Ağız kanserleri genellikle üst dudakta, gırtlakta, bademciklerde ya da tükürük bezlerinin arkasında oluşan kanser türleridir. Ankara evde diş hizmeti En sık ağız tabanı ve dilde görünür ve nerede ise tümü ağız, dudaklar ve dili kaplayan mukozadan ve çok katlı yassı epitelyum hücrelerden kaynaklanır ve erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür.
Sağlık Alanı Kulak Burun Boğaz Ve Baş Boyun Cerrahisidir
Ağız kanserleri ile ilgili sağlık alanı Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun cerrahisidir ve bu hastalar ile ilgilenen bu bölümlerin cerrahlarıdır. Ağız kanserinden korunmanın yolları öncelikle sigara ve alkolden uzak durmak ile başlar, düzenli bir şekilde doktor ve evde diş çekimi diş hekimi muayenesine gitmek gerekir, ağızda yaraya neden olan dişlerin ya da varsa protezlerin tedavi ettirilmesi şarttır. Ağız kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir ama bazı faktörler kanser oluşumuna etki ederler. Bu oluşumların başında tütün kullanımı gelmekte.
Ağız Kanserlerinin İlk Nedeni Tütün Ve Alkoldür
Tüm ağız kanserlerinin ilk nedeni tütün ve tütün ürünleridir, ağız kanserinin %90’ında alkol ve sigara kullanımı araştırmalar sonucu ortaya konmaktadır. Alkol tüketenlerde ise alkolün tüketim oranı ile ağız kanserinin riski birbiri ile orantılı olarak artmakta, evde implant yapımı yine güneş ışınları da bu kanserlerde kayda değer bir etken hele ki alkol ve tütün kullanımı ile güneş ışınlarının birleşmesi durumunda ağız kanseri riski pik yapmakta. Şayet ailenin bir kanser geçmişi varsa mutlaka ağız kanseri konusunda da uzman bir hekimden destek alınmalı ve sıklıkla muayeneleri yaptırmalı.
Belirtilerinden İlki Dudakta Ki Lekelerdir
Kötü beslenmenin yanında kötü sağlık şartları ve yaşam koşulları daha önce baş ve boyun bölgesinden tedavi görmesine rağmen sigara ve alkol tüketiminde ayrılmayan ve ağzında dişlerinden kaynaklı kronik yaraları olanların da kansere yakalanma olasılığı oldukça yüksek. Ağız kanserinin belirtilerinin başında ise dudakta oluşan kırmızı ya da kırmızı beyaz lekeler, dudakta ve ağız içinde geçmeyen yaralar, sürekli kanamaya neden olan yaralar, nedensiz bir şekilde dişlerin kaybedilmesi, yutkunma zorluğu, boyunda beliren şişlik ya da kitle ve kulağa vuran ağrıdır, kırmızı beyaz lekelerin kansere dönüşme olasılığı kırmızı lekelere göre daha fazladır.
Ağız Kanserlerinde De Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Her kanser türünde olduğu gibi ağız kanserlerinde de erken teşhis hayat kurtarır bu nedenle sıklıkla ağız muayenesi olunmasında fayda vardır. Evde diş hizmeti Muayene aşamasında doktor ağız içinde herhangi bir alanda yara ya da şişlik görürse biyopsi yaptırır eğer kanser hücresine rastlanırsa tümörün yayılması veya başka organları etkilemiş olup olmadığı konusunda araştırma yapılarak kanserin evreleri belirlenir, ağız kanserlerinin erken teşhis edilmesi halinde iyileşme oranı %90’dır. farklı tedavi yöntemleri vardır ilk seçenek kemoterapidir, kemoterapide kullanılan ilaçlar ile kanser hücrelerinin artması engellenir, bazı durumlarda kemoterapi cerrahi ya da radyoterapi tedavisi ile birlikte uygulanır. Yan etkileri olan bir tedavi yöntemi olması nedeni ile karaciğer ve böbrek sorunu olmayan hastalar için bu yöntem tercih edilir.
Tedavi Yöntemine Doktor Karar Verir
Cerrahi yöntemde ise tümör ve çevresinde zarar verdiği bölgenin çıkarılarak temizlenmesi sağlanır, uzun ve ağrı verici bir tedavi yöntemidir, hastanın iyileşmesinin ardından radyoterapi ya da kemoterapi uygulamasına devam edilip edilemeyeceği konusunda doktorlar ve tedaviyi yürüten ekip karar verir. Yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücrelerinin ortadan kaldırılarak kanserin yayılmasını engelleyen tedavi yöntemi ise radyoterapidir, tedavinin dozları tümörün büyüklüğü ve yayılması dikkate alınarak belirlenir.