Bebeklerde diş çıkartma süreci özellikle anne babalar için oldukça zorludur. Bebeğiniz diş çıkarırken yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olmanız bebeğinizin diş çıkartma sürecinde sizlere yardımcı olur. Bebekler diş çıkartırken huzursuz olurlar. Onların bu huzursuzluklarını gidermek ve dişlerini rahat bir şekilde çıkartmalarına yardımcı olabilmek için bazı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bebeğiniz diş çıkartırken ona yardımcı olabilmek için şu adımları uygulayabilirsiniz;
- Metal kaşığı nazikçe bebeğinizin diş etlerinde gezdirin.
- Ellerinizi yıkayın ve parmağınız ile hafifçe bebeğinizin diş etlerine masaj yapın.
- Diş kaşıma oyuncağını eline verin ve dişlerini rahatlatmasını sağlayın.
- Kucağınıza alın. Anne kucağı bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
- Soğuk el bezini katlayarak küçültün ve hafifçe diş etlerine masaj yapın.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde diş çıkartma dönemi 6-8 aylıkken başlar ve tüm dişleri çıkana kadar devam eder. Bebeklerin diş çıkartma sürecinde en çok huzursuz oldukları dönem köpek ve azı dişlerini çıkarttıkları dönemdir. Bebeklerde diş çıkartma süresi nedir? Bebeklerin ağızlarının içerisinde bulunan süt dişlerinin tamamen çıkması 3 yaşa doğru tamamlanır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer
Bebeklerin diş çıkartırken olan huzursuzluk dönemlerinin süresi bebekten bebeğe göre değişim gösterir. Bu nedenle her bebeğin huzursuzluğunun aynı dönemde bitmesini bekleyemezsiniz. Diş çıkartma huzursuzluğu nasıl geçer? Diş çıkartma döneminde huzursuzlanan bebeğinizin bu huzursuzluğunu giderebilmek için yapacağınız farklı yöntemler vardır. Çocuğunuzu rahatlatabilmek için diş etlerine masaj yapabilir ve kucağınıza alarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası
Bebekler ilk olarak hangi dişlerini çıkartır? Bebeklerin diş çıkartma sırası çok nadir olarak değişim gösterir. Genel olarak tüm bebekler ilk önce ön kesici dişlerini çıkartırlar. Bu dişler iki üstte ve iki altta olmak üzere toplam 4 adettir. Bu dişler bebeklerin ilk olarak çıkarttığı dişlerdendir. Bebekler genellikle ön kesici dişlerini 6-8 aylıkken çıkartmaya başlarlar.
2 Yaş Azı Diş Çıkarma Belirtileri
Azı dişi çıkartma belirtileri diğer dişlere göre daha kuvvetli bir şekilde hissedilir. Azı dişleri diğer dişlere göre çıkışı sırasında damağa daha kuvvetli baskı uygular. Bu nedenle bu dişlerin belirtileri daha etkin bir şekilde görülür. İki yaş azı dişi çıkarma belirtileri nelerdir? Bu belirtileri şu şekilde açıklayabiliriz;
Ağrı: Azı dişi çıkartan bebeklerde ağrı yüzünden huzursuzluk görülür.
Ateş: Bebekler üşütmüş gibi yüksek ateşe sahip olur.
Salya: Salyalarında artış gözlemlenir.
Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?
Bebeklerde ilk diş çıkartma ne kadar sürer? Bebeklerin tam olarak tüm dişlerini çıkartması en az 3 yaşına kadar devam eder. Bebekler diş çıkartmaya 6 – 8 aylık dönem içerisindeyken başlar. Genel olarak ilk çıkan dişler ön dişlerdir. Bu dişlere ön kesici adı verilir. Üstte ve altta ikişer tane olmak üzere 4 tanedir.