Yaklaşık on yıl önde Sağlık Bakanlığı tarafından yaşlı ya da yatağa bağımlı, hastaneye gidemeyecek durumda engelli hastaların gerekli ihtiyaçlarını hastaneye gitmelerine gerek kalmadan gerekli sağlık hizmetlerini evlerinde alabilmelerine olanak sağlayan evde sağlık hizmetleri yürürlüğe girmiştir. 2012 yılında yayımlanan ‘Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’ ile evde diş hizmeti uygulamaları da düzenlenerek yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında başlatılan Evde Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ile kişilerin bulunduğu ev ortamında diş hizmetleri tedavilerinden kapsam dahilinde faydalanmalarını sağlamaktadır.
Evde Diş Hizmetinden Kimler Faydalanabilir?
Hastanelere sürekli gidemeyecek durumda bulunan, yaşlı engelli ve hasta kişilerin evde diş tedavisi kapsamında şu kişiler faydalanabilmektedir:
-Yatağa bağımlı olan kişiler
-Yeni ameliyat geçirmiş kişiler
-Bedensel ya da zihinsel engele sahip kişiler
-Aşırı kilo veya yaşlılık sebebi ile dışarı çıkamayanlar
-Panik atak rahatsızlığı olanlar
-Onkoloji hastaları gibi rahatsızlıklara sahip olan hastalardır.
Evde Yapılabilen Diş Tedavileri Nelerdir?
Yatalak veya bazı hastalıklardan dolayı hareket kabiliyetleri kısıtlı olan, özellikle evden çıkamayacak durumda bulunan yaşlı ve engellilerin evlerinde alabilecekleri diş hizmetleri;
-Oral muayene
-basit dolgu
-Evde diş çekimi
-Diş taşı temizliği
-Sabit total/parsiyel protez
-Önceden yapılmış protez ve tedavilerin kontrol edilmesi
-Kırık Tamiri
-Protez vuruğunun alınması
-Hasta ve yakınlarına hijyen eğitimi
-Diş ve diş eti enfeksiyonları için medikasyon gibi hizmetleri saymak mümkündür.
Evde Diş Hizmetinden Nasıl Faydalanılabilir?
Sağlık Bakanlığı Evde sağlık hizmetleri kapsamında yürütülen evde ağız ve diş sağlığı uygulaması sayesinde protezden dolguya, diş temizliğinden diş röntgeni çekimine kadar birçok tedaviyi hastaların hastanelere gitmelerine gerek kalmadan almaları sağlanmaktadır. Bu uygulamadan faydalanmak isteyen hastanın kendisi veya hastanın yakınları, evde sağlık hattını arayarak tedaviye ihtiyacı olan hastasının diş tedavisi olması gerektiğine dair başvuruda bulunması gerekmektedir. Yatağa bağımlı, engelli, felçli, ağır KOAHlı veya ileri evre kanser hastaları gibi hastaneye düzenli olarak gidemeyecek derecede kısıtlamaları olan hastalar için sunulan evde ağız ve diş sağlığı uygulamasından birçok hasta ve yakınının henüz yeteri kadar bilgisi bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan bu hizmetten yararlanmak için 444 EVDE numarasını arayıp hastayı kayıt ettirmek gerekmektedir.
Evde Diş Hizmeti Kapsamında Neler Bulunmaktadır?
Dünya genelindeki nüfusa paralel ülkemizde de yaşlı nüfus sayısı giderek artmakta yaş ortalaması yükselen kişilerinde doğal olarak sağlık hizmetlerine ulaşımı zorlaşmaktadır. Bu noktada evde sağlık hizmetleri daha çok önem kazanmaktadır. Evde diş hizmeti almak isteyen hasta ve yaşlıların mobil diş sağlığı ünitesi ile diş kliniğini hastaların ayağına kadar taşıyan başarılı kadroların verdikleri hizmetlerden memnun kalanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu hizmetler içinde basit dolgular, diş çekimi, dikiş alma, diş yapıştırma, diş taşı yapıştırma, protez tedavileri, hareketli ve sabit diş protez işlemleri yapılırken hastanın hem mevcut hastalıkları hem de genel durumu değerlendirilmektedir. Hastanın kendisi veya yakını tarafından aranılarak talep edilen evde diş hizmeti ile hasta ve yakınlarına ağız hijyeni ve ağız sağlığı ile ilgili eğitimler de verilmektedir. Ayrıca eğer hastaya evde implant yapılması gerekiyorsa uzman diş hekimliği hizmetine yönlendirilen hastalar diş hekimindeki tüm belgeleri isteyebilirler.
Evde diş hizmeti herkesin diş sağlığına erişimini kolaylaştırmak, sağlık sebeplerinden ötürü bu hizmetlere erişemeyenler için çeşitli yerlerde mevcuttur. Örneğin Ankara’da evde diş hizmeti almak isteyen hastalar gerekli yerlere baş vurarak bu hizmetlerden faydalanabilirler.