Oldukça yaygın olan diş problemlerinden biri diş eti çekilmesidir, her yaşta görülen bu rahatsızlık çoğu insan tarafından fark edilmez çünkü çekilme çok yavaş ilerler.
Risk Altında Olanlar
Ankara evde diş hizmeti veren Gülüş Estetiği hekimlerinin paylaştığı bilgiye göre diş eti çekilmelerinin nedenleri farklıdır, 65 yaşını aşmış kişiler, diyabet hastaları, sigara içenler ve ailesinde bu sorunu yaşayanların olması gibi nedenlere sahip olanlar diş eti çekilmesinde risk grubunda olanlardır. Diş eti çekilmesini nasıl fark edebiliriz?
Diş Eti Çekilmesini Nasıl Fark Edebiliriz?
Evde diş hizmeti ekipleri bu konuda gerekli bilgileri hastalara vermekte. Diş etlerinde normal zamanlarda ya da diş fırçalarken kanamaların yaşanması, sert gıdaları ısırırken yaşanan kanamalar, dişin olağandan daha uzun gözükmeye başlaması ve diş etlerinde görünür hale gelen kızarıklar ve şişlikler diş eti çekilmesinin yaşandığının ispatıdır.
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri
Diş eti çekilmelerinin nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Periodontal hastalıklar; dişi tutan kemik ile diş dokusuna zarar veren enfeksiyonlardır ve diş eti hastalıkları diş eti çekilmesinin en önemli sebebidir.
- Genetik etkenler; İnsanların %30 kadarı diş eti hastalıklarına yatkın ve daha duyarlı bireylerdir
- Sert ve yanlış diş fırçalama; dişlerin sert bir fırça ile ve yanlış yöntem kullanılarak fırçalanması diş minesinin zarar görmesine ve diş eti çekilesine neden olur.
- Yetersiz diş bakımı; ağız ve diş sağlığına dikkat etmek gerekir günde 2 kez dişlerin ve dilin temizlenmesi, ağzın gargara yapılarak bakımın gerçekleşmesi gerekir bunu yapmayanların dişlerinde tartar oluşur ve tartar diş eti çekilmesinin ana faktörlerinin başında yer alır.
- Hormonsal değişimler; ergenlik dönemi menapoz, hamilelik hatta emzirme dönemi dahi diş etlerinin hassas olduğu dönemlerdir bu dönemlerde diş ve ağız sağlığına daha fazla dikkat etmek gerekir.
- Sigara kullanımı; tütün ve tütün ürünlerinin kullananların dişlerinde diş eti çekilmesine de neden olan ve yok etmesi mümkün olmayan yapışkan bir plak oluşur
- Diş gıcırdatması ya da diş sıkması; çoğu zaman farkında olmadan yapılan diş sıkması ya da dişleri gıcırdatma dişlere fazla kuvvet uygular ve bu nedenle de diş eti çekilmesi yaşanır.
- Çarpık dişler; dişler belli bir hizada değilse bu dişlere ve diş etlerinde basınç uygulanmasına neden olur ve bu yüzden diş etleri hızlı bir şekilde çekilmeye başlar.
- Piercing yaptırmak; dudak ya da dile yaptırılan percing dişlere ve dile çarpar bu da diş etlerinde zaman içerisinde çekilmelere neden olur.
Diş Eti Çekilme Tedavisi
Evde diş çekimi hizmeti de sunan gülüş estetiği kliniği bu soruna da çözüm sunmakta. Diş eti tedavisi etkilenen bölgenin temizlenmesi ile yapılır ve buna hafif diş eti temizliği denir. Derin diş eti temizliğinde ise dişlerde bulunan tartar, dişlerde ve diş köklerinde meydana gelen plaklar çok dikkatli bir şekilde çıkarılır ve açıkta kalan bölge bakterilerin tutunmasını engellemek için temizlenir ayrıca diş hekiminin önerisine göre antibiyotik tedavi de başlatılır.
Diş Eti Ameliyatı
Diş eti çekilmesi diş ve diş eti temizliği ile çözülemeyecek kadar ciddi ve derin ise o zaman yapılması gereken bir ameliyat ile diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmaktır. Bunun için açık flep operasyonu, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ya da yumuşak doku grefti yapılır bu yönteme diş hekimi karar verir. Evde implant yapımı konusunda uzman diş hekimlerinin önerisi, sigaradan uzaklaşmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek ve ağız ile diş sağlığına dikkat ederek diş eti çekilmesinin önüne geçebilir ve güzel bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz şeklindedir.