Ağız ve diş sağlığını korumak için bakıma yer vermek gerekir. Örneğin temelde gün içerisinde 2 kere fırçalamanız önem arz ediyor. Bir de düzenli muayene neticesinde bakım desteklenebilir. Nitekim muayene sonrasında diş temizliğine geçilebilir ve detertraj uygulanabilir. Detertraj ne demek sorusuna karşılık olarak;
- Diş taşlarının temizlenmesi adına harekete geçilir.
- Özel macunlar ve cihazlar eşliğinde taşların temizlenmesi sağlanır.
- Taşların temizlenmesi halinde çoğu ağız ve diş hastalıklarının önüne geçilebilir.
Diş taşı temizliği düzenli aralıklarla gerçekleştirilmelidir. Aksi halde ağız kokusu ya da çürük gibi pek çok sorunu beraberinde getirir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekiminden randevu almanız faydalı olacaktır. Öyle ki muayene sırasında diş taşları teşhis edilir ve temizliği için harekete geçilir.
Diş Taşı Neden Oluşur?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere diş taşları ciddi hastalıklara sebebiyet vermektedir. Örneğin zamanla çürüğün gerçekleşmesi ve diş kayıplarının boy göstermesi söz konusudur. Bu nedenle diş taşı temizliğine önem vermeniz gerekir. En başta neden oluştuğundan söz etmek gerekirse de;
-Yeme&İçme; Temel nedeni yeme – içme alışkanlıklarıdır. Mesela çok sıcak tüketilen çay ve kahveden dolayı bu durum ön plana çıkabilir. Zamanla bakteri plağı daha sert bir yapıya bürünür. Arkasından diş rengi de sarıdan kahverengiye doğru geçiş yapar.
-Alışkanlıklar; Yine zararlı alışkanlıklardan kaynaklı olarak diş taşlarının oluşması söz konusudur. Örneğin sigara bunların başında geliyor. Sigara dumanı bakteri oluşumunu destekler. Bir de diş rengini değiştirmesi taşların belirgin bir hale gelmesine neden olur.
Diş Taşı Temizliği Hakkında
Ağız içi muayene neticesinde diş taşlarının belirlenmesi uzun sürmez. Uzman diş hekimleri anında diş taşlarını fark ederek harekete geçer. Standart olarak gerçekleşen diş taşı temizliği herhangi bir acı vermez. Uyuşturmaya gerek kalmadan temizliğin gerçekleşmesi sağlanır. Böylece;
- Başta dişlerin arasına takılı kalan atıkların giderilmesi sağlanır.
- Plakların giderilmesi için özel cihazlar kullanılır.
- Diş eti çizgisinin temizlenmesi esas alınır.
Bunların devamında özel bir pasta kullanılır. Dişlerin parlaması adına pastanın iyice temin edilmesi sağlanır. Polisaj işlemleri neticesinde dişleriniz daha estetik bir görünüm kazanır.
Küretaj İşlemi Nedir?
Sadece standart temizleme ve de patlatma işlemleri yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra küretaj işlemlerine de başvurulabilir. Standart temizliğin bir üst seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim kök yüzeyleri üzerinden işlem uygulanır. Diş etinin altından temizlenmesine karar verilir ve işlem uygulanır.
Genelde diş eti hastalıkları adına bu yönteme başvurulur. Örneğin gingivistir bunlar arasında başı çekmektedir. Aynı zamanda periodontitiste diş eti hastalıklarından bir tanesidir. Giderilmesi için çeşitli tedavi uygulamalarına geçilir.
Diş Taşları Nasıl Önlenebilir?
Bakteri plağının düzenli bir şekilde temizlenmesi diş taşı problemlerinin önüne geçer. Bunun için dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamanız önem arz etmektedir. Bir de doğru şekilde fırçalanan dişlerde herhangi bir sorun boy göstermez. Örneğin;
- Orta sertlikte olan diş fırçalarını tercih etmelisiniz.
- Ortalama 2 – 3 dakika kadar dişlerinizi fırçalamalısınız.
- Dairesel hareketler eşliğinde dişlerinizi temizlemeniz gerekir.
Diş Hekimi Muayeneleri
Muayene sırasında dişlerin bakımı göz önünde bulundurulur. Birkaç dakika süren muayene neticesinde tüm sorunlar ve şikayetler ele alınır. Neticesinde tedaviler hakkında bilgi verilir ve hastanın onayına bağlı olarak işleme geçilir. Örneğin bu yolla diş taşlarının teşhis edilmesi söz konusudur. Yukarıda da belirttiğimiz üzere diş taşlarının temizliğine geçilir. Plak bölgesinin temizlenmesi dişlerin daha parlak bir hale gelmesini sağlar. Kısacası hem bakım hem de estetik açıdan fayda sağlar.