Diş etlerinin ve dişlerin uzun süreli sağlığını korumak, vücut sağlığı içinde son derece önemli olan dengeli ve düzenli beslenmeyle yakından ilgilidir. İleride diş kaybına neden olabilecek durumları düzelterek sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olabilirsiniz.
Diş Aşınması Nedir?
Ağız ve diş sağlığı vücudun diğer kısımlarının da sağlıklı olması kadar önemlidir. Dişerde meydana gelebilecek en küçük bir sorun vücudun diğer kısımlarını da etkileyebileceği için en kısa sürede diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Diş yapısında bulunan mine sert ve mineralli bir yapıya sahiptir. Dişin dış tabakası olarak bilinen diş minesi altında bulunan diş kemiğini koruyarak çürümeyi engellemektedir. Bu mine zarar gördüğünde dentin olarak bilinen diş kemiği meydana çıkar hassasiyete ya da ağrıya neden olur. Diş minesinde yaşayan hücreler bulunmadığı için bir kez yol olduğunda bir daha yeniden oluşturulamaz. Bu nedenle önemi çok büyük olan diş minesinde meydana gelen en ufak bir aşınmada hemen diş doktoruna giderek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Diş Aşınmasının Oluşma Nedenleri?
Birçok kişinin başlarda pek önemsemediği diş aşınması Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı hizmetlerini sunan uzman diş hekimlerinin bulunduğu diş kliniklerinde zamanında tedavi ettirilmese ileride diş kayıplarına neden olabilmektedir. Pek çok diş problemlerinin kaynağı olan yetersiz ve yanlış diş bakımı diş aşınmalarının en önemli sebepleri arasında bulunmaktadır. Ortamda mikroorganizma bulunmasa bile dişlerin yapılarındaki sert dokur çeşitli boyutlarda kopabilir ve aşınabilir. Diş aşınmasına sebep olan kimyasal ve fiziksel nedenler arasında diş gıcırdatma, sert yiyeceklerin diş ile kırılması, çok miktarda asitli içecek tüketimi gösterilebilir. Özellikle asit erozyonu ile oluşan diş minesindeki incelme daha sonra diş kırılmasına ve diş çürümesine neden olmaktadır.
Diş Aşınmasını Önlemek İçin
Birçok sebepten meydana gelen diş aşınmasını önlemek için yapılabilecekler arasında;Asitli ve şekerli içecek tüketimini azaltmak, bu içecekleri mümkün olduğunca dişlerle temas ettirmeden yutmak, asidin giderilmesine yardımcı olmak için yemeği peynir veya süt ile sonlandırmak, yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemek, yemeklerden bir saat sonra dişleri fırçalamak, florürlü diş macunu kullanmak, diş macunlarında beyazlatıcılı olanları tercih etmemek olarak sayılabilir.
Diş Aşınmasında Tedaviler
Evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan diş kliniklerinde düzenli diş hekimi kontrolleri ile erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Diş aşınmasında kalan mineyi ve dişin iç tabakasını korumak için tedavi uygulamaları vardır. Genellikle u şeklinde olan diş aşınmaları asit etkenli oluşurken v şeklindeki aşınmalar fırça veya macun etkenlidir.Aşınmanın meydana geldiği faktörler belirlenerek gerekli tedavilere başlanmalıdır.Aşınmanın az olduğu durumlarda diş hekimleri genellikle florürlü jel ve lazer uygulaması yapmaktadırlar.Yüzeysel olan bu tür aşınmalarda kısa süreli yüksek konsantrasyonlarda florür uygulamaları ve florürlü ağız gargaraları önerilmektedir.Daha fazla diş aşınması olan durumlarda ise aşınmaya neden olan faktörler tespit edildikten sonra kompozit dolgu ve porselen lamine uygulanabilmektedir.Bunun yanında aşınma çok sayıda dişte meydana gelmiş ise porselen veneer yöntemi seçilebilmektedir.Eğer aşınma azı dişlerinin yüzeyinde oluşmuşsa onley yapımı daha yerinde bir tedavi olacaktır.
Aşınmada Diş Bakımı
Aşınmayı en aza indirebilmek için içecekler kamışla içilmeli, diş fırçalamaya önem verilmeli, orta ile yumuşak kıllı diş fırçası kullanmalı, asitli, gazlı, içecekler ile alkollü içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, 6 ay ara ile doktor kontrolleri mutlaka yapılmalıdır. Doktorunuz ile aşınmalar hakkında konuşmalı gerekli tedavilere başlanmalıdır.