Diş beyazlatma tedavisi, koyulaşan diş renginin açılması işlemidir. Diş beyazlatma yöntemi sayesinde koyu dişlerin rengi yedi veya sekiz tona kadar açılabilmekte ve estetik bir görüntü elde edilmektedir. Diş beyazlatma işlemi diş taşı veya tartar temizliği ile karıştırılmamalıdır. Diş beyazlatma tedavisi, diş minesinde çeşitli nedenler ile oluşan renk değişimlerini, fırçalamanın yetersiz olduğu ve kişinin diş renginden oluşan görüntüsünden rahatsız olduğu durumlarda estetik amaçlı olarak uygulanmaktadır. Tedavi sonucunda hastalar koyu renkli diş görüntüsünden kurtularak, daha beyaz ve parlak dişlere sahip olmaktadır.
Diş Rengimizi Değiştiren Faktörler
- Kahve, çay, gazlı ve boyalı içeceklerin kullanımı,
- Diş minesinin çeşitli deformasyonlar sonucunda incelmesi dolayısı ile alt kısımlarda koyu diş tabaka rengi oluşması ve dişin zamanla matlaşması,
- Sigara kullanımı,
- Bazı ilaçlar ve antibiyotik kullanımı (özellikle çocukluk yaşlarında)
- Ve yaş ilerlemesine bağlı vb. faktörler diş rengimizi önemli ölçüde değiştiren durumlardır.
Diş beyazlatma tedavisi amacı ile çeşitli beyazlatıcı diş macunlarından, lazer uygulamasına kadar birçok yöntem kullanılmaktadır. Diş beyazlatma tedavisi klinikte yapılabileceği gibi evde yapılan yöntemlerde mevcuttur. Klinikte yapılan yöntemde, beyazlatıcı ilaç diş hekimi tarafından dişlere sürülür ve özel bir alet ile on beş dakika ışınlanarak sertleştirilir. Bu işlem sonucun sağlıklı olabilmesi için üç kez tekrarlanır.
Bu yöntemin beyazlatma süresi daha hızlı ve sonuç daha uzun ömürlü olmaktadır. Evde uygulanan yöntemde ise, hasta diş hekimine yaptığı ilk ziyaretinde dişlerinin ölçüsü alınır ve bir plak hazırlanır. Hazırlanan plaklar hastanın bir sonraki ziyaretinde beyazlatıcı içeren tüpler ile birlikte hastaya verilerek nasıl uygulanacağı anlatılır. Kişiye göre değişen faktörlere bağlı olarak, dişlerdeki beyazlık üç ay ile dört yıl arasında devam eder.