Geçici diş protezleri, “immediat protezler” olarak da adlandırılır. Diş çekimi yapıldıktan sonra, dişsiz kalacak olan bölgeye estetik açıdan ve işlevsel gibi nedenlerle boş bırakılması istenmediğinde yapılan geçici diş protezleridir. Çoğunlukla, implant tedavilerinde kullanılmaktadırlar. Geçici diş protezler; özellikle implant işleminden önce çok sayıda diş çekildiyse, dişlerin çekildiği alan özellikle en çok göze çarpan ön estetik bölgedeyse ve uygulama sonrası dokuların iyileşme süresi beklenecekse, bu süre boyunca geçici diş protezleri kullanılır.
Geçici diş protezleri, ister dişin çekildiği seansta takılabileceği gibi, isterseniz çekim yapılan bölgenin biraz iyileşmesi beklendikten sonrada takılabilir. Hastanın durumuna ve damak yapısına göre bazı hastalarda geçici protezin, iyileşme sonrasında takılması önerilmektedir. Geçici diş protezleri tek bir dişi kapsayabileceği gibi, çok sayıda dişi ya da alt-üst tüm çeneleri kapsayabilir. Bazı özel durumlarda, geçici protezler daimi protezlere dönüştürülerek kullanılabilir.
Geçici Diş Protezi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Hastaların büyük bir kısmı tüm dişleri ya da dişlerinin büyük bir kısmı çekildikten sonra, implant operasyonu sonrası çekilen eksik dişlerin yerine geçici bir protez yapılıp yapılamayacağını merak etmektedir ve büyük bir kısmı tedaviye bu yüzden başlamakta tereddüt etmektedir. Hekimlerin ortak tercihi, hastaları bir ayla altı ay arası sürebilecek bir tedavi sürecinde dişsiz bırakmamaktır.
- Dişsiz kalma, hastaların sosyal hayatlarını etkilediği gibi genel sağlık ve psikolojisini de etkilemektedir. Tedavi sürecinde dişsiz kalan hastalar sosyal hayatından uzaklaşıp kendi içlerine kapanırlar.
- Bu durum morallerinin bozulmasına ve depresif olmalarına yol açabilir. Burada hekimlere düşen görev, bu dönemde hastaların konforundan bir şey kaybettirmeden tedavi sürecini tamamlamaktır.
- Konuşma problemi yaşayan hastalar, toplum içine çıkmakta çekinir ve beslenmede de sorun yaşarlar.
- Hastanın estetiğini etkileyen özellikle ön estetik bölgelerdeki bu korku, birçok hastanın tedavisini ertelemesine sebep vermektedir. Bu da doku kaybının ve bölgede bulunan sorunun artmasına neden olur.
Hastaların dişi çekildikten sonra, çekim bölgelerindeki kanama bitimi beklenir sonra geçici bir protezle kapatılabilir. Bu durum hastamızın asıl daimi protezinin takılacağı güne kadar estetik açıdan rahatlamasını sağlar. Takılan bu geçici protez hem hastaya, hem de hekime yapılacak asıl daimi protez hakkında fikir verir.
Geçici Diş Protez Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Geçici kaplamaların hekimin önerileri doğrultusunda kullanılması, ağız ve dişlerin bakımının düzenli olarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Geçici protezleri kullanılırken kürdanla zorlanması veya diş ipiyle aralarının temizlenmeye çalışılması, kaplamanızın yerinden çıkmasına neden olur. Geçici protez kullanılırken sert ve yapışkan gıdalardan kaçınılması gerekir. Geçici kaplamaların yapıldığı madde sağlam değildir, genel olarak akrilik (plastik) esaslıdır ve sert gıdalar geçici protezinizin kırılmasına yol açabilir. Geçici protezlerin takılmasından sonra diş tedavinizin aksatılmaması önem taşır.
Uzun süre ya da hekiminizin tavsiyelerine uyulmayarak kullanılan veya gevşediği halde yapıştırılmayan kaplamaların çıkması, kırılması veya yutulması söz konusudur ve hekiminiz bu durumdan sorumlu değildir. Daimi dişler yapılana kadar geçecek süreçte implantların da dişler gibi fırçalanarak temizlenmesi, en az kendi dişleriniz kadar önemlidir. Unutmamanız gereken şey, ağız bakımının düzenli yapılmasıdır.