir. İmplant üstü geçici protez yapıldıktan sonra kaynaşması beklenir.
- Bu kaynaşma gerçekleştirildikten sonra bu implant üstü geçici protez çıkarılarak yerine kalıcı kaplamalar takılır.
- Geçici protez yapıldıktan sonra anestezi etkisinde iken yemek yenmemelidir.
- Bunun yanı sıra ilk bir buçuk aylık süreç çok önemli olduğu için sert gıdalar yerine daha yumuşak olan gıdalar tercih edilmelidir.
Bu protezlerin kırılma ihtimali, yerinden çıkması ve dile takılması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu sorunlar yaşandığında zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.