Öncelikle bilinmelidir ki; diş kırığı ve diş kırığı tamamen farklı ifadelerdir. Bir dişin kırılması, tanı koymak için diş hekimine ihtiyaç duymayan belirli bir diş kısmının belirgin kaybını ifade ettiğinde, dişlerin mikroskobik seviyelerde kırıldığı ve dişin farklı bölgelerinde bulunabileceği anlamına gelir. Göz ancak genellikle dişin kırığını görmekte oldukça zorluk yaşar. Bu durumda bir diş problemi grubu olarak adlandırılmaktadır. Diş kırılması veya diş çatlaması, en şiddetli travmatik olayları temsil eden gelişmiş bir diş kırılma sürümü olarak da kişilerin karşılarına çıkmaktadır.
Kırılan Veya Çatlayan Protez Diş Tamiri
Yıllar boyunca insanlar yiyor, çiğniyor, yutuyor ve bir sebepten dolayı geceleri uyurken dişlerin farklı oranlarda yıpranmasına neden olabilecek hareketlilikler yaşamaktadır. Ayrıca, kaza sonucu dişlerin bazı kısımlarında çürükler ve kırıklar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, protez tacı çağırır ve eksik dişler yerine konur. Bu kuronlar porselen, akrilik veya diş teknisyenleri için özel olarak yapılmış metal alaşımlardan yapılmıştır. Bu sayede de çatlak protez diş tamiri yapılmış olunur.
Protez Dişlerin Çatlamasının Önlemleri
Öksürme ve hapşırma protez bölgesinden hareket edebilir bu nedenle de kaymasına neden olabilir. Bu istenmeyen durumun önlenmesi için, öksürme ve hapşırma sırasında ağzın alışkanlıkla kapanması tavsiye edilir.
- Alt protezin temizliği sırasında, protez avucunuzun içinde tutulmalıdır.
- Çünkü kaza sonucu dirsekten korumak gerekirse, protezin sağlam tutuşu kırılmasına neden olabilir.
- Protezin şeklini bozabileceği veya yapıldığı malzemeye zarar verebileceğinden, temizlik sırasında kesinlikle sıcak su kullanmaktan kaçının.
Protez uzmanlarının doğal dişleriyle gerçekçi ve dikkatsiz olmaları gerekir. Rahat bir çiğneme modeline geçmek zaman alacaktır. Besinler küçük çekirdekten ayrılmalı ve sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu gibi durumlar yerine getirilerek çatlak protez diş tamiri kendiliğinden tedavisi yapılmış olunur.