Son yıllarda özellikle estetik amaçlı uygulamalarda oldukça çok kullanılan botoks günümüzde diş hekimliğinde de birçok uygulama alanı bulmuştur.
Botoks Nedir?
Halk arasında yüz kırışıklıklarında estetik amaçlı kullanımı ile bilinen botoks özel bir bakteriden steril laboratuar koşullarında üretilerek kas sistemleri üzerinde kullanılan bir maddedir. Son yıllarda tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde yaygınlığı giderek artan botoks hiçbir yan etkisinin olmaması açısından en çok tercih edilen uygulamalar arasına girmiştir. Estetik uygulamalarda, kas sistemlerinde ve yüz kırışıklıklarında kullanılan botoks yakın zamanda diş hekimliğinin birçok alanında da kullanılmaya başlamıştır. Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı gibi hizmetleri olan diş kliniklerinde uygulanan botoks daha çok kas dokusuna zarar vermediği için tercih edilmektedir.
Botoks Etkisi Nasıl Olur?
Kısaca tanımlamak gerekirse botoks sinirden gelen uyarı sonrası kasın kasılmasını sağlayan maddelerin salınımını engelleyerek kaslara etki etmektedir. Sistemik olarak tüm vücudu ve kasları etkilemeyen botoks sadece uygulandığı alanı etkilemektedir. Uygulandığı alanda bulunan sinir uçlarındaki iletimi geçici olarak bloke etmektedir. Kas dokusuna zarar vermeyen botoks kaslar üzerindeki kasılmaları rahatlatır. Genel olarak etkisi altı ay kadar sürmekte ve geri dönüşümlüdür. Senede iki defa uygulanabilen botoks özellikle eklem rahatsızlığı bulunan hastalarda ağrı kesici etkisi ile daha çok tercih edilmektedir. Bir süre sonra etkisi biten botoksa uzun süre uygulanan kaslarda zamanla ihtiyaç duyulmayabilmektedir.
Botoks Hangi Diş Tedavilerinde Kullanılır?
Diş hekimliğinde bir çok uygulama alanı bulunan botoks başta çene eklemi bozuklukları olmak üzere; çiğneme kaslarının aşırı kasılmasından kaynaklı çene yüz ağrıları, diş sıkma, diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm, gülerken diş etlerinin fazla gözükmesi olan gummy smile görünümünün düzeltilmesi, ortodontik cerrahiler sonrası kasların çekilmesine bağlı nüksü engellemede, çene eklemi ve diş sıkmaya bağlı gelişen ağrıların azaltılması veya tamamen giderilmesi, mimik kaslarının düzenlenmesinde ve aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır. Evde diş çekimi ve evde diş hizmeti sunan uzman diş hekimleri bulunan diş kliniklerinde uygulanan botoks daha çok diş sıkma (Bruksizm) ve diş eti görünürlülüğü (Gummy smile) tedavilerinde uygulanmaktadır.
Gummy Smile ve Diş Sıkmada Botoks Uygulaması
Diş estetiği alanında uygulanan botoks dudağı kaldıran kasların fazla çalışması, üst dudak mesafesinin kısalığı, iskeletsel problemler kaynaklı gummy smile olarak bilinen durumda pembe estetik alanının uygulamasında kullanılmaktadır. Uygulama alanları belirlenerek yaklaşık 5 ila 10 dakika süren tedavi gerçekleştirilir. Dirençli olan hastalarda tekrar doz tatbik edilebilir. Dış sıkması tedavisinde ise çeneyi kapatan kaslara botoks uygulanmaktadır. Diş sıkmasının önüne geçilmek için o kastaki sinirsel iletişim engellenmektedir. Burada uygulanan botoks kas dokusuna zarar vermemekte eklem ve çenede oluşması öngörülen ağrıları ve zararları ortadan kaldırmaktadır. Günümüzde toplumun yarısında görülen bu rahatsızlık mümkün olduğunca çabuk tedavi gerektiren bir durumdur.
Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
İnsülin enjektörü ile uygulama yapılan botoks yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Etkisini 3.günden sonra gösteren uygulama 2. Haftada en yüksek düzeyine ulaşmaktadır. Ağrılı bir yöntem olmayan botoks işlem öncesi bir kalem ile işaretlenerek uygulanmaktadır. Hamile ve emziren kadınlarda uygulanmayan bu tedavi yöntemi alerjik hastalarda da kontrollü yapılmalıdır. Botoks uygulaması sonrası uygulama yapılan alana dokunulmamalı, masaj yapılmamalıdır. Tedavi yapılan alana buz uygulaması morlukları engellerken direk güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.