Estetik diş tedavilerinde son yıllarda artan ve değişen tedavi uygulamalarında akla ilk gelen uygulamalardan birisi de lamine diş kaplamalarıdır.
Lamine Diş Kaplama Nedir?
Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı tedavileri sunulan uzman diş hekimleriyle en iyi hizmeti sağlayan diş kliniklerinde lamina diş kaplamaları yapılmaktadır. Bulunan dişlerin yüzeyleri istenilen renk ve şekilde uygun olan restorasyon malzemesi ile kaplanmaktadır. Diş tedavisinde laminate olarak bilinen bu uygulama ile doğal dişlerde bulunan seyreklik birleştirilebilir, dişlerde meydana gelen istenmeyen renklenmeler kapatılabilir ve diş boyları gerekli ve uygun boylarda uzatılabilir. Lamine diş uygulaması iki farklı malzeme ve iki farklı metotla yapılmaktadır. Bunlar porselen lamine ve kompozit lamine olarak bilinmektedir.
Kompozit Lamina Uygulaması Nedir?
Günümüzde estetik diş hekimliği tedavisinde kullanılan ve kompozit lamine, kompozit bonding, estetik dolgu, ışınlı dolgu gibi isimlerle de bilinen kompozit lamine evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan diş kliniklerinde uzman diş hekimleri tarafından hastanın da görüşü alınarak uygulanmaktadır. Gerekli muayeneler yapılarak hastanın beklentileri göz önünde bulundurularak tedaviye karar verilmektedir. Estetik diş tedavisi için geliştirilmiş kompozit lamine dişlerin yüzeylerine zarar vermeden dişin formunu ve rengini düzenlemektedir. Uygulanacak malzemenin kalitesi ve diş hekiminin tecrübesi ile şeffaflık, transparanlık, opaklık, renk uyumu sağlayan kompozit lamineler diş yüzeyine kuvvetli bağlayıcılar ile uygulanmaktadır.
Kompozit Lamine Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?
Diş estetiğinde uygulanan lamineler; özellikle dişler arasında bulunan boşlukların kapatılmasında, hafif çapraşıklığı olan ve ortodonti beklemeyen dişlerde estetiği sağlamada, kırık ve çürük dişlerin tedavisinde, ön dişlerde kısa olan boyun uzatılmasında, uzun süreli antibiyotik gibi ilaçların kullanımı ile oluşmuş renklenmeler ve deformelerde, diş ile diş arasında meydana gelen sert renklenme ve aşınmalarda kompozit lamine uygulaması yapılmaktadır. Kompozit lamine tedavisinde dişlerdeki renklenme, dişler arasındaki seyreklik miktarı, kişinin hijyen ve beslenme alışkanlıkları, dişlerde aşındırma gerekliliği, ekonomi ve hastanın beklentileri en önemli uygulama kriterlerdir.
Kompozit Lamine Uygulama Aşamaları
Kompozit lamina uygulama öncesi diş hekimi gerekli muayeneleri yapmaktadır. Uygulama yapılacak bölgede diş eti sağlığı da önem taşımaktadır. Genellikle Anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılan kompozit laminede çoğu işlemde dişten aşındırma yapılmamaktadır. Sadece diş hekimi gerekli görürse konturlama işlemi yapılabilmektedir. Ölçüler alındıktan sonra diş yüzeyi hazırlanır. Gerekli izolasyon sağlanarak tutucu uygulanan dişe hazırlanan kompozit lamineler tabakalama sistemi ile uygulanır. Dişe son şekli frezler ve diskler kullanılarak verilmektedir. Son aşamada ise özel lastik disklerle cilalama işlemi gerçekleştirilir. Uygulanan cila işlemi ve verilen parlaklık yapılan restorasyonun uzun dönem başarısında önemli bir yer tutmaktadır. Kompozit lamine kaplamalar diş hekimi tarafından genellikle tek seansta ve klinikte yapılabildiği için hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Kompozit Laminanın Avantajları
Kompozit laminelerin birçok avantajı bulunmaktadır. Porselen lamineye göre hızlı ve ekonomik olması ilk tercih sebeplerinden birisi olmasının yanında; renk olarak doğal dişe çok yakın olması, anestezi gerektirmeden hızlı ve başarılı sonuç getirmesi, kliniklerde ve tek seansta uygulanabilmesi, dişlerin aşındırılmaması sebebi ile kırılma ve çıkmalar yaşanması durumunda tekrar yapılabilmesi, kırılma durumlarında tekrar tamir edilebilmesi, rutin diş hekimi muayenelerinde tekrar cilalanabilmesi, ortodontik tedavi gibi uzun tedavi gerekmeden hafif çarpışıklıklar da hızlı çözüm sunması, porselen lamine fiyatına göre çok daha ekonomik olması gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Kompozit lamine uygulaması ağız ve diş bakımı düzenli yapılırsa yıllarca kullanılabilmektedir.