Diş kisti, kapalı bir doku kesesi olarak tanımlanır. Bunların bir kısmının içinde sadece hava vardır. Bazılarında ise yumuşak malzeme yer alır. Yani sıvı içeriğiyle dikkat çeker. Diş eti, dudak, çene kemiğinin bulunduğu alanda gelişebilir. Yavaş büyümeleri en bilinen özellikleri arasında bulunur. Zamanla bir komplikasyona dönüşmesi ise ameliyatı gündeme getirir.
Diş Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Diş kisti belirtileri genel olarak birkaç farklı şekilde ortaya çıkar. Eğer bu yapı, mukozal bölge astarının bulunduğu yerde yer alıyorsa, böyle hallerde lezyon görülebilir. Büyüdüğü zaman ağzınızın bu alanında bir şişlik ya da yumru hissetmeniz mümkündür. Ancak küçük olduğu vakit mutlaka bir görüntüleme yönteminin kullanılması şarttır. Ağrı, diş kistlerinde en çok görülen durumdur. Uzun süreden beri gelişme gösteren ancak renk vermeyen kist, bu şekilde kendisini belli eder. Böyle durumlarda diş hekimine gitmek gerekir.
Diş Kistleri Neden Ortaya Çıkar?
Diş kistleri; ölen bir dişin köklerinin olduğu yerde ortaya çıkmaya başlar. Nedenleri şöyle sıralamak mümkündür;
- Bazı hastaların ağızlarında dişler, uygun olmayacak bir biçimde büyür. Ağız içinde konumlanmaları yanlış bir şekilde devam eder. Bundan dolayı dişin görünümü anormal bir hal alır. Böyle hallerde kist söz konusudur.
- Diş kistinin bir diğer nedeni ise daha önce uygulanmış olan başarı elde edilmemiş kök kanal tedavisidir.
- Gömülü olarak tabir edilen dişlerin kök kısmında kistlerin ortaya çıkması söz konusudur. Çekilmemiş 20’lik dişler, buna neden olabilmektedir.
- Herhangi bir nedenle ölen dişten dolayı, komşu dişlerde böyle bir sorun görülebilir.
Diş Kistleri Türleri Nelerdir?
Diş kisti türleri şöyledir;
- Dentigerous kist, patlaksız bir biçimde ortaya çıkar. Dişin üst kısmında ortaya çıkar.
- Periapikal kist ise radiküler adıyla bilinir. Yaşanan enfeksiyon nedeniyle, ölen sinirden dolayı oluşur. Genellikle apseye çevrilmez.
- Mukosel kist ise mukoza bölgesinde görülür. Yumuşak doku olarak tabir edilmiş olan dil, dudak, iç yanak, dokularda ortaya çıkar.
- Odontojenik kistler çene kemiğinin bulunduğu bölgede görülür. Genellikle çok büyük bir hale geldikten sonra kişiyi rahatsız etmeye başlar.
Diş Kistleri Ameliyatı Öncesi Neler Yapılır?
Diş kisti ameliyatları, en bilinen tedavi yöntemidir. Çok uzun süren operasyonlar değildir. Genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında değişmektedir. Kistin ne kadar büyük olduğu, anesteziyi de etkiler. Çok küçük olanlarda lokal bir anestezi dikkat çeker. Büyük olanlar ise genel anesteziyi zorunlu kılar. Ameliyatın öncesinde hastaların dişlerinin ayrıntılı bir şekilde filmi çekilir. Bunun yanı sıra fiziksel olarak bir muayene söz konusudur. Ardından apse olup olmadığına diş hekimi tarafından bakılır.
Apseli bir diş söz konusu ise ameliyat yapılmaz. Bunun iyileşmesi için antibiyotik kullanılır. Apsenin ortadan kaldırılmasından sonra cerrahi müdahaleye geçilir. Hastanın taburcu olması en fazla 4 saat süre içinde mümkündür. Cerrahi müdahale sonrasında ağrılar olabilir.
Diş Kistlerinde Tedavi Nasıl Yapılır?
Diş kisti söz konusu olduğu vakit, ilk olarak bunun görüntülü bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Radyografik muayene yapılır. Üç boyutlu olarak ilgili bölgedeki kistin resmi çıkarılır. Bunun sonrasında duruma göre tedavi seçenekleri gündeme gelecektir. Bunlardan birisi kök kanal tedavisidir. Buna ek olarak endodontik yöntem de tercih edilebilir. Buna karar verecek olan kişi hekimdir.
Bir süreden beri mevcut olan ve arık zonklama, ağrı gibi olumsuz durumlarla kendisini belli eden diş kistlerinde ameliyat tek çaredir. İlgili sorunun büyüklüğüne göre ameliyatın süresi değişebilmektedir.