İmplant tedavisi, eksik dişler için tercih edilen en pratik ve en iyi yollardan biri olsa da bazı durumlarda hastalar, implant tedavisinde sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Çünkü implant sürecinde diğer birçok tedavide de olduğu gibi bu işlemin başarısız olmasına neden olabilecek iç ve dış faktörler vardır.
Çoğu durumda implant sorunları, küçüktür ve kolayca çözülür. Ancak olası problemlerde hızlı bir şekilde diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimi, sorunun hızlıca farkına varırsa sorunlar daha ciddi hale gelmeden düzeltici önlemler alabilir. Bu nedenle olası yan etkileri bilmek çok önemlidir. Ayrıca deneyimli bir diş hekimi seçmek ve ağız hijyeni talimatlarına uymak, implant problemlerini büyük ölçüde önleyebilir.
İmplant tedavisinde yaşanabilecek sorunlar genel olarak şunlardır:
İmplantın Kemikle Başarısız Bağlantısı
Kaynak eksikliği, implantların temel sorunlarından biridir. Osseointegrasyon, kemik ile implant arasında doğrudan fonksiyonel ve yapısal bir bağlantının kurulduğu bir süreçtir. Bu süreç, implant yerleştirildikten sonra birkaç ay devam eder. İmplantın çene kemiğine düzgün şekilde bağlanmaması durumunda implantın düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu durumda implant, genellikle ilk yıl yaklaşık 1 mm, ikinci yıl ise 2 mm’den fazla hareket edebilir.
İmplantın yanlış yerleştirilmesi, kemik hacmi veya yoğunluğu, aşırı basınç, çevre dokularda hasar, ani kuvvet, travma ve hatta anesteziklere tepki gibi çeşitli faktörler, bu soruna katkıda bulunur.
İmplant İltihabı (İmplant Enfeksiyonu)
İmplant iltihabı veya enfeksiyonu, ameliyat sırasında bakterilerin girmesinden veya ameliyattan sonra uygun diş hijyeninin olmamasından dolayı ortaya çıkar. Bu implant sorunu, implant çevresinde diş eti veya kemik iltihabına neden olur. Genel olarak implant iltihabı sorunu, bu tedavi yönteminin nispeten sık görülen yan etkilerinden biridir.
Bazı oral hastalık vakalarında bu sorun, kemik kaybına ve implantın düşmesine neden olur. Bu problem, bazı durumlarda bir dereceye kadar tedavi edilebilse de çoğu durumda enfeksiyonun yayılmasını önlemek için implantın çıkarılması gerekir.
Bu implant sorunu, implantın yerleştirilmesinden birkaç ay, hatta yıllar sonrasına kadar bile ortaya çıkmayabilir. Şeker hastaları, sigara içenler, diş eti hastalığı olanlar ve ağız hijyenine uymayan kişiler, risk altındadır. Genel olarak sigara içmek, implant başarısını büyük oranda azaltır.
Sinir ve Doku Hasarı
İmplantlarla ilgili bir diğer problem ise implant çevresindeki doku ve sinirlerin zarar görmesidir. Bu sorun, çok nadiren ortaya çıkar.
Sinir hasarı, geçici veya kalıcı olabilir ve implantın çıkarılmasına neden olabilir. Hemen hemen her durumda bu sorun, deneyimsiz bir diş hekimi tarafından yapılan hatalardan kaynaklanır.
Aşırı Basınç
Bazı durumlarda doktor, implant tedavisi için hızlı yerleştirme yöntemini kullanabilir. Bu yöntemde aşırı yükleme veya aşırı basınç, bağlantılar veya implant tabanı için sorunlara neden olur. Bu implant sorunu, tedaviyi kolaylıkla bozabilir.
Sinüs Sorunları
Sinüsler, üst çenede implant yerleştirilmesinde ciddi sorunlara neden olabilir. Sinüslerin varlığına ek olarak, üst çenedeki kemiğin kalitesi ve miktarı, bu bölgelerdeki implantları birçok zorlukla karşı karşıya bırakabilir.
Bu nedenle güçlü bir kemik tabanı oluşturmak için diş hekimi, bu bölgedeki sinüsü yükseltip güçlendirebilir. Bu prosedür, kemik grefti için yeterli alan yaratmak amacıyla sinüs boşluğunu yükseltmeyi içerir. Bunun amacı, implantı desteklemek için daha fazla kemik alanı sağlamaktır.
İmplant, sinüs boşluğuna girerse o bölgede enfeksiyon ve iltihaplanmaya neden olabilir. Röntgen veya BT taraması, bu implant problemini kolaylıkla gösterebilir ve diş hekimi, bu problemi kısa sürede düzeltir.
İmplantın Geri Çekilmesi
Herhangi bir organ naklinde olduğu gibi hastanın vücudu, implantı reddedebilir. Bu implant probleminde hastanın vücudu, implantı yabancı bir madde olarak tanır ve ona karşı savaşır.
İmplant Kırığı
İmplantlarla ilgili sorunlardan biri de her zaman implantın kırılma ve bükülme olasılığının (titanyum implantlar bile) olmasıdır. Son yıllarda implant tasarımının gelişmesi ve daha dirençli malzemelerin kullanılması sayesinde bu sorunun görülme olasılığı azaldı.
Ancak implant, aşırı dış kuvvetlere maruz kalırsa bükülebilir ve hatta kırılabilir. Bu dış kuvvet, ani bir basınç olabilir veya özellikle azı dişlerinde zamanla eğilme ya da kırılmaya neden olabilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Günümüzde çoğu implant, bir miktar nikel içeren titanyum alaşımından yapılmıştır. Bu implant sorunu, çok nadir olmakla birlikte az sayıda hastada titanyuma karşı inflamatuar veya alerjik reaksiyonlar olabilir. Bu implant probleminin belirtileri küçük bir kaşıntıdan başlayıp kronik diş aşınma sendromuna kadar devam edebilir.