Bireylerde çok çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan diş kayıpları besinleri iyice çiğnemeden yutma nedeni ile kilo alımına davetiye çıkartmaktadır. İyi bir sindirim sisteminde öğünlerde alınan besinler en az 20 ila 25 kez çiğnendikten sonra gerçekleştirilmelidir.
Sağlıklı Çiğneme
Sindirim sisteminin en önemli unsurlarının başında gelen dişler besinlerin iyice çiğnenmesinde ve konuşma faaliyetinde önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı çiğneme vücut fonksiyonlarının düzeni için çok önemlidir. Özellikle ağız içinde tek taraflı ağrılı iltihaplı diş bulunuyorsa tek tarafta yaşanmış diş kaybından sonra dişsiz alan oluşmuşsa yanlış ve düzgün yapılmış dolgu ve protezler varsa ve kişilerde bu alışkanlık haline gelmişse besinler iyice çiğnemeden yutulmaktadır. Sağlıklı bir çiğneme sağlanması için çift taraflı ve eşit temaslı diş kapanışlarının bulunması gerekmektedir. Sağ ve sol çene arkı her iki tarafında dengede bulunması ve çiğneme kasları ve çene kemiği ekleminin korunması gerekmektedir.
Eksik Dişlerin Zararları
Kaybedilen bir diş zamanla ağız içerisindeki dengelerin bozulmasına neden olmaktadır. Çünkü yaşanan diş kayıpları nedeni ile çiğneme düzeni değişmekte ve eksik olan bölge kullanılmamakta bunun neticesinde tek taraflı çiğneme gerçekleşmektedir. Eksik diş sebebi ile iyice çiğnenemeyen ve öğütülemeyen besinler bütün olarak yutulduğu için hazımsızlık, şişkinlik ve hatta mide ülseri gibi problemlere yol açmaktadır. İyice çiğnenmeden ve öğütülmeden yutulan bu besinler kilo alımına yol açmaktadır. Dişler arasında oluşan boşluğa komşu dişler devrilir ve çiğneme fonksiyonu bozulmaya başlar. Boşluğa devrilen bu dişlerin temizliği tam yapılamaz ve dişlerde çürük, diş eti iltihabı ve ağrı oluşabilir. Yaşanan diş kayıpları kalan dişlerin arasının da açılmasına ve ilerleyen zamanlarda dişlerin orta hattı ile yüzün orta hattı arasında asimetri oluşmasına yol açabilmektedir. Eksik diş olan yerde çiğneme fonksiyonu olmadığından çene kemiğinde incelme ve erimeler görülmektedir.
Eksik Diş Kayıplarında Yaşananlar
Besinleri iyice çiğnemek güçlü çene ve sağlıklı dişlerle mümkündür. Eğer ağzınızın içinde tedavi ettirilmeyen çürük dişleriniz bulunuyorsa, yaptırdığınız hareketli protezler çiğneme esnasında ağrılı bir eyleme dönüşüyorsa, diş eti problemi yaşıyorsanız ve yirmilik dişleriniz sorunlu ise yediğiniz yemekten zevk alamaz ve dahası sindirim rahatsızlıkları yaşamaya başlarsınız. Çiğneme işlemini tek taraflı yapan hastalarda zamanla yüzde asimetri bozukluğu meydana gelmektedir. Yemeklerin tek taraflı çiğnenmesi kalıcı sağlık sorunlarına davetiye çıkarmakta ve çene kemiği ekleminde olduğu kadar çiğneme kaslarında da zarara yol açabilmektedir. Diş kayıplarında çiğnemenin tek taraftaki ekleme yüklenmesi neticesinde çene kayması, çene ekleminde ağrı, çene hareketlerinin kısıtlanması ve hatta daha ileri boyutlarda çene kemiğinin kafatasına kaynaması gibi çok ciddi sonuçları olabilmektedir.
Diş Kayıplarında Tedavi Yöntemleri
Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı, evde diş çekimi, evde diş hizmeti gibi birçok diş hizmeti sunulan diş kliniklerinde diş Kayılarında tedaviler uygulanmaktadır. Hastanın çürük dişlerinin tedavi edilmesi, tek taraflı çiğneme bulunuyorsa köprü veya bölümlü protezlerle eksiklikler giderilmelidir. Özellikle son yıllarda uygulanan implantlar ile diş kayıpları tedavisi oldukça kolaylaşmıştır.
Diş Kayıplarında İmplant Tedavisi
Titanyum vidalardan oluşan implantlar çene kemiği içerisine yerleştirilmektedir. Köprü tedavisinde olduğu gibi dişlere zarar vermeyen bu uygulama doğal dişleriniz gibi görünmekte ve temizliği de kolaylıkla yapılabilmektedir. Kayıp olan dişin etrafındaki kemiği koruyarak kemik erimesini korumakta ve yüzünüzün doğal yapısını ve gülümsemenizi de korumaktadır. Gelişen teknoloji yardımı ile 1 günde implant yaptırabilir ve diş kayıpları sebebi ile oluşabilecek problemlerden kurtulabilirsiniz.