Alzhemier hastalarında diş sorunları zorlayıcı durumlara yol açabiliyor. Diş problemleri Alzhemier hastaları için çoğu kez güçlükler yaratır. Diş etlerinde yaşlanma belirtileri görülür. Dişlerini fırçalamayı unutabildikleri gibi diş macunu ve diş fırçasını nasıl kullanacaklarını da unutabilirler. Acı çektikleri halde bunu birine söylemekte zorlanmaları da mümkündür.
Alzhemier Hastalarında Diş Sorunları
Alzheimer hastalarında diş problemleri acil müdahale gerektirebilir. Yakınınız eğer nefes almakta zorlanıyorsa, ağzı ve yüzü şiştiyse, çenelerinde de sorun görülüyorsa ve ateşi varsa mutlaka acil olarak onu bir doktora götürün!
Kendileri bazı şeyleri söylemekte zorlanabildikleri için belirtilere dikkat etmeniz önemlidir. Örneğin bir diş etrafındaki dişlerden daha koyu renkte olabilir. Yemek yerken dişleri ağrıyor ya da acıyor gibi bir izlenim edinebilirsiniz. Dişe bastırıldığında acı varsa bir diş problemi söz konusu olabilir.
Alzhemier Hastalarında Diş Probleminin Göstergeleri
Alzhemier hastalarında diş sorunu belirtileri şunlardır:
- Çiğnemede zorluklar çekerler
- Çok sıcak ve soğuk yiyeceklerde dişleri hassasiyet gösterir
- İç yanaklarını ve dudaklarını ısırabilirler
- Saçmalayabilirler
- Agresif davranışlar gösterebilir; sizi veya nesneleri ısırmak isteyebilirler
- Dillerinde beyazlıklar vardır
- Dişlerini fırçalamış olsalar bile kötü nefes kokusu dikkat çekicidir
- Diş etinde sivilce oluşabilir
- Ağzına bakmanız için izin vermeyebilirler
Alzheimer hastalarında karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar bunlardır. Peki, bu hastalığa sahip olan bir yakınınız varsa neler yapmalısınız?
Alzheimer Hastalarının Diş Sorunlarında Nelere Dikkat Edilmeli?
Alzheimer hastaları için diş bakımı daha özenli bir yaklaşım gerektirir. Öncelikle belirttiğimiz gibi problemleri fark ettiğinizde yapmanız gerekenler şunlardır:
- Dişin kırık olduğunu gördüyseniz mutlaka ılık suyla yıkayın; eğer kan varsa ve kişi talimatlarınızı dinleyebiliyorsa 10 dakika boyunca ıslak çay poşetini veya gazlı bezi ısırmasını isteyebilirsiniz. Kanama duruncaya kadar bunu yapmalıdır
- Müdahale ederken parmaklarınızı ağzına sokmayın
- Şişmeyi azaltmak içinse soğuk bir paketi kırık dişin tam üzerine, yanağına veya dudağına koyabilirsiniz
- Ağrı veya sızı için aspirin vermekten uzak durun; yaranın daha çok kanamasına veya dişin çürümesine neden olabilirler
Genel Ağız Bakımı
Alzhemier hastalarında ağız bakımı ağız ve diş sağlığı açısından önemle üzerinde durulması gereken bir husustur. İyi bir diş bakımı Alzheimer hastalarının zatürreye yakalanma risklerini de azaltacaktır.
Bazı yapılan çalışmalar Alzhemier hastalarındaki pnömoni vakalarının yarısından fazlasının zayıf diş bakımı ve hijyeninden kaynaklandığını ortaya koyar.
Alzheimer hastalarını diş fırçalamaya ve ağız bakımı yapmaya ikna etmek zorlu olabilir. Ağız ve diş problemleri ağrıya neden olduklarından bu hastaların gıdayı reddetmeleri de ihtimal dahilindedir. Bir ayna kullanarak ya da basit talimatlarla yakınınızı yönlendirebilirsiniz.
Alzhemier hastaları dişlerini nasıl temizleyeceklerini, fırçalayacaklarını unutabildikleri için durum zor bir hale gelebilir.
Ona ne yapacağını pratik biçimde, sabırlı ve adım adım anlatmalısınız. Aynı şekilde ve aynı zamanda dişlerini fırçalaması daha faydalı olacaktır. Mümkün olduğunca işi kendisinin yapmasını sağlayın ve ona karşı anlayışlı olun. Yapamadığında sinirlenip, agresif tavırlar sergilemeniz onu strese sokacak, durum daha kötü bir hale gelebilecektir.
Alzhemier hastalarının unutkanlıkları ilerledikçe yakınlarının yardımına daha çok ihtiyaç duyarlar. Diş fırçalamayı bir çocuğa öğretir gibi ona yeniden anlatmanız gerekebilir.
Alzhemier hastalarının diş bakımında yaşadıkları sorunlar onların ciddi rahatsızlıklarla karşılaşmalarına neden olabiliyor. Enfeksiyon nedeniyle kalp, sindirim vb. problemleri ortaya çıkabilir. Herhangi bir sorun fark ettiğinizde bunu ihmal etmeden bir doktora danışmanızda yarar vardır.
Alzhemier hastalığına sahip bir yakınınız varsa doktoruna danışarak ilerlemeniz her zaman için önem taşır. Her hastanın seviyesi, hastalık seyri farklı olabilir.