Ağız ve diş sağlığı insan yaşamının her döneminde çok önemlidir. Ankara evde diş hizmeti sunan ve evde implant yapımı gibi birçok hizmeti bulunan diş kliniklerinde dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Yaşam kalitesini arttırmak açısından sadece yemek yemek için değil gece uyurken de dişlerde oluşan bazı sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gece Plağı Nedir?
İnsanların beslenme ve sindirim sisteminde, konuşma işlevinde görev alan dişler ve diş etleri zamanla bir takım sorunlarla karşılaşmaktadır. Diş çürükleri, diş taşları, diş eti rahatsızlıkları gibi hastalıkların yanında özellikle son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan geceleri diş gıcırdatma ve çenenin sıkılması gibi rahatsızlıklar bireylerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bunlardan gece plağı uyku esnasında çenenin sıkılması ve diş gıcırdatma problemlerinin oluşması ile dişlerde meydana gelebilecek aşınma ve çene yapısının bozulmasına karşı tasarlanmış özel ağız plak desteğidir. Kişiye özel diş hekimleri tarafından tasarlanan gece plağı bir ağız koruyucusudur.
Gece Plağının Önemi
Gece diş sıkma probleminin toplumum yaklaşık yüzde 60 gibi bir oranında görüldüğünü belirten diş hekimleri kişinin sabah uyandığında çene ve baş bölgelerinde şiddetli ağrı hissettiklerini belirtmektedirler. Gece uyurken istemsiz olarak dişlerin sıkılması, gıcırdatılması ve sürtünme gibi çene ekleminin hareket ettirilmesi ile diş ve diş etlerine zarar verilmektedir. Diş hekimlerinin tanısı sonucunda kullanılan koruyucu gece plağı olarak ta bilinen bu apareyler farklı fonksiyonlara sahiptirler.
Gece Plağı Neden Kullanılır?
Genel olarak bireyler günün stresini, gün içerisinde yaşanan sıkıntılarını geceleri uyurken istemsiz olarak dişlerinden çıkartmaktadırlar. Stresli bir dönem geçiren bireylerde çene kasları bilinçsiz bir şekilde kasılmakta ve yine bilinçsizce diş sıkılmakta veya gıcırdatılmaktadır. Sabahları çene ve baş bölgelerinde hissedilen şiddetli ağrı için kullanılan ağrı kesiciler bir süre sonra işe yaramamaktadır. Son yıllarda oldukça çok artış gösteren bu durum için hasta diş hekimi ile görüşmeli gerekli muayeneler yapılmalıdır. Bu tip durumlarda hasta gece plağı kullanımı yanında psikolojik destekte almalıdır. Koruyucu gece plakları gündüz ve gece kullanımı için uygun yapıdadır.
Gece Plağının Hazırlanması ve Kullanımı
Evde diş hizmeti ve evde diş çekimi hizmeti sunan uzman diş hekimi kadrosu bulunan diş kliniklerine başvurarak yaşanan sorunlar anlatılmalıdır. Diş hekimin yapacağı detaylı muayene sonucunda gece plağı kullanımını uygun görürse dişlerin ölçüsü alınmaktadır. İnsan çenesinin anatomik yapısı bireyden bireye değişiklik gösterdiği için diş ölçüsünün alınması ile kişiye uygun koruyucu gece plağı hazırlanmaktadır. Bu sayede gece plağı dişlerle uyum sağlayarak uyku sırasında rahatlığı sağlayarak sorunun giderilmesine yardımcı olmaktadır. Koruyucu gece plağı gün içerisinde en az 4 saat en fazla 12 saat kullanılırken bu süre ayda 21 günü geçmemelidir.
Gece Plağının Kullanımı ve Temizliği
Hassas bir yapısı bulunan gece plakları sıcak yemek ve içeceklerde kullanılmamaktadır. Şeffaf yapısı ile gece ve gündüz kullanım olanağı bulunan bu plaklar ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse bakteriler ile temas ederek kısa sürede deformasyona uğrayabilirler. Ağız ve diş temizliği kadar gece plağının da temizliğine dikkat etmek gerekmektedir. Bu plaklar yumuşak bir bez ve az miktarda alkol ile temizlenebildiği gibi yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımı ile sabun veya diş macunu ile de temizlenebilmektedir. Gece plağının düzenli kullanımı ile yaşanan sorunlar birkaç gün içerisinde azalmaya başlamaktadır. Sizde yaşam kalitenizi arttırmak için mutlaka uzman diş hekiminden randevu alarak gerekli tedavilere başlayabilirsiniz.