Ağız ve diş bakımı her dönemde önem arz ediyor. Örneğin hamilelik döneminde de ağız ile diş sağlığına önem vermek gerekir. Bu aşamada kalsiyum kaynaklarını göz önünde bulundurmalısınız. Diş kaybını engellemek adına kalsiyum dengesi iyi ayarlanmalıdır. Aynı zamanda hamilelik ve ağız sağlığı açısından;
- Doğru diş fırçalama teknikleri dikkate alınmalıdır.
- Hekimlerin önerdiği gargaralar dahi kullanılabilir.
- Ciddi şikayetler için de mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?
Diş sağlığının en başta doğru hijyen ile sağlanması mümkün. Hamilelik ve ağız tedavisi için neler yapılmalı sorusuna başta hijyen eşlik eder. Aynı zamanda yeme – içme alışkanlıkları da göz önünde bulundurulur. Şöyle ki;
-Hijyen; Hamilelerin asit sorunlarından kaynaklı olarak diş çürümelerine eğilimli olması söz konusudur. Bu yüzden dişlerin en az 2 kere fırçalanması önemli. Nitekim ağız hijyeni olmazsa asitler devreye girer. Ve bu durum diş çürüğüne davetiye çıkarır.
-Gıdalar; D vitamini içeren besinlerin tüketilmesi faydalı olacaktır. Kalsiyum dengesini de doğru bir şekilde ayarlamak gerekir. Aynı zamanda B12 anne adaylarının ön plana çıkarması gerektiği değerler arasında. Yine bu değerler diş ile ağız sağlığını desteklemektedir.
Hamilelikte Gargara Kullanılır Mı?
Hamilelere özel olarak gargara çeşitleri mevcut. Uzman diş hekimlerinin tavsiyelerini dikkate alarak tercihte bulunabilirsiniz. Hamilelik ve ağız sağlığı için diş etlerine dikkate edilmelidir. Bunun için isteyenler doğal yöntemlere de başvurabilir. Mesela;
- Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.
- Tuzlu suyun daha çok diş etlerine etkisi bulunuyor.
- Dişeti hassasiyetinin sona etmesine katkı sağlar.
Hamilelikte Diş Eti Kanaması Bebeğe Zarar Verir Mi?
Bakteriyel sorunlara yönelik önlemlerin alınması gerekir. Örneğin diş eti kanamları ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Kanamalar bakteriyel etkilerden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu durum bebeğin de zarar görmesine neden olabilir. Yani hamilelik ve ağız sağlığı önemi bu aşamada da devreye girer. Olası kanama sorunları için hekimlere başvurmak gerekir. Bu yolla sizlere macun ve gargara önerilir, diş eti sorunlarının önüne geçilir.
Hamilelikte Dişler Temizlenir Mi?
Hamilelik ve ağız sağlığı tedavisi için temizlikte devreye giriyor. Anne adaylarının 3-6 ay arası dönemde diş temizletmek için hekim randevusuna başvurmaları mümkün. Ancak çok zorunlu olmadığı taktirde bebeğin doğması beklenebilir. Daha çok anne adaylarının durumu dikkate alınır ve periyotlar belirlenir. Örneğin kısa süreli seanslar eşliğinde diş temizliği tamamlanır.
Hamilelikte Diş Ağrısına Ne Yapmalı?
Hamileler ilaç kullanımı açısından sınırlı hale gelir. Örneğin diş ağrılarına yönelik ilaç kullanımı mümkün olmaz. Sadece bu döneme zarar vermeyecek olan ilaçlar temin edilenilir. Hamilelikte ağız sağlığı için diş fırçalamak ve gargara son derece önemli. Yine ağrılara karşılık olarak bu yöntemlere başvurulabilir. Doğal olarak ise karanfil temin edilebilir.