Besinleri koparılarak çiğnenmesine yardımcı olan ve sese şekil veren dişler bu önemli görevlerinin yerine getirirken zamanla çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmektedirler. Bu hasarlardan en çok bilineni dişin çürüyerek işlevini kaybetmeye başlamasıdır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Bir yetişkinin ağız içinde ortalama 32 adet diş bulunmaktadır. En çok ihtiyaç duyulan organlar arasında bulunan dişler bir takım sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Halk arasında diş siniri olarak bilinen pulpanın diş içerisinden çıkartılarak boşalan kısmın dolgu malzemeleri ile doldurulup şekillendirilmesine kanal tedavisi adı verilmektedir. İpliksi bir yapıya sahip olarak dişin merkezinde yer alan pulpa kırık dişlerde veya derin çürüklerde bakterilerin etkisiyle iltihaplanmaktadır. Hasar görmüş iltihaplı diş gerekli tedaviyi görmese kendisinde ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olmaktadır.
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Gereklidir?
Ankara evde diş hizmeti sunan ve uzman diş hekimleri kadrosu bulunan diş kliniklerinde pulpa dokusunun çıkartılarak kanal boşluğunun temizlenerek dolgu maddeleri ile doldurulması gerekmektedir. Dişin son şansı olarak sayılabilen bu işlemde kanal tedavisi uygulanarak diş ömür boyu kullanılabilmektedir. Kanal tedavisi gerektiren durumlar genellikle; dişte kendiliğinden oluşan ağrı, geceleri artarak ağrı kesicilerin etki etmediği ağrılar, sıcak, soğuk gibi dış etkenlerle tetiklenen uzun süreli ağrılar, dişin etrafında veya diş etinde görülen şişkinlik, dişte enfeksiyon sonucunda oluşan renkleşme veya fistül gibi durumlardır.
Kanal Tedavisi Süreci
Evde diş hizmeti ile evde diş çekimi hizmeti sunarak aynı zamanda evde implant yapımı gibi diş hizmetlerinin uzman diş hekimi kadrosu ile en yeni teknolojik aletlerle steril bir ortamda verildiği diş kliniklerinde kanal tedavisi başarısı yüzde 95 başarılı olmaktadır. Kanal tedavisi ürkütücü bir işlem gibi görülse de diş uyuşturularak gerçekleştirildiği için ağrılı bir işlem değildir. Tedavi sırasında herhangi bir ağrı duyulmamaktadır. Dişe anestezi yapıldıktan sonra çürüyen diş temizlenerek iltihaplanan pulpa yani diş siniri çıkartılır. Diş içerisinde bulunan tüm sinir ve doku atıkları temizlenerek kök uçuna kadar kanallar genişletilir. Uygun solüsyonlarla kanal yıkama işlemi yapılarak kanal tedavisi için uygun ilaçlar konularak iyileşme hızlandırılır. Birden fazla süren seanslar için geçici dolgu konulur. Sonraki seansta geçici dolgu kaldırılarak kanallar dolgu maddeleri ile kök ucuna kadar doldurur. Son işlemde dişin üst tarafına yapılması gereken tedavi dolgu, kron ne ise o işlem yapılarak tedavi bitirilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Kanal tedavisi yapılan diş hızla iyileşecek ve normal fonksiyonlarını sürdürmeye devam edecektir. Yaklaşık birkaç gün süren bu süreç sonrası hasta normal hayatına kolayca dönebilmektedir. Başarı oranı çok yüksek olan kanal tedavisi sonrası tekrar iltihaplanma oluşması çok nadir görülen bir durumdur. Eğer kanal tedavisi sonrası iyileşme görülmüyor ve hastanın şikayetleri devam ediyorsa detaylı röntgen analizi sonucunda kanal tedavisinin yenilenmesi gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler
Kanal tedavisi sonrası bir süre aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu cisimler diş ile kırılmamalıdır. Ağız ve diş temizliğine önem verilmeli ve aksatılmamalıdır. Kanal tedavisi uygulanan diş doğal dişe göre daha kırılgan olabilmektedir. Onarılan ve tedavisi yapılan diş ömür boyu kullanılabilir ancak dişte oluşan hasarın tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığına daha çok dikkat etmeli ve ileride gerçekleşebilecek problemler için düzenli diş hekimi muayenesi mutlaka yapılmalıdır.