Dişlerimizin arasında yeni çıkan dişler birbirini sıkıştırabilir. Bu da dişlerin kaymasına ve diş bozukluklarına neden olabilir. Dişler birbirini sıkıştırıyorsa ne yapılmalı sorusuna yanıt arıyorsanız makalemizi okuyabilirsiniz.
20’lik Dişler
20 yaş dişleri ağızında bulunan üst çene ve alt çenede çıkan üçüncü azı dişleridir. 20 yaş dişleri bazı insanlarda 17 – 25 yaş arası çıkmaya başlar ve çıkmaya devam eder. Genellikle ağız ve diş sağlığı açısından sorun yaratabilirler. Kimi insanlar bu dönemi ağrısız atlatırken kimi insanlar ağrı çekerek atlatırlar.
Hepimizin 20 yaş dişleri ile sorun yaşadığı bir dönem mutlaka vardır. Bazılarının dişleri çıkmaz, bazılarının dişleri cerrahi işlem uygulanarak alınırlar. İnsanlar 20 yaş dişlerinin neden var olduğunu anlayamamaktadır. 20 yaş dişleri ne işe yarar ve b kadar ağrı yaratan dişler neden çıkar bilinmez. Evrimsel Biyoloji’nin gelişimi sayesinde 20 yaş dişleri insanda görülen körelmiş organ ve yapılardan birisi olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
20’lik Dişler Neden Sorun Çıkarır?
20 yaş dişlerinde sorun yaşamak herkesin sıkıntısı haline gelmektedir. Evrimle birlikte değişen ve gelişen çene yapımızda gelişimini geç tamamlayan 20 yaş dişleri bazı zamanlarda yer bulamıyor ve diş eti altından gömülü kalabiliyor.
Eğer ki 20 yaş dişleri doğru pozisyonunda gelişimizi tamamlamış ve komşu dişlere zarar vermeden çıkmışsa cerrahi bir müdahaleye gerek yoktur. Düzenli diş hekimi kontrolü altında sağlığınızı etkileyecek bir durum oluşturmaz. Fakat 20 yaş dişlerinde ağrı oluşumu baş gösterdiyse ve dayanılmaz hale geldiyse, diğer dişleri sıkıştırıyorsa diş hekimleri tarafından cerrahi bir müdahale ile yuvasından alınız.
20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Bir İşlemdir?
20 yaş dişleri sorun yaratmadığı taktirde diş hekimi kontrolünde ağzınızda sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Fakat 20 yaş dişi ağrı, sızı, şişlik gibi faktörlere yol açıyorsa cerrahi bir müdahale altında yuvasından atılması gerekebilir.
20 yaş dişi sorunu olan bölge diş hekimi tarafından lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişin etrafındaki kemik dokusu uygun görülürse kaldırılır. Diş çekimi yapılır. Diş çekimi sonrası diş çekilen bölgeye dikiş atılır. Dikişler ağızda 7 ile 10 gün arasında kalır. Bu süre zarfı geçtikten sonra dikişler alınır. Diş hekimi uygun görürse antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi uygular.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Neler Yapmalıyız?
Çekim sonrası yapılması gereken bazı maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler ağız ve diş sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Sigara kullanıyorsanız sağlığınızı etkilememesi için operasyon sonrası 48 saat süre geçmeden sigara içmeyin.
- Operasyon sonrası ödeme bağlı şişlik ve morarma oluşabilir. Bu morluk ve şişlikler 7 ile 10 gün içinde geçer. Korkulacak bir durum yoktur.
- Operasyon sonrası ilk 24 saat buz kompres yapılarak şişlik önlenebilir.
- Bir süre yumuşak besinlerle beslenilmelidir.