Diş tedavisinde hastanın kaybolan fonksiyonlarının yeniden kazandırılmaya çalışılmasıyla aynı zamanda konuşma bozukluklarının engellenmesi ve daha estetik bir görünüme kavuşması için hareketli protez uygulanmaktadır.
Protez Hakkında Bilgi
Bireylerin ağzında birçok sebepten dolayı meydana gelen diş kayıpları sonucunda dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak diş ihtiyaçlarını gidermeye yarayan tüm yapay restorasyonlara protez adı verilmektedir. Diş kayıplarının birçok nedeni bulunmakla beraber en çok görülen nedenler arasında diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda yaşanan diş kayıpları gelmektedir. Ağız ve diş sağlığının uzun süre ihmal edilmesi, yetersiz ve düzensiz beslenme alışkanlıkları gibi sebeplerle de meydana gene diş kayıplarından sonra bu dişlerin yerine fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı ve dişlerle aynı işlevi yerine getirecek protezler yapılmaktadır.
Protezlerin Temel Amacı Nedir?
Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı gibi birçok diş hizmetini uzman diş doktorları ile sunan diş kliniklerinde uygulanan protezlerde amaç kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırmaya çalışırken diş kayıpları sonucunda bozulan konuşmanın da düzeltilmesi ve hastanın estetik açıdan da görünümünün daha iyi hale getirilmesidir. Genellikle fonksiyonel bozuklukların giderilmesi olarak görülen protezler aslında hastanın psikolojik açıdan da desteklenmesini sağlamaktadır. Eksik ya da toplu diş kayıpları ile yaşamak zorunda kalan bireyler zamanla kendilerine olan güvenlerini de kaybetmeye başlamaktadırlar. Bu zorluklar içerisinde bulunan kişilerin çeşitli diş restorasyonları ile yaşam kaliteleri de arttırılarak hayatları her açıdan kolaylaştırılmaktadır.
Hareketli Protez Nedir?
Yemek yemek, konuşmak ve sağlıkla gülümseyebilmek için gerekli olan dişlerin zamanla birçok farklı nedenden dolayı kayıplara uğraması sonucumda günlük kullanım için tasarlanan ve kolaylıkla takılıp çıkartabilinen protez çeşidine hareketli protez denilmektedir. Geniş diş eksikliği içeren durumlarda veya dayanak dişlerin gelecek yükü kaldıramayacağı zamanlarda hareketli diş protezleri uygulanmaktadır. Başlangıçta ağza yabancı gelecek protezleri kullanmaya başladıktan sonra belirli bir zaman geçince protez kullanımı ile ilgili ilk günlerdeki zorluklar ortadan kalkmaktadır.
Hareketli Protez Çeşitleri Nelerdir?
Evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan mesleğinde profesyonel diş hekimlerinin bulunduğu diş kliniklerinde uygulanan hareketli protezler eksik dişlerin yerini alabilen ve hasta tarafından takılıp çıkartılabilen apareylerdir. Hareketli protezlerin; Ağızda hiç diş kalması ile alt ve üst çene kemik dokusuna uygulanan, halk arasında genellikle takma diş olarak bilinen Total Protezler, doğal dişlerin bir kısmının bulunduğu, bir kısmının da çekildiği durumlarda yapılan takılıp çıkartılabilen Parsiyel Protezler, Bütün dişlerin çekilmesi gereken durumlarda dişsiz kalmak istemeyenler için yapılan İmmediat Protezler, Ağızda bulunan birkaç doğal dişin veya kökün üzerine yapılabilen Diş Üstü Protezler gibi çeşitleri bulunmaktadır. Diş muayenesi sonrası diş hekimi ile hastanın kararı ile gerekli protez çeşidi hastaya uygulanmaktadır.
Hareketli Protezlerle Hayat
Yeni yapılan protezlere alışmak biraz zaman alabilmektedir. Yumuşak doku üzerine yapılan bu protezler hareketli olması sonucu bazen bazı yerlerinde vuruklar meydana getirebilmektedir. Bu durumlarda hasta doktor kontrollerini aksatmamalı ve diş doktoru tarafından protez düzeltilmelidir. İlk zamanlar yumuşak besinlerin alınması normal yemek yemeye 4-6 hafta sonra geçilmesi gerekmektedir. Hastalar yeni protezlerine alışabilmek için ilk günlerde protezlerini devamlı kullanmalıdırlar. Yeni protezlere alışıldıktan sonra protezler gece çıkartılmalı ve kurumasını engellemek için çıkarıldıktan sonra mutlaka suda bırakılmalıdır. Sadece gerekli hallerde yapıştırıcı kullanılabilen hareketli protezler zaman içerisinde dokularla uyumunu kaybedebilir. Bu sebeple düzenli aralıklarla diş doktoru mutlaka ziyaret edilmelidir. Gelişen teknoloji ile birlikte son yıllarda hareketli protezlere alternatif olarak implant destekli protezler uygulanmaya başlanmıştır.