Günümüzde pek çok insanın karşılaştığı ve kişilerin sosyal hayatını kötü etkileyen problemlerin başında istenmeyen ağız kokuları gelmektedir.
Ağız Kokusu Nedir?
Kişilerin sosyal yaşamlarında, iş hayatlarında ve gündelik yaşantılarında kötü izlenim bırakan ve kişileri bu korkuları yüzünden toplumdan uzaklaştıran ağız kokusu tıp dilinde halitosis olarak tanımlanmaktadır. Ankara evde diş hizmeti ile evde implant yapımı gibi hizmetleri bulunan diş kliniklerinde diş hekimlerinin en sık karşılaştığı sorunlardan olan ağız kokusunun birçok nedeni olabilmektedir. Genellikle ağız ve diş sağlığı ile ilgili olabilen bu durum sinüzite kadar birçok hastalıktan da kaynaklanabilmektedir. Günümüzde artık ağız kokusu bireylerin korktuğu ve çekindiği, saklamaya çalıştığı bir durum olmaktan çıkmıştır.
Ağız Kokusuna Karşı Geçici Çözümler
Bireyler genellikle bu durumun geçici olduğunu düşünerek ilk başlarda kendilerince ağız kokusuna karşı geçici önlemler almaya çalışmaktadırlar. Birçok hastalığın belirtilerinden sayılan bu durum genellikle ağız ve diş sağlığı kaynaklı olmaktadır. Bu durumda kokunun nedeni teşhis edilerek tedaviye başlanması gerekmektedir. Kişiler ağız kokusu durumunu yaşamaya başladıkları ilk zamanlarda gargara, ağız içi spreyler ve sakız çiğneme gibi geçici yöntemlerle bu kokuyu bastırmaya çalışmaktadırlar. Hasta kendi çabaları ile bu kokuyu gideremediği zaman durumun ciddiyetini anlayarak tedavi yollarına başvurmaktadır.
Ağız Kokusu Nedenleri
Kişilerde görülen ağız kokusu diş kaynaklı olabileceği gibi diş kaynaklı olmaya da bilmektedir. Diş hastalıkları kaynaklı ağız kokusu ağızda kötü bir tatla kendini belli edebilmektedir. Ağız kokusunun başlıca nedenleri arasında; mide rahatsızlıkları, sinüs iltihapları, diyabet, karaciğer hastalığı gibi sistemik hastalıklar, diş taşı oluşumu, diş eti iltihabı, ağız içi problemler, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları, ağız kuruluğu gibi birçok sebep sayılabilmektedir. Hastaların çoğunun başlarda üstünde pek durmadığı bu rahatsızlık tedavi edilmezse ileride diş kayıplarına sebep olabilmekte ve hatta bazı durumlarda çene kemiğine kadar zarar verebilmektedir. Evde diş hizmeti ile evde ev de diş çekimi gibi hizmetleri uzman diş hekimleri kadrosu ile sunan diş kliniklerine başvurarak ağız kokusu tedavisine biran önce başlamakta fayda bulunmaktadır.
Diş Kaynaklı Ağız Kokusu Nedenleri
Bilindiği gibi ağız kokusu ağız ve diş kaynaklı olabildiği gibi sistemik hastalıklar gibi birçok kaynaklı meydana gelebilmektedir. Günümüzde ağız kokuları daha çok diş kaynaklı olmaktadır. Ağız içi problemler olarak tanımlanan bu durumlar arasında; ağızdaki diş çürükleri, Kötü yapılmış protezler, diş ve diş çevresinde birikerek bakteri oluşturan gıda parçacıkları, bakteri oluşumuna etki eden diş taşları, yeterli diş fırçalanmaması, diş ipinin az veya hiç kullanılmaması, sigara ve benzeri ürünlerin kullanılması ve ağız ve diş bakımının düzenli ve doğru şekilde yapılmaması gibi durumlar sayılabilmektedir. Burada sayılan nedenlerden dolayı oluşan ağız kokusunu tedavi ederek gidermek için uzman diş hekimleri çeşitli yöntemler uygulamaktadır.
Ağız Kokusu Tedavi Yöntemleri
Diş kaynaklı ağız kokularının çeşitli yöntemlerle tedavi edildiği bilinmektedir. Bunun için diş hekiminin muayenesi ile kokunun diş kaynaklı olup olmadığı öğrenilerek gerekli tedavilere başlanmalıdır. Bulunan veya olması muhtemel problemlerin teşhis ve tedavisi için yılda en az iki defa diş hekimine kontrollere gitmek gerekmektedir. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak düzenli ağız ve diş bakımını sağlamak, sigara ve benzeri ürünleri kullanmayı bırakmak, bol bol su tüketmek, şekersiz sakız çiğnemek gibi uygulayacağınız yöntemlerle ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Bu yöntemlerle ağız kokusu giderilemiyorsa gün içerisinde tüketilen gıdaların kaydı tutularak diş doktorunuza göstererek hangisinin buna sebep olabileceği hakkında konuşabilirsiniz.