Diş Kaygısına Önlem Olarak Müzik
Diş kaygısı, özellikle çocuklarda yaygın olan ancak, yetişkinleri de etkileyen önemli bir sorundur. Yapılan araştırmalar, hastaların tedaviden önce hissettikleri yüksek düzeydeki kaygının, ortaya çıkan stresle ilişkili olarak ağrının büyük oranda artmasına, tedaviden sonra daha fazla yan etkiye ve aynı zamanda iyileşmeyi geciktirmeye yol açtığını göstermiştir.
Hastalardaki stresi azaltmak için çok sayıda yan etkisi olan ilaçları kullanmak yerine daha az invaziv ve etkili yöntemler aranmıştır. Bunlar arasında en etkili yolun, hiçbir yan etkisi olmayan müzik dinlemek olduğu görülmüştür. Müzik, kaygıya karşı sıkça kullanılan benzodiazepin bazlı psikiyatrik ilaçlar kadar etkilidir.
Müzik Diş Kaygısına Nasıl Yardımcı Olur?
Müzik, nazik titreşimleri ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde diş kaygısını hafifletmeye yardımcı olur. Hasta için rahatlatıcı ve eğlenceli bir atmosfer yaratır.
Anksiyete atakları, asla rasyonel değildir ve genellikle en büyük endişe kaynağıdır. Örneğin, diş hekimliğinde kullanılan cihazların sesi ve hatta diş kliniği kokusu bile anksiyete ataklarını tetikleyebilir. Diş hekiminin, muayene sırasında hastalığı tanımlamak için teknik terimlerle konuştuğunu duymak bile ciddi anlamda korkutucu gelebilir. Ayrıca kontrolde olamama hissi de kaygı için önemli bir tetikleyici olabilir. Müzik, rahat bir dikkat dağıtma sağlayarak hastaya, bu kontrol hissinin bir kısmını geri vermeye yardımcı olabilir.
Müziğin dinlendirici özellikleri, sakinleşmeye yardımcı olarak hastanın rahatlamasını kolaylaştırır. Müzik, hastanın dikkatini dağıtmak için daha fazla konuşmaya ihtiyaç duymayacaklarından dolayı diş hekimleri için de kolaylık sağlar.
Müziğin Hastalar Üzerindeki Faydaları
Müziğin hastalar üzerindeki faydaları, genel olarak şunlardır:
- Ruh halini iyileştir: Yapılan çeşitli araştırmalar, müzik terapisinin ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ruh halinin iyileşmesi, kaygının ve stresin büyük oranda azalması demektir.
- Kaygıyı azaltır: Fizyolojik etkisi nedeniyle müzik, kortizol seviyelerini (stresle ilişkili bir hormon) düşürür. Ayrıca sakinleştirici, analjezik ve öforik özelliklere sahip endorfinleri serbest bırakarak ağrı ve kaygıyı da büyük oranda hafifletir. Bunlara ek olarak yapılan klinik deneyler, müziğin palyatif bakımda, çeşitli tıbbi prosedürler sırasında, kronik bel ağrısının yönetiminde ve solunum veya kalp problemleri olan hastalarda da kaygıyı azaltmadaki etkinliğini göstermiştir.
Ağrının giderilmesine katkıda bulunur: Müzik, anestezi ile beraber diğer yatıştırıcıların, anksiyolitiklerin ve analjeziklerin kullanımını azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle de diş tedavisi sırasında müzik dinlemek, ağrı algısında ciddi bir azalmaya ve ağrıya karşı daha büyük bir toleransa izin verecektir. Diş tedavisinin yanı sıra yapılan araştırmalar, müzik dinlemenin romatoid artrit, kas ile iskelet sistemi bozuklukları ve osteoartrit ile ilişkili ağrılı semptomlarda da ciddi bir azalma olduğunu göstermiştir. Müziğin ayrıca kronik ağrı, sırt ağrısı veya baş ağrılarının yanı sıra palyatif, anestezi sonrası ağrı, yoğun bakım ve bebek bakımında da etkili olduğu gösterilmiştir. Ameliyat veya çeşitli tıbbi prosedürler sırasında da faydalı olmuştur.