Anne ve babalar çocuklarında diş sağlığına dikkat ederek onların diş sağlığını korumaya özen gösterirler. Çocuklarda diş temizliği alışkanlığı çok küçük yaşlardan itibaren başlayan bir süreçtir.
Süt Dişerinin Önemi
Çocuklarda süt dişlerinin dizisi ve bundan sonra karma dişlerin dizisi çocukların büyümesinin en hızlı olduğu dönemde meydana gelir ve gelişir. İlk süt dişlerinin 6.aydan itibaren çıkmaya başlaması ile beraber değişik gurup süt dişleri dönem dönem düşerek bunların yerlerine kalıcı dişler gelir. Bu durum çocuğun yaklaşık 12 yaşına gelmesine kadar devam eder. Yaklaşık 20 adet olan süt dişleri kalıcı dişlerin gelmesine kadar emme, ısırma ve çiğneme ile sindirime yardımcı olurken aynı zamanda yüzün ve çenenin gelişimini de etkiler. Ankara evde diş hizmeti sunan diş kliniklerinde çocuğun düzenli olarak diş kontrolüne götürülmesi bu dişlerin erken kaybını engelleyecektir.
Süt Dişlerinin Erken Kaybı
Çocuklarda süt dişlerinin bilinenden çok daha fazla fonksiyonu bulunmaktadır. Yemekleri parçalayarak sindirime yardımcı olması, çene ve yüzün gelişimini etkilemesi, gelecek daimi dişlere rehberlik yaparak onların yerleşeceği boşlukları koruyarak sürekli dişler için sağlıklı temel hazırlaması süt dişlerinin faydalarındandır. Yerine gelecek daimi dişler için zemin hazırlayan ve bu zemini koruyan süt dişleri eğer ağız içerisinde olması gereken yerde bulunmazsa diş diziliminde çapraşıklık oluşur. Erken kaybedilen süt dişleri ise çene gelişimini olumsuz etkileyerek konuşma bozukluklarına da yol açabilmektedir. Evde diş hizmeti sağlayan diş kliniklerinde çocuğun diş sağlığı için erken yaşlarda diş hekimleri ile tanışması sağlanmalıdır.
Çocuklarda Diş Temizliği
Genellikle ilk dişler bebeğin 6.ayında alt çenede orta kısımda iki adet ön kesici diş çıkması ile başlamaktadır. Fakat bütün bebekler için aynı durum söz konusu değildir. Bu durum bazen 10-12 ayıda bulabilmekte diş gelişimi açısından bir sorun olmamaktadır. Bebeklik döneminde diş temizliği anne ve baba tarafından temiz bir tülbent veya gazlı bir bez ile yapılmaya başlanmalıdır. Her beslenmeden sonra tekrar eden bu durum çocuk yaklaşık 2 yaşına gelene kadar devam eder. Bu yaştan sonra yumuşak bir fırça ile diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmaya başlanmalıdır. Bebek ve çocuğa bakan kişilerin de ağız ve diş sağlığına dikkat etmeleri kendi kullandıkları malzemeleri çocuğa vermemeleri gerekmektedir.
Çocuklarda Dişleri Koruyucu Önlemler
Evde diş çekimi hizmeti ile evde implant yapımı gibi özellikli hizmetler sunan uzman diş hekimlerinin bulunduğu diş kliniklerinde çocuğun sağlıklı bir diş ve ağız yapısına sahip olması ve bunun için gerekli önlem ve tedavilerin uygulanması sağlanmalıdır. Koruyucu önlemler arasında bulunan fissür örtücüler dişleri çürüklerden korumak için kullanılan plastik esaslı malzemeleredir. Ağrısız ve acısız bir işlemdir. Diğer bir koruyucu önlem ise flor uygulamasıdır. Flor alımı ile dişler çürüğe karşı daha dirençli hale gelmektedir. Florlu su, florür jelleri ve florürlü diş macunu ile takviyeler yapılmalıdır. Diğer bir önlem ise kayıp dişin yerine kullanılacak sabit veya hareketli yer tutuculardır.
Çocuklarda Diş Temizliğinin Önemi
Çocuklarda erken diş kayıplarını önlemek, sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olmak için mutlaka küçük yaşlardan itibaren diş ve ağız temizliği alışkanlığı kazandırılmalıdır. Şekerli gıdalardan uzak tutulmalı, süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekler yedirilmelidir. Kullanılan diş fırçası 2-3 ayda bir değiştirilmeli, diş doktoru ziyaretleri ile çocuğun dişçi korkusu yaşaması engellenmelidir. Yapılacak düzenli diş hekimi kontrolleri ile diş kayıpları ve diş çürükleri oluşumu engellenmelidir.