Dental İmplant
Ağız ve diş sağlığının düzgün olması bireyin en büyük ihtiyacıdır. Ağız sağlığı yerinde olmayan kişiler;
- Yaşamsal ihtiyaçlarını (konuşma, yemek yeme, sosyalleşme, gülme, yaz veya kış aylarında dışarı çıkma, sıcak, soğuk içecek içme vs.) karşılamakta güçlük çekerler.
- Yaşadıkları hayattan keyif alamazlar.
- Özgüvenleri kırılır.
- Ağrı ve sızı yüzünden hareketleri kısıtlanır.
Ağız ve diş sağlığı açısından yapılan tüm gelişmelere rağmen, birçok kişi yoğunlukla diş çürümesi, diş eti çekilmesi, dişte madde kaybı veya yaralanma gibi sebepler yüzünden diş kaybına uğramaktadır.
Uzun seneler boyunca dişlerinde eksiklik bulunan kişileri için tedavi seçenekleri, köprü ve takma diş ile sınırlıydı ancak bugünlerde daha yeni ve estetik, güvenilir ve dayanıklı yöntemler bulunmaktadır.
Diş implantları, hastanın ihtiyacına bağlı olarak yapılan yapay diş implantlarıdır. İmplantlar, hastanın doğal dişlerine uygun şekilde, estetik görüntüyü bozmadan uygulanan sabit veya çıkarılabilir yapay dişlere dayanıklı bir altyapı oluşturmaktadır.
Diğer bir söyleyiş ile implant, takma diş veya köprü benzeri diş protezlerini desteklemek amacıyla çeneye sabitlenen bir yapay diş köküdür. Dokuya zarar vermeyen ve sağlık açısından sıkıntı yaratmayan Titanyum malzeme olarak kullanılmaktadır ve eksik olan dişler için kök işlevi görmesi için çene kemiğine sabitlenmiş olan vidalardır.
Dental implant uygulaması yapacak olan diş hekiminin konuyla alakalı tecrübesi bulunması uygulama konusunda en önemli husustur. Tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapılan Dental implantların başarı oranı son derece yüksektir ve hata olasılığı neredeyse yoktur.
Dişçi tüm değerlendirmeleri doğru bir şekilde yapar ve oluşabilecek tüm kötü sonuçları önler. Bu sayede hata olasılığı bulunmaz ve başarısız uygulamalar gerçekleşmez.
Diş hekiminin Dental implant konusunda tecrübeli olması;
- İmplantın oluşturulması,
- İmplant için açılacak olan boşluğun hastanın gereksinimine ve anatomisine bağlı olarak gerekli olan açıda ve pozisyonda, gerekli genişlikte ve boyutlarda açılması,
- Sinirlerin ve sinüs boşluklarının zarar görmemesi,
- Yuvayı dikkatlice oluşturduktan sonra implantın doğru bir açıyla, açıkta kalmayacak biçimde yerleştirilmesi ve vidalanması açısından çok önemlidir.
Bu konularda yapılan en ufak bir hata bile hastaya olumsuz sonuçlar yaşatmaya yetmektedir.
Dental İmplant Nedir?
Dental implant uygulamasının yaygınlaşmasıyla beraber, hastaların aklında “Dental implant nedir?” sorusu belirmektedir.
Dental implant, ağızda bulunan diş eksikliklerini gidermek amacıyla çene kemiğine sabitlenen, titanyumdan oluşan yapay diş kökleridir.
İmplant uygulaması, protez dişlerde tutucu özelliği sağlayan, diş köklerini tutan ve dişe yer oluşturan yapılardır. Hastanın ağzında ister tek diş ister çok sayıda ya da tüm dişler eksik olsun, implant uygulanmaktadır.
Geleneksel yöntemler, köprü ve hareketli protez olarak bilinen damağa göre çok daha güvenilir ve hastanın konuşma, yemek yeme, çiğneme, gülme gibi yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirmesine olanak veren uzun ömürlü ve dayanıklı bir tedavi yöntemidir.
İmplantlar ile kaybedilen doğal dişlerin yerine aynı fonksiyonları gerçekleştiren, rahat ve estetik yapılı yapay dişlere sahip olabilirler.
Dental implant uygulaması;
Diş kliniğinde bölgesel uyuşturma uygulanarak yapılmaktadır. Cerrahi operasyon konusunda düşünceli ve kaygılı olan hastaların uygulamadan sonra kaygılanılacak bir şey olmadığını söyledikleri belirlenen bir gerçektir.
Anestezi sonrası cerrahi operasyon dâhilinde diş eti açılır sonrasında çene kemiğine implantın girebilmesi amacıyla küçük bir boşluk açılır.
Çene kemiğine açılmış olan yuvaya implant vidalanarak sabitlenir ve sonrasında implantın kemikleşebilmesi ve yapılan bölgenin iyileşme süresinin hızlanması amacıyla implant üstüne koruyucu bir kapak vida ile yerleştirilir. Açılan diş eti dikiş ile kapatılır sonrasında 1 ila 2 aylık bir iyileşme süreci tanınır.
Bekleme süresi bittikten sonra koruyucu vida çıkarılır ve Dental implant üstüne yapay diş monte edilir. Bu sayede diş eti kendini şekillendirebilir ve sonrasında geçici kron veya kalıcı kron olarak bilinen porselen veya zirkonyum diş ile değiştirilir ve tedavi tamamlanır.
Tedavi sonrasında iyileşme süreci, hastanın doktorun önerilerine uymasına ve ilaçların doğru kullanımına bağlı olarak hızlanır.
Dental İmplant Nasıl Yapılır?
Dental implant nasıl yapılır sorusu merak edilen bir soru olmakla beraber daha çok merak edileni Dental implantın sağladığı yararlardır.
Bu yararların başında gelenler;
Ağzında ki tüm dişleri kaybetmiş ve tam protez kullanan hastalarda, proteze bağlı olarak oluşabilecek tüm sorunları ortadan kaldırmaktadır. Üstelik çene kemiğinde erimeyi durduran bir uygulamadır.
Alt çene veya üst çenede ki dişlerinin bir kısmını kaybetmiş olan hastalarda, mevcut olan dişlere kanca ile tutunan hareketli, çıkartılabilir proteze bağlı olarak gelişen estetik sorunları veya köprü için kesilerek diş küçültmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.
Bu sayede diş yapısına hiçbir zarar vermeden uygulanabilmektedir ve tek diş eksikliği bulunan hastalarda eksik diş düzeltmesi amacıyla en az iki komşu dişin kesilerek küçültülmesi zorunluluğunu kaldırmıştır. Böylece sağlıklı olan dişlerin madde kaybı yaşaması önlenmiştir.
Dental implant tedavisinin yararları;
- Diş implantları, sağlıklı diş yapısının aynısı olarak tasarlanmıştır ve bu sayede ağızda yapaylık hissi ve görüntüsü vermez. Tamamen doğal diş görünümü vardır ve kemikle kaynaştırılacak biçimde tasarlandığından kalıcı bir uygulamadır.
- Başka implant türlerinde, protezler ağız içinde kayabilir ve konuşmada telaffuz hatalarına sebep olabilir veya akıcılığı etkileyebilir. Dental implant sayesinde tüm bu problemler ortadan kalkmıştır. Bu sayede hiçbir problem yaşanmaz.
- Diş kökleri, çeneye tamamen sabitlenmiştir. Diş ağızdan kaybedildiğinde, kökün yerinde boşluk oluşur ve implant bu boşluğa sabitlenir. Bu şekilde kökler yenilenmiş ve dayanıklı hale gelir.
- Takma dişler ağızda kayar ve kişinin çiğnemesini yavaşlatır, tat almayı da zorlaştırır. Dental implant uygulaması, doğal dişlerde olduğu kadar işlevseldir ve kullanıcının en sevdiği yiyeceklerin tadını alarak, çaba sarf etmeden veya acı duymadan yemesine olanak verir. Takma dişlerden daha iyi çiğneme kuvveti sağlamaktadır.
- Kişi gülümsemesini kaybetmez, özgüvenini kazanır ve kendini olduğundan çok daha iyi hisseder.
- İmplantlar sayesinde hastanın sağlıklı dişleri zarar görmez, bu sayede hasta sağlıklı dişlerini implantlarla beraber uzun süreler kullanabilme olasılığına sahip olur.
- Ağız hijyeni artar ve dişler arasında kolay erişim sağlanır.
- Ağız sağlığı korunduğu ve implantların bakımı doğru bir şekilde yapıldığı takdirde ömür boyu kullanılabilmektedir.
- İmplantlar, protezlerin çıkarılmasında oluşabilecek bütün sorunların önüne geçmektedir.
Ankara Dental İmplant
Normal bir diş çekimi ya da ağızda yapılan bir cerrahi operasyondan geçebilecek kadar sağlıklı biri genellikle diş implatı içinde uygundur. Yeterli sayıda kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip olan her hasta Dental implanttan yararlanabilmektedir.
Hastaların, implant uygulamasının ardından ağız hijyenine dikkat etmesi ve rutin bir şekilde diş hekimine kontrol ziyaretleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Çok aşırı sigara tüketimi, şeker ve diyabet hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları, kafa veya boyun bölgesine uygulanmış radyasyon tedavileri implant uygulaması yapılabilmesi açısından her hasta için özel ve ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.
İmplant uygulamasının, hasta için uygun olup olmaması diş hekimi tarafından belirlenmektedir.
İmplant tedavisi 18 yaşını doldurmuş, çene ve yüz gelişimini tamamlamış olan bireylere uygulanmakta olan bir tedavi yöntemidir.
Tedaviden önce çene yapısının implanta müsait olup olmaması çekilen röntgenlerle tespit edilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların tedavi öncesinde ilaçlarının kullanımı sonlandırılır. Kemik erimesi bulunan hastalara implant uygulanmadan öncesinde uygun tedavi yöntemleri yapılır. Daha sonrasında implant işlemi uygulanır.
Ankara Dental implant tedavisi;
- Tam veya kısmi olarak dişsiz hastalara,
- Erimiş çene kemiği olan ve tam diş eksiklikleri olan hastalara,
- Takma diş kullanmaktan rahatsız olan ve kusma isteği uyandıran hastalara,
- Takma diş kullanmayı kabul etmeyen hastalara,
- Köprü uygulamasında sağlam olan dişlerinin törpülenerek küçültülmesini istemeyen hastalara,
- Ağız ve çene yapısında uzun boşluklar bulunan sabit protez hastalarına,
- Dişsiz bölgelerde veya protezin oturduğu dokuda ortaya çıkan ciddi rahatsızlıklarda,
- Protezin durumunu etkileyen alışkanlıklara sahip hastalarda,
- Uygulanacak olan tam protezden çok fazla beklenti içerisinde olan hastalara,
- Kusma refleksi olan kişilere,
- Sayısı ve konumu uygun olmayan destek dişlerin olması durumunda,
- Tek bir adet diş eksikliği bulunan hastalarda,
- Herhangi bir tepkimeye maruz kalmış, tramvaya bağlı olarak diş veya kök kaybında, kırıklarda uygulanabilmektedir.
Dental İmplant Sonrası Bakım
İmplant operasyonu öncesinde hastaya bölgesel uyuşturma uygulanmaktadır ancak bu ihtiyaca ve yapılacak olan operasyona bağlı olarak genel uyuşturmada uygulanır. Bu sebeple cerrahi uygulama esnasında hasta hiçbir şekilde acı ve ağrı hissetmemektedir.
Bölgesel uyuşturma uygulanan hastalarda, gün içerisinde anestezi etkisini kaybettikten sonra hafif ağrı veya sızılar oluşabilmektedir ancak bu ağrılar normal olarak görülmektedir. Cerrahi işlem sonrasında diş hekiminin önerilerine bağlı olarak ve verilen ilaçların kullanımıyla bu ağrılar giderilir ve iyileşme süreci hızlanır.
Uygulama sonrası hastaların, sorulan sorulara normal bir diş çekiminde ki ağrıyla eşdeğer olduğunu söyledikleri bilinmektedir.
Dental implant tedavisi sonrasında ağız ve diş sağlığına hassasiyet göstermek ve dikkatli bakmak çok önemlidir.
Dental implant sonrası bakımın;
- Hastanın kendi dişlerine bakarcasına ilgilenmesi ve temizlenmesini gerektirmektedir.
- Ağız sağlığına çok fazla önem verilmelidir.
- Rutin olarak günde en az 2 defa dişler fırçalanmalıdır.
- Özel diş ipleri kullanılmalı ve ara yüz fırçaları kullanılmalıdır.
- Ağız duşları kullanılarak implant uygulaması yapılan bölgenin temizlenmesi gerekmektedir.
- İlk 48 saat boyunca sigara tüketilmemelidir. Sigara iyileşmeyi geciktirir ve Dental implant uygulanan bölgelerde iltihap ve bakteri oluşumuna sebebiyet verir.
- Düzenli olarak altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
- Hekimin tavsiyeleri ve önerileri dikkatlice dinlenmeli ve uygulanmalıdır.
Dental implant başarı oranı, implantın sabitlendiği çene içinde ki yerine bağlı olarak değişim göstermektedir ancak genel anlamda implantların uygulanmasının %98 oranında bir başarıya sahiptir. Dental implanta doğru bakım yapıldığında ve ağız sağlığı korunduğu takdirde, ömürlük bir uygulamadır.
Dental İmplant Markaları
Dental implant süreci içerisinde ki ilk işlem, hastaya uygun bir tedavi planı oluşturulması ve bu plan üzerinden uygulamaya başlanmasıdır. Dental implant markaları çeşitlilik göstermektedir ancak marka fark etmeksizin önemli olan diş hekiminin uzmanlığıdır.
Plan hastanın çene anatomisinde ki belirleyici özelliklere göre tasarlanır ve ihtiyaçların karşılanması diş hekimi tarafından amaç edinilir.
Daha sonra, titanyum malzemesinden yapılmış olan küçük bir direk ile diş kökü implantı, olmayan dişin kemiğinde açılan küçük yuvaya vida ile sabitlenir. Çene kemiği iyileştikçe, implant çeneye daha sağlam bir şekilde oturur ve dayanıklılığı artar.
İmplant tamamen iyileştikten ve çeneyle kaynaştıktan sonra üst yapısıyla da uyumlanır. Abutment de denilen implant üst yapısı dişin iskeletini oluşturmaktadır. Yeni yapay dişler bu abutment üstüne yapılmaktadır.
Diş hekimi, yapay dişlerin doğal dişlerin rengine uyum göstermesini ve doğal dişlere tıpatıp benzemesini sağlar. İmplant uygulandıktan sonra çene kemiğinde sabit bir şekilde yer alır ve doğal diş görünümü oluşur.
Ayrıca implantlar yapay olsa da çenenin normal işlevini engellemez ve çiğneme, yemek yeme, konuşma gibi fonksiyonları engellemez.
İmplantlar ağızda ki diş kaybına ve hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak uygulanır. Hastanın ağzında bir adet diş eksikliği bulunuyorsa işlem buna göre tek implantla uygulanır ancak hasta ağzında ki tüm dişleri kaybetmişse Dental implant, köprü, takma diş veya All on Four implant teknikleri uygulanabilmektedir.
İmplant tekniklerinde, uygulanacak olan tedaviye bağlı olarak yapılacak implantların sayısı da değişim göstermektedir. Dental implant için ağızda ki tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda, 6 ila 8 adet implant uygulanır. All on Four implant uygulamasında bu sayı 4 implanta düşmektedir.
Dental İmplant Fiyatları
Dental implanta, dişin yerine uygulaması yapılacak olan implantın şeklide uygulamanın başarısını etkileyen konuların başında gelmektedir. Uygulaması ilk olarak yapılan implantlar ince ve yassı biçimde yapılmıştı ancak uzun bir süre başarısızlık gösterdiği için şekilde geliştirmeler yapılmış ve gerçek kök formu elde edilmeye çalışılmıştır. Bu sayede başarı oranı da arttırılmıştır.
Şekil implantın en önemli parçası olduğundan daha da ileri boyutlara taşınarak implant yapılacak bölgeye göre özel seçilmesine karar verilmiştir. Daha öncesinde diş çekimi yaptırmış olan hastanın kemiğine standart kök biçiminde implant yerleştirilir. Bu implantların yüzeyinde bulunan yivler agresif değildir. Diş çekimi ve implantın aynı gün yapılması gereken hastalarda ise implantın yivleri daha agresif ve belli bir şekilde olmalıdır.
Agresif yivler ile implantın oluşturduğu tutunma çok iyi sabitlenmiş olmalıdır.
İmplantın üreticisinin önemi implant konusunda çok fazladır. Üstelik bu işte ne kadar tecrübeli ise başarıda o denli artmaktadır. 1960 yıllarında implant üretimine başlamış ve hala üretime devam eden implant firmaları bulunmaktadır.
Bu firmalarda bulunan çok ciddi miktarlarda bilgi birikimi bulunmaktadır ve Türkiye içerisinde de üretimler başlamış bulunmaktadır. Bu üretimler kesinlikle desteklenmelidir ancak yeterli bilgi birikimi oluşturamadığından geride kalınmıştır.
İmplant uygulaması bir sağlık konusu olduğundan dikkatlice seçim yapılmalı ve doğru şekilde tercihler yapılmalıdır. İmplant ömürlük bir uygulamadır bu sebeple hasta kendisine bu konuda 20 sene sonra da hizmet verebilecek bir üretici ve diş hekimliği tercih etmelidir.
Dental implant fiyatları, uygulaması yapılacak olan kliniğe, diş hekiminin uzmanlığına, hastanın ihtiyacına, kullanılacak malzemenin kalitesine bağlı olarak değişim göstermektedir.
Piyasa da ortalama tek diş için uygulanacak implant tedavisi ücreti 1.000 ila 1.500 Türk Lirası arasında değişmektedir.
İmplantın hazırlanışında en son evre paketleme kısmıdır. Paketleme de implant ve içine yerleştirilen paket temiz ve sağlık koşullarına uygun olarak hazırlanır. Burada ki amaç paketin, içerisinde ki tüm bakterilerden arınması, bakteri oluşturmaması ve bakteri bulundurmamasıdır. İmplant yüzeyinde tüm mikroplar özel işlemler ile yok edilir. Bakterilerin yok edilmemesi, paketten veya implanttan uzaklaştırılmaması durumunda, uygulanan implant ağızda kalamaz ve bir süre sonra düşebilir.
Paketin ve ürünün sağlık açısından uygunluğu tamamen sağlandıktan sonra ürünün doğru saklama koşullarında barındırılması gerekmektedir. Üstelik her implant malzemesinin bir saklama ömrü bulunmaktadır ve bu paket ömrünü aştıktan sonra malzeme kesinlikle kullanılmamalıdır.
Dental implant uygulaması yapımı kolay ve zahmetsiz bir uygulamadır ancak hasta uygulamadan sorun yaşamak istemiyorsa mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.