Günümüzde diş hekimliğinde kullanılan antibiyotiklerin kullanım alanları hakkında çeşitli yaklaşımlar bulunmakla beraber yaygın olarak kullanımı apse olarak bilinen enfeksiyonlarda olmaktadır.
Diş Enfeksiyonu Nedir?
Ağızda oluşan bakteriler neticesinde oluşan enfeksiyon halk arasında apse olarak bilinen bir durumdur. Kök apseleri ve ağız apseleri dişi dışarıdan sarmalayan dokunun ağız içinde bulunan zararlı bakterilerin artması ile şişmesi olarak tanımlanmaktadır. Diş etinde oluşan apseler dişten bağımsız olarak sadece diş etinde meydana gelirken diş apseleri ise genellikle çürüme meydana gelmiş dişlerin etrafında bulunan dokularda ve köklerinde oluşmaktadır. Diş enfeksiyonu genellikle diş çürümesi veya kötü ağız hijyeni sonucunda meydana gelmektedir. Bu bölgelerde aşırı bakteri birikmesi sonucunda ağızda oluşan irin şişkinlik, ağrı ve hassasiyete neden olmaktadır.
Diş Enfeksiyonu Belirtileri
Dişin en dış tabakasından başlayarak zamanla çürümesi sonucunda dişlerde bakteriler artmaktadır. Dişi çevreleyen dokunun zamanla aşınması sonucunda diş etinde şişkinlik oluşmaktadır. Dişlerde oluşan apsenin başlıca belirtileri arasında sürekli ağrı ve zonklama bulunurken yemek yerken ağrı, sıcak ve soğuk içeceklerde hassasiyet oluşması veya birden başlayan kötü ağız kokusu gibi belirtileri de bulunmaktadır. Bu açıdan Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı gibi hizmetleri bulunan uzman diş doktorları kadrosu ile diş tedavisi sağlayan kliniklerde diş çürüklerini erken tedavi ettirmek diş enfeksiyonları gibi komplikasyonları önlemek için çok önemlidir. Bu belirtilerden en az birini yaşayan herkes enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hemen bir diş hekimine başvurmalıdır.
Diş Enfeksiyonu İçin Antibiyotik
Dişlerde meydana gelen enfeksiyon için diş hekimleri çürüyen dişe müdahale etmeden önce dişe yapılacak operasyon öncesi bölgenin bakterilerden temizlenmesi için büyük bir olasılıkla antibiyotik tavsiye edeceklerdir. Fakat günümüzde her apse için antibiyotik kullanımı gerekliliği tezi geçerliliğini yitirmeye başlamıştır. Apse tedavilerinde apsenin boşaltılması olarak bilinen cerrahi drenaj bazı durumlarda kesinlikle gereklidir. Bu işlem yapılmadığında antibiyotikler etkinliğini gösteremeyecek ve enfeksiyon vücuda yayılabilecektir. Diş enfeksiyonlarında mutlaka diş doktoruna danışılmalıdır. Diş hekimi enfeksiyon olan bölgeyi temizleyecek veya enfekte olmuş dişi çekebilecek yada sorunu çözmek için kanal tedavisine başlayabilecektir. Enfeksiyonu vücudun bağışıklık sistemi baskılayamıyorsa ve şişkinlik oluşmuşsa önerilecek antibiyotik tedavisi özellikle gebelik, alerjik durumlarda ve sistemik hastalıklarda doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.
Diş Enfeksiyonlarında Kullanılan Antibiyotik Çeşitleri
Evde diş çekimi ile evde diş hizmeti sunan diş kliniklerinde uzman diş hekiminin önereceği antibiyotik türü enfeksiyona neden olan bakteri çeşidine bağlı olarak değişmektedir. İnsan ağzı içerisinde 150’den fazla bakterinin olduğu düşünülürse tedavi enfeksiyona neden olan bakterilere bağlı olarak değişse de diş hekimi birden fazla bakteriye karşı çalışan bir antibiyotik yazacaktır. Diş enfeksiyonlarında en yaygın olarak kullanılan antibiyotik gurubu Penisilin tipi ilaçlardır. Penisilin tarzı ilaçlara direnç gösteren bakteriler için diş tedavisinde kullanılan Klindamisin, çeşitli bakterilerin büyümesini durdurmak için kullanılan Azitromisin, genellikle geniş spektrumlu antibiyotiğe eş olarak destekleyici Metronidazol diş enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotik çeşitleridir.
Diş Tedavisi ve Antibiyotikler
Diş enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olan antibiyotikler tedavinin kendisi değildir. Enfeksiyonlarda çözümün bir parçası olsalar da birçok diş enfeksiyonu ya kanal tedavisi ya da dişin çekilmesi gibi tedavilerle düzelmektedir. Enfeksiyonun daha fazla yayılarak ciddi sorunlara yol açmamsı için mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Antibiyotikler rast gele alınmamalı veya kendi başınıza kullanılmaması gereken ilaçlardandır ve mutlaka doktor tavsiyesi ve reçete ile kullanılmalıdır.