İmplant Nedir?
Diş hekimliğinin son yıllarda en çok kullandıkları uygulamalardan birisi olan implant diş kökleri yerine kullanılan küçük vidaların diş eksikliği tedavisinde kullanılması olarak tarif edilebilir. Kişiden kişiye değişen kemik yapısına göre farklı çap ve uzunlukta olan bu vidalar genellikle titanyum alaşımından imal edilmektedir. Başka dişlere zarar vermeden eksik dişlerin yerine yapılan implant çok kullanışlı ve rahat bir seçenek olmasına rağmen süre olarak biraz uzun zamanda biten bir tedavi şeklidir. Gelişen tıp sayesinde artık günümüzde tek seansta bitirilen alternatif implantlar da kullanılmaya başlanmıştır.
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant için diş hekimine başvuran hastalar uzman diş hekimi tarafından muayene edilerek değerlendirilir. Tedavi aşamasının en önemli kısmı muayenedir. Çekilecek röntgen ile hastanın çenesindeki kemik yoğunluğu incelenerek implant yapımı için karar aşamasına geçilebilir. Burada diğer en önemli etkenlerden birisi ağız hijyeninin en üst seviyede olması gerekliliğidir. Eğer yeterli hijyen görülmüyorsa iyileştirici tedaviler uygulanarak daha sonra implant tedavisine başlanmalıdır. İmplant diş yaptırmak isteyen hasta kemik gelişimini tamamlamamışsa veya ciddi bir hastalığı mevcutsa uygulama yapılmaz. İmplant sayısı, tedavi süresi gibi süreçler planlanarak tedaviye başlanmaktadır.
Evde Diş Hizmetleri
Sağlık Bakanlığına bağlı olarak Sağlıkta dönüşüm projesi ile hayata geçirilen Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge kapsamında yaşlılar, engelliler ve yatağa bağımlı hastalar içinde evde diş hizmeti uygulanmaya başlanmıştır. Daha çok engelliler ve yaşlılar için başlatılan uygulamalar kapsamında birçok diş hastalığı için hastalara evlerinde tedavi imkanı sunulmaktadır. Yaş ortalamasının yükselmesi ve engelli hastaların hastanelere ulaşımının kolay olmaması gibi sebeplerle başlatılan uygulama gerekli yerlere başvurularak başlatılabilmektedir. Günümüzde birçok tedavinin de hastane ortamı kadar ev ortamında da yapılabildiği bir gerçektir. Fakat bazı durumlarda diş hekimleri daha uzman diş servislerine hastalarını yönlendirebilmektedir. Diş hizmetleri: hastaneler, uzman diş sağlık merkezleri, mobil klinikler ile ev ziyaretleri ve bakım evlerine yapılan düzenli ziyaretler gibi birçok yolla sağlanmaktadır. Ev ortamında yapılabilecek diş hizmetleri hastanın kendisinin veya bir yakınının talep etmesi üzerine diş ve ağız sağlığı ve hastalıkları ile ilgili her türlü işlemler yapılmaktadır. Evde diş hizmetlerinde bir diş hekimi, bir diş protez teknisyeni be bir diş hemşiresi görev yapmaktadır.
Evde Diş Hizmeti Kapsamında Yapılan Tedaviler
Mobil diş sağlığı ünitesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan evde diş hizmeti kapsamında evde diş çekimi başta olmak üzere dikiş alma, diş yapıştırma, diş temizleme, basit dolgular, protez temizliği, protez tedavileri, genel diş muayenesi gibi birçok tedavi yapılmaktadır. Hastaların sahip olduğu rahatsızlıklar ve mevcut durumu değerlendirilerek daha uzman diş hekimleriyle konsültasyon da istenebilmektedir. Evden çıkamayan veya çıkmakta zorlanan hastalar için verilen evde diş hizmeti arasında hasta ve hasta yakınlarına ağız hijyeni ve ağız sağlığı konusunda da eğitim verilmektedir. Evde implant yapımında ise ölçülerin titizlikle alınması gerekmektedir.
Evde Diş Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?
Dışarı çıkma olanağı çok zor olan veya bu olanağı hiç olmayan;yatalak hastalar, yaşlılar, aşırı kilolular, onkoloji hastaları, bedensel ve zihinsel engele sahip hastalar, yeni ameliyat olmuş hastalar, panik atak gibi rahatsızlıkları olanlar, dişçi korkusu çok olan, özel tedavi için sevk edilen, çürüğü olan çocuklar, diş hekimi korkusu olanlar ve nadirde olsa iş yoğunluğundan vakit bulamayanlar evde diş hizmeti için başvurabilmektedirler. Ankara evde diş hizmeti almak isteyen hastalar öncelikle bu hizmeti veren kuruluşlarla iletişime geçmelidirler.