17 ila 25 yaşları arasında çıkan ve ağızda bulunan 3 azı dişi içinde ki en son azı dişleri 20’lik dişlerdir ve ağızda 4 adet bulunur. 20’lik dişler bazı durumlarda zamanından sonra da çıkar, 20 yaş dişleri yemek artıklarının en fazla toplandığı dişlerdir ve bu nedenle çok çabuk çürürler bu nedenle temizliğine daha fazla dikkat etmek gerekir.
Mutlaka Diş Hekimi Görmeli
Ankara evde diş hizmeti veren Gülüş estetiği Kliniğinin önerisi; 20 yaş dişlerini çok kolay olarak çıkartmış olsanız dahi mutlaka bir diş hekimine muayene olunması lazım, diş hekiminin çekeceği röntgen ile dişin durumu değerlendirilir, pozisyonu uygunsa ağız kokusu ve çürümelere neden olmuyorsa çekilmesine gerek yoktur ama zaman içerisinde 20 yaş dişleri ağrıya, ağız kokusuna ve çürümeye neden oluyorsa mutlaka çekilmelidir.
20 Yaş Dişi Ne Zaman Çekilir
20 yaş dişinin çekiminde herhangi bir zaman dilimi yoktur ancak diş çekiminde en uygun yaş 30 ila 40 yaş arasıdır bu yaşlardan sonraki diş çekiminde ağrı fazla olduğu gibi iyileşme süresi de uzun olur. 20 yaş dişleri her dişin çekimi gibi olmaz, çene kemiği üzerinde ki pozisyonu, üzerinin kemik ile kaplı olmaması, yüksekliği gibi durumlar 20 yaş dişlerini diğer dişlerden ayıran özelliklerdir.
Diş Çekiminden Sonra Ne Yapmalı
Dişlerin çekilmesinden sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır; evde diş çekimi sonrası oluşan yara ile asla oynanamamak gerekir, 24 saat boyunca bu bölgede yemek yememek lazım ve yine en az 24 saat sigara ve alkol kullanılmamalı. Tükürmek kanamaya neden olduğu için asla tükürülmemeli, yanakta meydana gelen şişin inmesi için soğuk uygulama yapılmalı, günde iki kez yapılan gargara rahatlamaya katkı sağlayacaktır.
20 Yaş Dişleri Neden Çekilmeli
Evde implant yapımı noktasında ki başarılı çizgisi ile adından söz ettiren kliniğin önerisine göre 20 yaş dişlerinin çekilmesinin zorunlu olduğu durumları ise şu başlıklar altında toplamak mümkün;
- Çürük; 20 yaş dişleri besin artıklarının en fazla toplandığı dişler olması nedeni ile çabuk çürürler bu çürüme zaman içinde diğer dişlerde de görülmeye neden olur bu sebep başlamışsa 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir.
- Diş eti Apsesi; yumuşak dokuya yayılan enfeksiyon ağız kokusu, ağrı ve şişmeye neden olur, bazı durumlarda ise ağzı açıp kapamada sıkıntıya neden olur buna trismus denir ve müdahale edilmez ise enfeksiyon yanak ve boyun bölgesine yayılır.
- Basınç ağrısı; 20 yaş dişleri çıkarken etrafında ki dişler üzerinde baskıya neden olmasından dolayı ağrıya neden olurlar ve bu ağrıya basınç ağrısı denir, dişin çekilmemesi halinde diğer dişlerin aşınmasına da neden olmaktadırlar.
- Ortodontik nedenlerden; 20 yaş dişleri çıkarken diğer komşu dişler üzerinde baskı yarattığından dolayı dişlerde çapraşıklıklar meydana gelebilir ve diş teli tedavisi aşamasında oluşuz etkiye neden olur bu durumda da 20 yaş dişinin çekilmesi gerekir.
- Protez takımı esnasında; protez diş takımı aşamasında kişinin 20 yaş dişlerinin mutlaka incelenmesi gerekir bazı durumlarda 20 yaş dişleri protetik olarak kullanılmaktadır
- Kist; 20 yaş dişleri çıkarken bazı nedenlerden kaynaklı kist oluşumu gerçekleşebilir, bu durum büyür ve çene kemiğinin aşınmasına sebep olur, kemikte büyük boşluklara da neden olduğunda çene kemiğinin zayıflamasına da neden olabilmektedir. Zaman içerisinde zayıflayan çene kemiği kolay kırılır hatta bu kistlerin tümöre dönme olasılığı da vardır bu durumda da 20 yaş dişleri çekilmelidir.
Klinik Umut Olmaya Devam Ediyor
Evde diş hizmeti konusunda ki tecrübelerini 20 yaş dişleri konusunda da sergileyen Gülüş Estetiği Kliniği 20 yaş dişlerinden sıkıntı yaşayan tüm hastalar için umut olmaya devam ediyor.