Çocuklarda Diş Sağlığının Önemi
Çocuklarda 6-8 aylık dönemlerde çıkan ilk dişler süt dişi olarak adlandırılmaktadır. İlk dişin çıkmasından 6 ay sonra anne tarafından ıslak bir tülbent gibi ince bir bezle yapılmaya başlanan diş temizliği çocuğun 2 yaşına gelmesi ile beraber farklı bir boyuta taşınmaya başlar. Çünkü bu yaşlardan itibaren çocuk ilk diş hekimi muayenesine başlayacak ve her 6 ayda bir kontrollerine gidecektir. Günümüzde çocukların beslenme şekillerine bağlı olarak artan diş sorunları önemsenmeyecek kadar fazladır. Yapılacak düzenli diş hekimi ziyaretleri ile çocuk ve anne-baba ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili daha bilinçli davranmaya başlayacak ve ileride yaşanması muhtemel diş hastalıkları sorunları en aza indirgenebilecektir. Bu açıdan Ankara evde diş hizmeti veren klinikler araştırılarak çocuğunuz ve kendiniz için en iyi hizmeti alabilirsiniz.
Çocuklar İçin Diş Sağlığı
Genellikle hayatın koşuşturması içerisinde olan ebeveynler küçük yaştaki çocuklarının diş sağlığını yeteri kadar önemseyemiyorlar. Oysa ülkemizde ve dünya genelinde yapılan araştırmalara göre çocuklarda diş sorununun çok erken dönemlerde başladığı görülmektedir. Uzmanlar bu duruma beslenme alışkanlıklarındaki hataların ve ağız-diş hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin sebep olduğunu belirtmektedirler. Çok sayıda diş çürüğü olan çocuklarda önce ağız, diş hijyeninin öğretilmesi ve devam ettirilmesi daha sonrasında ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. Küçük yaşlardan itibaren gidilecek diş doktorları ile çocuklarda en çok yaşanan diş doktoru korkusu da aşılabilecektir. Bu konudaki bir diğer uygulama ise anne-babanın diş sağlığı koruma uygulamalarında çocuğa örnek olmalarıdır.
Diş Sağlığı Hizmeti Artık Evde
Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Evde ağız ve diş sağlığı hizmetinden hastanelere gidemeyecek derecede yaşlı hastalar, yatağa bağımlı, kısmi ya da tam felç olan hastalar, KOAH hastaları ve ileri kanser hastaları yararlanabilmektedir. Evlerinden çıkamayacak veya onları hastaneye götürecek kimseleri olmayan hastalar evde ağız ve diş hizmetinden yararlanabilmek için ilgili yerleri arayarak ya da bizzat başvurarak randevu alabilmekteler. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen evde diş hizmeti kapsamında bir klinikte bulunması gereken tüm ekipmanlara sahip ambulanslar hizmet vermektedir. Diş hekimleri tarafından gerekli muayenesi yapılan hastalar evde diş çekimi olmak üzere birçok diş tedavi uygulamalarını alabilmektedir.
Evde Diş Hizmetleri Nelerdir?
Çeşitli sebeplerle dışarı çıkamayacak durumda olan hastalara kendileri veya yakınlarının başvurmaları üzerine randevu verilmektedir. Diş hekiminin gerekli muayeneleri yaptıktan sonra evde diş çekimi, basit dolgular, diş temizliği, dikiş alma, diş yapıştırma ve çeşitli protez tedavileri yapılmaktadır. Protez tamiri, protez besleme gibi işlemlerin yanında gerekli durumlarda evde implant yapımı içinde doğru bir şekilde ölçüler alınmaktadır. Bu hizmetlerin verildiği evde ağız ve diş sağlığı programında ayrıca çocuk hastalar içinde koruyucu diş hekimliği uygulaması da bulunmaktadır.
Çocuklara Evde Koruyucu Diş Hekimliği
Çocuklar için uygulanan koruyucu diş hekimliği kapsamında diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması, çürük diş değerlendirilmesi ve önlem alınması, diş gelişimlerinin takibi, florit uygulaması, fissür örtücüler, düzenli beslenme alışkanlıkları gibi tedavilerin yanında ağız sağlığını korumaya yönelik ağız ve diş hijyeni konusunda bilgi verilmektedir. Vücut sağlığını doğrudan etkileyen diş sağlığı ömür boyunca süren bir süreçtir. Bu açıdan küçük yaşlardan itibaren her birey ağız ve diş sağlığına dikkat etmeli beslenme alışkanlıklarını düzenlemelidir.