Çene ağrısının teşhisi oldukça önemli olup ağrının birçok nedeni bulunmaktadır. Sabah çene ağrısı yaşanmasının en büyük nedeni uyku esnasında ya da gün içerisinde dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak yer almaktadır. Çene kaslarının dengeli olarak gelişmemiş olması ağrının bir diğer önemli nedenlerindendir. Bundan dolayı hastada tek taraflı olarak yeme alışkanlığı varsa bırakılması gerekmektedir. Ayrıca hastada tırnak yeme, devamlı olarak burun yerine ağızdan nefes alma, çekirdek çiğneme alışkanlıkları da azaltılmalıdır. Hastanın duruş bozukluğu da çene ağrısını tetiklemekte olup sürekli olarak başın eğik durulması çene bozukluğuna neden olmaktadır.
Çene Ağrısının Tedavisi
Çene eklem rahatsızlığının teşhisi sadece muayene yoluyla gerçekleştirilmektedir. Tedavi teşhisinde diş hekimi, fizik tedavi doktoru, plastik cerrahi uzmanı ve hatta psikiyatri kontrolü gerekebilmektedir. Çene ağrısı çoğunlukla sabah saatlerinde yoğun olarak hissedilmekte olup sabah çene ağrısı teşhisinde röntgenden ya da gerekirse ımr cihazlarından yararlanabilmektedir.
- Hastalığın tedavisinde hastalığın nedenine bağlı olarak birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
- Tedavi yöntemlerinden biri fizik tedavisi olup çaba kasının gevşetilerek ağrının azaltılması sağlanabilmektedir.
- İlaç tedavisi ile çeşitli ağrı kesicilerle ya da kas gevşeticilerle tedavi sağlanabilmektedir.
Psikoterapi yoluyla tedavi de ise ağrıya sebep olan psikolojik nedenler ortadan kaldırılmaktadır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi ise çene içerisine enjeksiyon yoluyla eklem içerisindeki kayganlığın artırılarak rahatlama sağlanmaktadır. Çene ağrısının diş sıkma nedeniyle olması halinde de splint adı verilen alt çeneye takılmakta olan slikon ağız slikonu da kullanılabilmektedir.