Ağız ve diş sağlığı ne kadar önemli ise diş eti sağlığı da bu dişleri korumak ve sağlığını devam ettirmek açısından o kadar önemlidir. Çünkü diş eti ne kadar sağlıklıysa dişlerin sağlığı ve dayanıklılığı da o kadar sağlıklı olmaktadır.
Diş Eti Kanaması Hakkında
Günümüzde birçok kişide sıkça rastlanan diş eti kanamasına neden olan birden fazla etmen bulunmaktadır. Bireyin diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesi ile başlayan ve bunun sonucu olarak gingivitis adı verilen yapışkan, renksiz bakteri plağı diş etlerini olumsuz etkileyerek iltihaplanmalara neden olmaktadır. Zamanla kanamalara neden olan bu plak sağlıksız diş etlerine neden olmaktadır. Daha da biriken bu plak diş etlerinde kanamalara neden olabileceği gibi ilerleyen zamanlarda çok daha ciddi çene kemiği hastalığına da yol açabilmektedir. Ankara evde diş hizmeti veren aynı zamanda evde implant yapımı gibi profesyonel diş hizmeti sunulan kliniklerde diş hekimlerine danışarak tedavi sürecine biran önce başlanmalıdır.
Diş Eti Kanama Belirtileri
Ağızda diş etlerinde meydana gelen diş eti kanaması hastalığı bireylerin sağlığını olumsuz etkilemekte ve bir süre sonra yaşam kalitesini de düşürmektedir. En sık görülen belirtiler arasında diş fırçalama veya sert şeyler ısırırken kan görülmesidir. Bunun yanında sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminde diş etinde sızlamanın oluşması, yiyecek çiğneme esnasında diş etinde baskı hissedilmesi, diş etinde oluşan şişkinlikler, kullanılan protezlerin aşırı derecede sıkması diş eti kanamasına neden olan belirtilerden sayılabilmektedir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri
Birçok hastalığın diş eti kanamasına neden olduğu bilinmektedir. En sık görülen diş eti kanama nedenleri; diş eti hastalıklarının ilk aşaması olan diş eti iltihabı, özellikle kan sulandırıcı gibi bir takım kullanılan ilaçlar, düzenli kullanılan ağız bakım ürünlerin değiştirilmesi, Ağız ve diş bakım hijyenine yeterince özen gösterilmemesi, yetersiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, besinlerin diş yapısına uygun olarak çiğnenmesinden oluşan basınç, gebelik sürecinde değişen hormonal aktiviteler ve sigara içme alışkanlıkları gibi nedenler bulunmaktadır.
Diş Eti Kanamasının Tedavisi
Evde diş hizmeti ve evde diş çekimi hizmeti sunan uzman diş hekimlerinin bulunduğu diş kliniklerinde gerekli testler yapılarak diş eti rahatsızlığına yol açan durumlar ve bu durumların boyutları tespit edilmelidir. Dişlere doğru bakım ve temizlik yapılmamasından dolayı oluşan plak ve tartar oluşumu en sık rastlanılan durumlardandır. Diş hekiminiz tarafından yapılan muayene sonrası diş aralarında bulunan taş ve tartarların temizlenmesi gerekmektedir. Diş arasında bulunan taş ve tartarların temizlenmesi ile diş eti tedavisine başlanmış olur. Bir süre diş etlerinin toparlanması beklendikten sonra ağız içerisinde bulunan çürük dişlerinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer diş hekimi gerekli görürse ilaçlar, özel diş macunları, gargara ve ağrı kesicilerde verebilmektedir.
Diş Eti Kanamasının Diş Sağlığı İçin Önemi
Pek çok kişi için diş eti kanamaları ciddiye alınmamaktadır veya tedaviye çok geç başlanmaktadırlar. Oysa diş hekimleri diş eti kanamalarının ağız ve diş sağlığı açısından çok önemli olduğunu ve çok ciddiye alınması gerektiğini belirtmektedirler. Diş etinde meydana gelen diş eti kanamaları zamanla ağız kokusuna, diş hassasiyeti ile yiyeceklere karşı isteksizliğe ve diş çürümelerine neden olmaktadır. Bu gibi rahatsızlıkları bulunan bireyler ağız ve diş sağlığına gerekli önemi vermeli, uzman diş hekimine başvurarak gerekli tedavilere başlamalıdır.