Çocuklarda Diş Sağlığı Önemli Mi?
Genellikle bebekliğin 6 veya 8 aylık dönemlerinde çocuklarda ilk süt dişleri çıkmaya başlamaktadır. Diş bakımı bebeklikle başlayan ve kişinin ölümüne kadar devam eden uzun bir süreçtir. Bebeklikte ilk süt dişlerinin çıkmasıyla beraber bu konuda bilinçli anneler tarafından nemli yumuşak bir bezle diş temizliği sağlanabilmektedir. Bununla beraber çocuk 2 veya 2,5 yaşlarında ilk diş hekimi kontrolüne götürülmeye başlanabilir. Daha sonra herhangi bir sorun bulunmuyorsa 6 ayda bir olarak devam edilen diş bakımı çocuğa diş sağlığı konusunda bilinçlendirme kazandırmak için uygun bir yöntem olacaktır. Düzenli diş hekimi ziyaretleri aynı zamanda çocuğa verilen diş hijyeni ile ilgili bilgilerle ileride diş hastalıkları sorunlarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Bu konuda Ankara evde diş hizmeti verilen hastaneler arasında uzman doktorlara baş vurulabilinir.
Çocuklarda Diş Sağlığı
Kişinin çok küçük yaşlardan itibaren başlayan ve hayatı buyunca devam eden diş sağlığı beden sağlığını da etkilemektedir. Ne kadar erken yaşlarda diş sağlığı ile ilgili bilinçlenme başlarsa ilerde karşılaşılacak sorunlar da engellenmiş olacaktır. Dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalara göre diş sorunlarının çok erken yaşta başladığı yapılan araştırmalarda görülmüştür. Uzmanlar tarafından verilen bilgiye göre çocuklardaki diş sorunları yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız diş hijyen kurallarının ihmal edilmesi ile meydana gelmektedir. Oysa erken yaşlarda başlayan diş doktoru kontrolleri ile hem bu sorunların önüne geçilebilinir hem de çocuğun dişçi korkusu önlenebilir. Beslenme alışkanlıkları düzeltilen ve ağız diş hijyeni konusunda eğitilen çocuklarda diş sorunları daha az görülmektedir. Dişçi korkusu çok fazla olan çocuklarda ise evde diş hizmeti veren uzman kadrolu diş hastanelerinden faydalanılabilir.
Evde Diş Hizmeti Nedir?
Sağlık Bakanlığı bünyesinde başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile evde sağlık hizmetleri kapsamında artık evde ağız ve diş sağlığı hizmetleri de verilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda evde diş hizmeti almak isteyen: yaşlı hastalar, yatağa kısmen veya tam bağımlı hastalar, felç olan hastalar, KOAH hastaları ve ileri düzeyde kanser hastaları faydalana bileceklerdir. Evlerinden çıkamayacak durumda olan ve yakınları tarafından götürülmeleri de zor olan hastalar başvurmaları halinde bu hizmetten yararlanabilmektedirler. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen evde diş hizmetlerini hastanın bizzat veya ilgili telefonu arayarak veya akrabalarının başvurmaları halinde randevu oluşturarak almaya başlayabilirler. Bakanlığın bir klinikte bulunması gereken tüm ekipmanları bulundurduğu ambulanslar evde diş hizmeti talep eden hastalara ulaşmaktadır.
Evde Diş Hizmeti Kapsamındaki Tedaviler
Farklı nedenlerle dışarı çıkamayacak hastanelere gelemeyecek veya gelmesi çok güç olacak hastalar için sağlanan evde diş hizmeti kapsamında ev ortamında sağlanan diş hizmetleri: başta evde diş çekimi olmak üzere, basit dolgular, dikiş alma, diş yapıştırma, diş temizliği, protez tamiri, protez besleme, genel diş muayenesi ve ağız ve diş sağlığı hijyen kuralları gibi hizmetler bulunmaktadır. Bu kapsamda ayrıca çocuklar için koruyucu diş hekimliği hizmeti de sunulmaktadır. Eğer evde implant yapımı için ölçü alınacaksa ölçüler mutlaka doğru alınmalıdır.
Koruyucu Diş Hekimliği
Koruyucu diş hekimliği kapsamında çocuğun ve ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için yapılan bilgilendirmeler ve tedaviler bulunmaktadır. Diş gelişiminin takibi, diş fırçalama alışkanlığının kazanılması, çürük diş varsa değerlendirilmesi yapılarak gerekli önlemlerin alınması, düzenli beslenme alışkanlığı oluşturulması, florit uygulaması, fissür örtücüler, kötü alışkanlıkların engellenmesi gibi hizmetler koruyucu diş hekimliğinin sunduğu hizmetlerdir. Doğru hijyen alışkanlıkları ile diş sağlığını koruma yolları öğretilmektedir.