Çocuklarda Diş Sağlığı
Çocuklarda diş bakımı ilk dişin çıkmasından itibaren 6 ay sonra başlayan ve ömür boyunca devem eden bir süreçtir. 6-8 aylar arasında çıkmaya başlayan süt dişleri ile temizlik işlemi anne baba tarafından uygulanmaya evde uygulanmaya başlanmalıdır. Normal şartlar altında 2 yaş itibari ile diş doktoruna gidilerek 6 ayda bir defa kontroller yaptırılmalıdır. Yapılacak düzenli kontroller ile çocuklara küçük yaşlardan itibaren bilinçlenme ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırarak ileriki yaşlarda diş sorunları ile karşılaşmamaları sağlanabilir. Çocuklarda ve gençlerde diş çürüğü görülme oranında ne yazık ki her geçen gün artış olduğu bilinmektedir.
Diş Sağlığı İçin Yapılabilecekler
Yapılan araştırmalara bakılacak olursa çocuklarda ve gençlerde diş sorunlarının çok küçük yaşlarda başladığı görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında çocukların ağız-diş hijyen alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarındaki hataların olduğu bilinmektedir. Bunun sonucu olarak çok sayıda diş çürüğü olan bireylerin beslenme alışkanlıklarının da değiştirilmesi ve ağız-diş hijyeni konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. 2 yaş itibari ile başlayacak olan 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerinin yanı sıra çocuklara diş hekimi korkusu yaşamamaları için iyi birer örnek olabilmek yapılabilecek en iyi uygulamalar arasındadır.
Evde Diş Sağlığı Hizmetleri
Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında başlatılan Evde ağız ve diş sağlığı hizmetleri hastaneye gidemeyecek durumda bulunan hastalar için uygulanmaya başlamıştır. Bu kapsamda hastaneye gidemeyecek durumda engelli ve yatağa bağımlı olan kişilerin müracatları üzerine evde diş hizmeti verilmektedir. Diş hekimleri tarafından evde gerekli kontrolleri yapılan hastalar için daha sonra tedavi sürecine başlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen evde ağız ve diş sağlığı uygulaması için içerisinde bir klinikte bulunması gereken tüm ekipmanların bulunduğu ambulanslar hizmete konulmuştur. Ev ortamında gerekli kontrolleri yapılan hastalara eve gelen diş hekimleri tarafından evde diş çekimi, dolgu, protez gibi işlemler yapılabiliyor. Tam teşekküllü diş kliniği ambulansında dolgu, diş taşı temizliği, genel diş muayenesi, dikiş alma, diş yapıştırma, çeşitli protez tedavileri (protez tamiri-protez besleme-vuruk alma) gibi tüm diş muayene ve uygulamaları yapılmaktadır. Eğer gerekli ise hastanın evde implant yapımı için ölçüleri doğru alınmalıdır. Evde ağız ve diş sağlığı hizmetinden yararlanabilmek için hastanın kendisinin veya yakınının gerekli yerlere başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu hizmetlerin yanı sıra evde ağız ve diş sağlığı kapsamında çocuk hastaları için koruyucu diş hekimliği uygulaması da bulunmaktadır.
Çocuklar İçin Koruyucu Diş Hekimliği
Çocuklar için uygulanan koruyucu diş hekimliği kapsamında çocuğun ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için diş hekimi ve anne-babanın işbirliği gerekmektedir. Bu uygulama çerçevesinde diş gelişiminin takibi, diş fırçalama alışkanlığı oluşturma, çocuğun çürük diş değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, florit uygulaması, fissür örtücüler, düzenli beslenme alışkanlığı, koruyucu ve durdurucu ortodontik tedavi ve kötü alışkanlıkların önlenmesi gibi uygulamalar yapılmaktadır. Çocuğa verilen hijyen eğitimi ile ağız sağlığı konusunda bilgiler verilerek doğru hijyen alışkanlıkları ile diş sağlığını koruma yolları öğretilmektedir.
Diş Sağlığı Önemi
Eğitim ve sağlık ölçütleri ile gelişmişlik düzeyinin belirlendiği zamanımızda ağız ve diş sağlığı önemli yer tutmaktadır. Kişilerin vücut sağlığını doğrudan etkileyen ağız ve diş sağlığı ömür boyunca süren bir süreçtir. Bu kapsamda diş hekimliği hizmetlerini tedavi uygulamaları ve koruyucu diş hekimliği olarak iki başlıkta toplamak mümkündür. Bu açıdan Ankara evde diş hizmeti verilen yerler araştırılarak en uygun diş hizmeti alınmalıdır.