Diş oklüzyonu, en basit tabiriyle dişlerin arasındaki temastır. Buna göre alt çene, üst çene ve bunların arasındaki her türlü etkileşimdir. Bunun insan sağlığı açısından çok büyük bir önemi vardır. Çünkü çiğneme ve diğer tüm fonksiyonlar bu şekilde daha iyi bir biçimde yapılır. Uygun bir biçimde ortaya çıkması gerekmektedir.
Diş Oklüzyonu Nasıl Olur?
Diş oklüzyonu oluşması hakkında şunları söyleyebiliriz;
- Mandibular olarak tanımlanmış olan dişlerin uç kısımları, üst dişlerin aynı yeriyle bir etkileşim içerisine girer.
- Bunun sonrasında oklüzal pozisyon ortaya çıkar.
- Dişin uç bölümü, üst bölümdeki merkez oluğun tersine çıkıntılı kısımları oluşturmaktadır.
- Maksimum olarak ifade edilmiş olan bir kesişme sonrasında doğal pozisyon ortaya çıkar.
- Buna alışılmış ısırık adı verilmektedir.
- Dişler, ağızda yer alan bir yemeği tamamen ve hızlı bir biçimde ısırdığı zaman doğal bir durum ortaya çıkar.
- Bunu sağlıklı bir biçimde gerçekleşebilmesi ise dişin yapısına, sinirlere ve kaslara bağlıdır.
İdeal Bir Isırık Nasıl Olur?
Diş oklüzyonu süreci çerçevesinde ideal bir ısırık ortaya çıkar. Böyle bir durumun oluşması ise kolaydır. Çünkü genç bir insan, herhangi bir diş sorununa sahip değilse, mevcut yapı kendiliğinden oluşacaktır. Bu kapsamda tüm dişler temas etmektedir. Yani arada herhangi bir boşluk söz konusu değildir. Çeneyi bir tarafa kaydıran kişi, köpek dişlerinin de aynı şekilde ilgili yere doğru kaydığını hemen fark edebilir. Yani tam bir senkronizasyon söz konusudur. Bu durum, diş ve çene yapısının doğru bir biçimde temas ettiğini açık olarak göstermektedir. İdeal bir lokma ısırığı bu şekilde gerçekleşir. Çiğneme ve ısırık işlemleri, bu temas sayesinde çok kolay olur. Çene öne itilir ve buradaki dişler harekete geçer. Böylelikle arka dişler, temas etmeyecektir.
Diş Oklüzyonu Dinlenme Pozisyonu Nedir?
Diş oklüzyonu dinlenme durumu ise şöyledir; ideal olarak tanımlanan dinlenme pozisyonunda, kişiyi rahatsız edici herhangi bir şey söz konusu değildir. Buna göre ısırık sonrasında uygun merkezli bir yapı ortaya çıkar. Eklem topunun olduğu alan, merkezi bir konuma gelecektir. Bunların pozisyonları ise bireysel olarak her kişide farklılık gösterebilmektedir.
Diş Malokluzyonu Nedir?
Diş malokluzyonu ise şu anlama gelmektedir;
- Eğer kişinin ağzında yer alan çene ve dişler, yanlış bir biçimde hizalanmışsa, böyle durumlarda lokma yanlış bir biçimde çiğnenmeye başlanır.
- Bu durumun son derece rahatsız edici olduğunu ifade eden birçok kişi vardır.
- Hafif derecede olanlarda genellikle bir tedavi söz konusu değildir.
- Ancak çok ağır ve ilerlemiş olan bazı hastalar, bunun ortadan kaldırılması adına mutlaka gerekli olan tedavileri almak zorundadır.
- Mevcut sorun çok farklı bir biçimde sınıflandırılmaktadır.
Diş Malokluzyonu Sınıfları Nelerdir?
Diş malokluzyonu sınıflandırılması çerçevesinde ilk kategori, molar adıyla bilinir. Böyle dişlerde, normal yapılardan farklı olarak püskürme durumu söz konusudur. En dikkat çeken örneği ise köpek dişinin, primer olarak bilinen dişi itmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda tedavinin gerçekleştirilmesi şarttır. İkinci kategoride ise üst dişlerin, çok ileride olduğu hallerdir. Yani alt dişin önüne geçmesi, doğru teması da engellemektedir. Üçüncü kategoride ise mandibular dişler, üst anterior dişlerin önüne gelmektedir. İkinci kategoriyle benzerdir ancak farklı yerlerde ortaya çıkmıştır. Aşırı aktif olduğundan dolayı çene kasları aşınmıştır. Böyle durumlarda değişik tedavi seçenekleri söz konusudur. Bunlardan en uygun olanının tercih edilmesi esastır. Buna karar verecek kişi diş hekimidir.