Çene ve yüz bölgesinde olan ağrı problemleri büyük çoğunlukla dişlerin uygun olmayan kapanma şeklinden ya da strese bağlı geceleri diş sıkma veya gıcırdatma sonucu meydana gelmektedir. Bu tip ağrı ve problemlerin çözümünde ağrı kesiciler ya da kas gevşeticiler kısa süreli rahatlama sağlasa da tedavi edici olmamaktadır. Genel olarak, gece plağı tedavisi uzun dönemde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Gece plağı ağız içerisinden kullanılan, istenildiği zaman takıp çıkarılabilen, daha çok üst dişler için kullanılan, sert, esnek ya da yumuşak plastikten yapılan şeffaf bir apareydir.
Gece Plağı Tedavisinin Amacı Ne?
Gece plağı tedavisinde amaç diş sıkma veya gıcırdatma sebebi ile oluşan ağrının dişlerin arasına yerleştirilen plastik ve şeffaf apareyle engellenmesidir. Bir mm. Kalınlığında olan gece plağının üzerinde ayarlama yapılması zordur. Kişiye özel diş hekimi tarafından tasarlanmalıdır.
Gece plakları, üç ya da altı ay arasında, uyku esnasında kullanılır. Tedaviye cevap alındıktan sonra ise yoğun stres altında olunan dönemlerde bir hafta kullanımı önerilmektedir. Gece plağı tedavisi tek başına yeterli değildir, tedavinin yanında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dişlerde bulunan hasarlı durumların giderilmesi,
- Ağız hijyenine dikkat edilmesi,
- Stres terapisi,
- Hekim tavsiyesi ile alınan kas gevşeticilerin düzgün alınması,
- Diş taşı ve plak temizliği tedaviye büyük yardımcı etkenlerdir.
Diş sıkma veya gıcırdatma bilimsel olarak Bruksizm adı altında tanımlanır. Tedavi edilmesi gereklidir. Gece plağı tedavisi için amaç, uyku esnasında dişler üzerindeki baskının şiddetini azaltarak, diş dokularına verilecek olan zararın minimuma indirilmesidir.