Çoğu insanın sorun yaşadığı dişlerden olan 20’lik dişler ağız içinde en sonda bulunan ve en son çıkan üçüncü büyük azı dişleridir.
20’lik Diş Nedir?
Ağızda en son çıkan genellikle 18-20 yaş arasında en arka kısımda bulunan dişlere 20’lik dişler denilmektedir. Kişiden kişiye değişen bu dişler herkeste aynı anda ya da aynı sayıda çıkmayabilir. İlk dişler olan süt dişlerinin dökülmesinden sonra ön dişler ve köpek dişleri çıkar, bu dişlerin oluşumundan sonra azı dişlerinin ardından çıkan 20’lik dişlerdir. Çene gelişiminin devam ettiği bu süreç sonunda 20 yaş dişlere yer açıldığında son dişler olan 20’lik dişlerde çıkar. 20’lik dişler bazen hiç çıkmayabilirken bazı kişilerde 1-2 tanesi de çıkabilmektedir.
20’lik Dişin Çıktığı Nasıl Anlaşılır?
Ağızda en çok soruna yol açan dişlerin başında bulunan 20’lik dişler normalde 4 adet bulunmaktadır. Dişin geliş şekli ve zamanı kişiden kişiye değişmektedir. Dişin çıkması esnasında en belirgin belirtiler: çeneyi açma ve kapama sırasında zonklama ve ağrı oluşması, çenenin arka tarafında şiddetli bir basınç hissedilmesi durumlarıdır. Şayet böyle sorunlar yaşıyorsanız Ankara evde diş hizmeti veren bir diş kliniğine gitmeniz gerekmektedir. Diş muayenesi ile yapılan görüntüleme işlemi ile dişin nasıl çıktığı, çenenizde darlık olup olmadığı, çıkan dişin büyük veya küçük olup olmadığı, çene kemiğine yapışık olup olmadığı saptanmaktadır.
20’lik Dişlerde Yaşanan Sorunlar
Kişiden kişiye değişen yirmilik dişlerde birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Bazı 20’lik dişler yanlardaki dişleri iterek farklı açılarda çıkabildiği gibi bazıları da çene kemiğine gömülü kaldığı zaman çıkamayabilmektedir. 20’lik dişlerin çekilmesini gerektiren durumlar ise kısaca şöyle sayılabilir: gömük dişler ve kistler, çürükler, diş eti, enfeksiyonları, dişlerin çıkarken yarattıkları ağrı ve basınçlar, dişlerin diğer dişleri sıkıştırması ile çarpıklığa yol açmaları. Evde diş hizmeti veren uzman diş hekimleri kadrosu ile diş klinikleri problemli 20’lik dişleriniz için gerekli tedavi hizmetini vermektedir. Ağız içinin temizliğinin düzenli yapılamaması ile bu dişlerde çok çabuk iltihaplanma ve çürümeler meydana gelmektedir. En arkada bulunan bu dişlerde diğer dişlerden daha fazla yemek artıkları toplanmaktadır. Dolayısı ile temizliğin sağlanamadığı dişler hızla çürümekte aynı zamanda yanında bulunan dişe de zarar vermektedir.
20’lik Dişlerin Çekilmesi Gerekli Mi?
20’lik dişlerde açısal olarak eğik gelen diş kemiğe gömülü olarak kalabilmektedir. Bazı durumlarda düz bile çıksa kemiğe yarı gömük kalabilmektedir. Bu durumlarda kist oluşmaktadır ve diş ile beraber kistte alınmalıdır. Dişin mukozadan sıyrılamayıp diş üzerindeki diş etini aşamaması da cerrahi müdahale gerektiren durumlardandır. En arka tarafta bulunan ve temizliği zor olan 20’lik dişler çok çabuk çürümektedir. Bu durumlarda da yandaki dişlerinde hasar görmemesi için diş çekilmelidir. Bazı durumlarda ise olmaları geren yerde çıkmayan 20’lik dişler çiğneme işlemi esnasında yanaklara zarar verebilmektedir. Diş dizilimini olumsuz etkileyen bu dişler çarpıklığa yol açabilmektedir. Evde diş çekimi hizmeti sunan ve evde implant yapımı gibi hizmetleri olan diş klinikleri 20’lik dişlere gerekli müdahaleyi yaparak sizi bu zor durumdan kurtaracaktır.
20’lik Dişlerin Çekimi
Bilinenin aksine 20’lik dişler zor bir şekilde çekilmemektedir. Genellikle cerrahi işlemlerin gerekmediği 20’lik dişler normal dişler gibi kolayca çekilebilmektedir. Diğer dişlerin iyileşme süreci ile aynı süreçlere sahip bu dişler cerrahi işlemlerle alınacaksa diş lokal anestezi ile alınmaktadır. Bu durumda bile bulunduğu yerden uzman diş hekimlerince ağrı ve sızı duymadan sorunlu dişten rahatça kurtarılmaktasınız.